head

Az időskori szellemi frissesség megőrzése - Hogyan befolyásolja a táplálkozás?

Az időskori szellemi frissesség  nem vágyálom, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása védelmet nyújthat az érbetegségekből származó elbutulással szemben
Az időskori szellemi frissesség nem vágyálom, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása védelmet nyújthat az érbetegségekből származó elbutulással szemben
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Egészség

Tudta, hogy a hogy táplálkozás egyáltalán nem lebecsülendő szerepet játszik abban, hogy időskorunkban hogyan fogunk gondolkozni. De pontosan mi az, ami jót tesz nekünk? Dr. T. Colin Campbell , a Kína-tanulmány szerzője ismeri választ.

A táplálkozás és az időskori szellemi frissesség közötti kapcsolatot járja körül dr. T. Colin Campbell a Kína-tanulmány (The China Study) című című könyvében, amiben arra is utal, hogy a memóriaveszteség, dezorientálódás és a zavarodottság nem az öregedési folyamat szükségszerű részei, hanem egy mindennél lényegesebb életmód tényező következményei: ez pedig a táplálkozás. Koncentráció javító gyógyszerek, és memória serkentő készítmények szedése helyet, étkezzünk inkább körültekintően.

Elmét károsító étrend

„Megbízható tudományos eredmények szólnak amellett, hogy a világos gondolkodás képességét időskorban sem feltétlenül szükséges feladnunk” – írja Campbell professzor, aki szerint létezik elmét károsító étrend. „A híres Framingham Tanulmány egyik publikációjában a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az agyba és az agyból vért szállító erek egészsége az elfogyasztott tápláléktól függ. Ezt kiterjesztve logikus arra következtetnünk, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása védelmet nyújthat az érbetegségekből származó elbutulással szemben. A tudósok megvizsgálták több mint 5000 idős ember szellemi egészségét és táplálékbevitelét, majd a megfigyelést további két éven keresztül folytatták. Úgy találták, hogy a legtöbb zsírt és telített zsiradékot fogyasztó emberek kockázata volt a legmagasabb az ér eredetű demenciára”.

Mit együnk?

„Az enyhébb fokú szellemi érintettség szempontjából a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a vér magasabb E-vitamin szintjei fordított arányban állnak a memóriavesztéssel. Ugyanilyen kapcsolat áll fenn a C-vitamin és a szelén szintekkel is, amely két anyag szintén mérsékli a szabadgyök aktivitást. Az E- és C- vitamin szinte kizárólag a növényi eredetű táplálékokban fordul elő, míg a szelén egyaránt megtalálható a növényekben és az állatokban” – folytatta Campbell, aki azt is leírta, hogy egy 260 hatvanöt és kilencven év közötti idős emberen végzett tanulmány a következőkről számolt be: „a kevesebb zsiradékot, telített zsírt és koleszterint, ugyanakkor több szénhidrátot, rostot, vitamint (elsősorban, folsavat, C- és E-vitamint, valamint karotinoidokat) és ásványi anyagot (vasat és cinket) tartalmazó étrend nemcsak az általános egészségi állapot javítása miatt célszerű időskorban, hanem a szellemi frissesség megőrzése végett is.” Ez a következtetés ismét a növényi alapú táplálékoknak kedvez, az állati eredetűeket pedig elmarasztalja az optimális agyi működés szempontjából.”

A professzor sok emberrel beszélt, akik azt mondták, hogy bár nem élnek olyan sokáig, mint az egészségmániások, de kiélvezek minden percet: bélszínt esznek, dohányoznak, és azt teszik, ami csak jólesik.

A könyv szerzője azonban nem osztja ezt a véleményt: „Az élet élvezete – különösen az élet második feléé – igen nehézzé válik, hogyha nem látunk, nem vagyunk képesek gondolkodni, ha vesénk nem végzi rendesen a dolgát, vagy hogyha a csontjaink eltörnek, illetve törékennyé válnak. Én azonban remélem, hogy ki tudok élvezni minden percet nemcsak most, hanem a jövőben is – jó egészségben és teljes függetlenségben”.

Érdemes megfontolni a szavait.

Forrás:
Dr. T. Colin Campbell - Kína-tanulmány (The China Study)

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!