head

Bélflóra helyreállítása - Hogy befolyásolja a bél az agyat?

Miért fontos a bélflóra helyreállítása?
A bélflóra helyreállítása mentális egészségünk megőrzése érdekében is elengedhetetlen
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

Mi köze a bélnek az agyhoz, és miért fontos a jó közérzethez a bélflóra helyreállítása? Tőlünk megtudhatja, mi történik, ha nem vigyázunk a bélbaktériumainkra.

Azt tudjuk, hogy az emésztésünk nagy befolyással van a közérzetünkre, de ki gondolná, hogy a viselkedésünkre is hatással van? Pedig ez az állítás igaz, ugyanis egyre több tudományos kutatás igazolja, hogy az indokolatlan rosszkedv és a félelem a belekből is eredhet. A bélflóra helyreállítása mentális egészségünk megőrzése érdekében is elengedhetetlen.

Szoros kapcsolat

A bél és az agy csecsemőkortól fogva együttműködik. Nyugodttá válunk a jóllakottságtól, de kétségbeesünk, ha üres a gyomrunk, és nyűgösek leszünk a puffadástól. Azt is mindannyian megtapasztaltuk már, hogy egy stresszhelyzetben ránk tör a gyomorremegés vagy a hasmenés. Két egyszerű, de jó példája annak, hogy milyen szoros kapcsolat van az emésztőrendszer és az agy neurokémiai működése között. Az első tanulmány a bélnek az emberi agyra gyakorolt hatásáról 2013-ban látott napvilágot. A kutatási eredmények azt igazolták, hogy bizonyos baktériumok keverékének négyheti fogyasztását követően egyes agyi területek, köztük az érzelem-és fájdalomfeldolgozási központ, kétséget kizáróan megváltoztak.

A belek és a boldogság

A bélflóra egyensúlyának felborulása, hangulatunkat és viselkedésünket is nagyban befolyásolja, mivel a bélfal sejtjei termelik a hangulat szabályozásáért felelős szerotonin 95 százalékát, ami más ingerületátvivő anyagokkal karöltve segíti az étel előrehaladását a béltraktusban. A „boldogsághormonnak” is nevezett szerotonin nagymértékben megkönnyíti az idegek számára az izmos bélfal mozgatását, és nélkülözhetetlen jelzőmolekulaként szolgál. Amennyiben nem megfelelően tápláljuk a probiotikus baktériumainkat, annak a mentális egészségünk látja kárát. A bélflóra helyreállítása nélkül kitesszük magunkat a szorongásnak és a depressziónak, de a legújabb kutatások a károsodott bélflórát olyan idegrendszeri elváltozásokkal is összefüggésbe hozták, mint a sclerosis multiplex, az Alzheimer-, és a Parkinson-kór.

Legjobb bélflóra helyreállító

A probiotikus baktériumok fontos részei az életünknek, és nemcsak bélflóra helyreállításában töltenek be kulcsszerepet. Kis mennyiségben antibakteriális vegyületeket és védőanyagot állítanak elő, amelyet az idegen baktériumok környezetében szórnak szét.

Többre kíváncsi?

Szeretné tudni, hogyan segítenek a gyógyulásban a probiotikumok? Olvasson ezzel kapcsolatos véleményeket!

Felhasznált irodalom:
Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!