head

IBS kezelése probiotikumokkal

Hogyan kezelhető az IBS probiotikumokkal?
Negatív irányba változik az IBS-től szenvedő emberek bélflórájának összetétele
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: IBS- irritábilis bél szindróma

Az IBS kezelése gyógyszerekkel nem megoldott, azonban a tünetek csökkentésében segíthetnek a probiotikus baktériumok.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy megváltozik az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteit produkáló betegek bélflórájának összetétele, továbbá a bélflóra közvetlenül befolyásolja bizonyos szervek működését. Amikor csökken a probiotikus baktériumok száma, az agyi folyamatok, így a viselkedés is eltér a normálistól. Sorsdöntőek lehetnek azok a kutatások, amelyek összefüggést találtak a bélflóra összetétele, és a betegség kialakulása között, hiszen így az IBS kezelése is elérhetővé válhat.

IBS-t okoz a károsodott bélflóra

A bélflóra állapota az emésztésen túl a mentális egészségre is hatással van, károsodása egy sor betegség kialakulásához vezet. A bélflóra szerepet játszik az emésztés szabályozásában, az immunrendszer hatékony működésében, de egyensúlyának felbomlása olyan mentális betegségeket is kiválthat, mint a depresszió, a kényszerbetegség, a szorongás és pánikroham. Ha a vastagbélben élő probiotikus baktériumok aránya lecsökken, emésztési zavarok jelentkeznek. Romlik a felszívódás hatékonysága, sérül a bélnyálkahártya, és az IBS szempontjából fontos bélmozgás is rendellenessé válik. Több vizsgálat is igazolta, hogy negatív irányba változik az IBS-től szenvedő emberek bélflórájának összetétele, a szervezetükben jóval kevesebb a jótékony, probiotikus baktérium.

Hogyan segítenek a probiotikumok?  

A bélflórát alkotó baktériumtörzsek arányának módosításával a puffadással és görcsökkel, gyomortáji vagy hasi fájdalom kíséretében jelentkező betegség jól kezelhető. Ennek oka, hogy ha a vastagbélben élő, kolonizált, probiotikus baktériumok száma lecsökken, emésztési zavarok jelentkeznek. Romlik a felszívódás hatékonysága, sérülhet a bélnyálkahártya, székelési problémák jelentkeznek, emellett az IBS szempontjából fontos, a bélmozgás is rendellenessé válik.

Probiotikus baktériumok bevitelével javul az anyagcsere, és a bélmozgások is rendeződhetnek, regenerálódik a bélnyálkahártya. A bélflóra helyreállítása jótékonyan hat az emésztésre, emellett elősegíti a tápanyagok, és a különféle ásványi anyagok, például a magnézium és vas felszívódását.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT