head

Diszpepszia – A rossz emésztés okai és kezelése

Mit tegyünk a diszpepszia ellen?
A rossz emésztés, azaz a diszpepszia jelentősen rontja az életminőséget
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Emésztési zavarok

Nincs olyan ember, akinek életében egyszer ne lett volna valamilyen emésztési problémája. Szép számmal akadnak azonban olyanok is, akiknek valamilyen krónikus emésztési zavar keseríti meg a mindennapjait. A rossz emésztés, azaz a diszpepszia jelentősen rontja az életminőséget.

Többféle betegség (cukorbetegség, különböző bélproblémák, és az emésztőrendszeri gyulladások) járhat emésztési zavarokkal. Ha a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, vagy rendszeresen visszatérnek, krónikus emésztési zavarról beszélhetünk. Ennek egyik megnyilvánulása a diszpepszia.

Mi a diszpepszia jelentése?

A diszpepszia jelentése rossz emésztés, amihez gyakran társul teltségérzet és étvágytalanság, nagyfokú felhasi fájdalom, puffadás, nehéz és lassú emésztés, túlzott savképződés, savas felböfögés, hányás, valamint rossz szájszag. Akik diszpepsziától szenvednek, sokszor küzdenek fáradsággal, rossz közérzettel, de gyakori a szédülés, a fejfájás és nyelési nehézségek. Extrém esetben mellkasi fájdalom is jelentkezhet, amitől a legtöbben megijednek, mivel kardiológiai eredetűnek vélik.

Diszpepszia típusai

Organikus emésztési zavarról beszélünk, ha a tápanyagok lebontásához és hasznosításához fontos emésztőenzimek hiányoznak. Kockázatnövelő tényező a májgyulladása és a májzsugor, a hasnyálmirigyben képződő emésztőenzimek fokozott termelődése, a túlzott sósfogyasztás, valamint a rostszegény étrend.

Funkcionális emésztési zavarról, ha a tünetek az emésztőrendszer fizikai problémái miatt jelentkeznek. A gyomor nem működik jól, a gyomorszáj nem zár megfelelően, vagy a reflux miatt a nyelőcsőbe kerülnek az emésztő enzimek.

Mint sok más betegségnél, a diszpepszia kiváltó okai is lehetnek lelki eredetűek, a szorongás és a stressz egyaránt generálhat emésztési zavarokat. A nem megfelelő életvitel szintén járhat diszpepsziával, a zsíros ételek és a szénsavas üdítők fogyasztása, az alkohol, a dohányzás és a koffein elősegítik az emésztési zavarok kialakulását.
Diszpepsziát kiválthat étel intolerancia vagy allergia is.   

Diszpepszia kezelése

Akkor, ha a diszpepsziát nem szervi elváltozás okozza, a panaszok megszüntetése érdekében reformáljuk meg az étkezési szokásainkat, ha kell, váltsunk életmódot. Iktassuk ki az egészségtelen, az emésztőrendszert megterhelő élelmiszereket, fogyasszunk sok rostot és elegendő folyadékot. Szánjunk kellő időt az étkezésre, ne együnk kapkodva, a falatokat rágjuk meg alaposan. A bélflórát felépítő probiotikus baktériumok ugyancsak hozzájárulnak a jó emésztéshez. Hogy a számukat megnöveljük, fogyasszunk prebiotikus hatású élelmiszereket, lés ne feledkezzünk meg a prebiotikumokról sem, amelyek a jótékony baktériumok táplálékai.

Múlni nem akaró rossz emésztés esetén mindenképp forduljunk szakorvoshoz!

Okozhat diszpepsziát a Helicobacter pylori?

A diszpepsziával gyakran együtt jár a Heliobacter pylori jelenléte. A Helycobacter pylori fertőzés gyomorhurutot, gyomor és nyombélfekélyt okoz, így idéz elő rossz emésztést.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT