head

Vesekövet okozhatnak a feldolgozott élelmiszerek

Vesekő: miért alakul ki?
A vesekő kialakulásának kockázatát növeli az alkohol, és a koffeint, teint tartalmazó italok fogyasztása
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Életmód

Volt már veseköve? Terítette már le egyszerre a fájdalom és a rémület? Ha igen, akkor önnek biztos nem kell ecsetelni, hogy milyen elviselhetetlen lehet a vesekő fájdalom.

A vesekő és az ezzel járó vesegörcsök egyre gyakoribbak az emberek körében. Kialakulása csak kis részben köszönhető a genetikának, sokkal meghatározóbbak a táplálkozási szokásaink.

Mi okozhatja?

A vesekő kialakulásáért sok esetben mi magunk vagyunk felelősek, mert elhanyagoljuk a megfelelő folyadékbevitelt, ami egy átlagos testalkatú felnőtt esetében napi 2 liter. Ezalatt nem ízesített vagy szénsavas üdítő értendő, hanem tiszta, lehetőleg szűrt víz, ami felhígítja a vizeletet és megakadályozza a benne található oldott anyagok (húgysav, kalcium, foszfát, valamint a folyadékokból kivont sók) kikristályosodását, melyek mérete folyamatosan nő, majd kisebb-nagyobb vesekövek alakulnak ki.

A túlzott só-, répa- vagy nádcukor fogyasztás, a mesterséges adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek és szénsavas italok nemcsak túlterhelik a vizeletet a kiürítendő méreganyagokkal, hanem erőteljesen savasítják is a szervezetet. Ennek következtében – mivel a test a kiegyensúlyozásra törekszik – a csontokból számos ásványi anyag oldódik ki, tovább terhelve a vizeletet.

A vesekő kialakulásának kockázatát növeli az alkohol, valamint a koffeint és teint tartalmazó italok fogyasztása.

Vesekő tünetei

Nagyobb vesekövek esetében sokszor megesik, hogy elakadnak a húgyvezetékben, ami görcsös, szinte elviselhetetlen intenzitású fájdalommal jár, ami főként éjszaka, kora hajnalban tör rá az emberre, nem kis rémületet okozva. Az egyre erősödő görcsök szinte átveszik a hatalmat a testünk felett, érezhetünk fájdalmat az alhasi szakaszon, egészen a combokig.

Kísérheti heves szívdobogás, hányinger, hányás, hidegrázás, izzadás, sápadtság, láz, valamint a vizelet hiányos ürítése, vagy teljes hiánya. Számos esetben a vizelet véres lehet, távozása szúró, égető.

Vesekő eltávolítása

A kialakult vesekő szerencsés esetben csak apróbb méretű, így viszonylag könnyen át tud jutni a veserendszeren és a húgycsövön, ahonnan eltávozik a vizelettel. (Segít, ha rövid idő alatt igen nagy mennyiségű vizet iszunk, nagyjából 1 liter körülit, ami kimoshatja a 4 milliméternél kisebb megindult vesekövet.)0

Amennyiben a kő túl nagy, tehát a vesekő távozása nem történik meg magától, vagy meggátolja a vizeletürítést, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ultrahanggal, vagy szonda segítségével olyan méretűre zúzza a kristályokat, hogy azok könnyedén távozhassanak, vagy a köveket műtéti úton távolítja el.

Vesekő megelőzése

Két út lehetséges a megelőzés területén: éljünk tudatosan és fogyasszunk kevesebb feldolgozott, adalékanyaggal teli élelmiszert. Tisztában kell lennünk azzal, hogy manapság egy termék akkor adható el könnyen, ha hívogató az illata, az íze pedig illik a látványához. Ezért kap a legtöbb előre csomagolt élelmiszer aromákat, állományjavítókat, íz- és illatfokozókat, ezek azonban nemcsak vesekövet, de súlyos allergiás reakciót, emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, és eltelítenek bennünket méreganyagokkal.

Segítsük a veséink munkáját vízhajtó és tisztító teákkal, ilyen lehet a csalán, a gyermekláncfű, a menta, amely tisztító hatása mellett görcsoldó is, de elsősorban igyunk napi 2-3 liter tiszta vizet.

Hányfajta vesekő van?

Léteznek kalcium-sókból, kalciumból és foszfátból, vagy kalciumból és oxalátból álló kövek. A struvit kövek magnéziumot, vagy ammóniát tartalmaznak, formájuk legtöbbször szarvra emlékeztet. Kialakulhatnak barnás árnyalatú, homogén felületű húgysavkövek, illetve sárgás árnyalatú cisztin kövek.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!