head

Miért alakul ki a vesekő?

A nagyobb vesekövek elakadnak a húgyvezetékben, ami görcsös, szinte elviselhetetlen intenzitású fájdalommal jár
A nagyobb vesekövek elakadnak a húgyvezetékben, ami görcsös, szinte elviselhetetlen intenzitású fájdalommal jár
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Volt már veseköve? Terítette már le egyszerre a fájdalom és a rémület? Ha igen, akkor önnek biztos nem kell ecsetelni, hogy milyen elviselhetetlen lehet a vesekő fájdalom.

A kristályokból kialakuló vesekő és az ezzel járó vesegörcsök egyre gyakoribbak az emberek körében. Létrejötte csak kis részben köszönhető a genetikának, sokkal meghatározóbbak a táplálkozási szokásaink.

Mi okozhat vesekövet?

A vesekő kialakulásáért sok esetben mi magunk vagyunk felelősek, mert elhanyagoljuk a megfelelő folyadékbevitelt, ami egy átlagos testalkatú felnőtt esetében napi 2 liter. Ezalatt nem ízesített vagy szénsavas üdítő értendő, hanem tiszta, lehetőleg szűrt víz, ami felhígítja a vizeletet és megakadályozza a benne található oldott anyagok (húgysav, kalcium, foszfát, valamint a folyadékokból kivont sók) kikristályosodását, melyek mérete folyamatosan nő, majd kisebb-nagyobb vesekövek alakulnak ki. A túlzott só-, répa- vagy nádcukor fogyasztás, a mesterséges adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek és szénsavas italok nemcsak túlterhelik a vizeletet a kiürítendő méreganyagokkal, hanem erőteljesen savasítják is a szervezetet. Ennek következtében – mivel a test a kiegyensúlyozásra törekszik – a csontokból számos ásványi anyag oldódik ki, tovább terhelve a vizeletet. A vesekő kialakulásának kockázatát növeli az alkohol, valamint a koffeint és teint tartalmazó italok fogyasztása.

Vesekő tünetei

Nagyobb vesekövek esetében sokszor megesik, hogy elakadnak a húgyvezetékben, ami görcsös, szinte elviselhetetlen intenzitású fájdalommal jár, ami főként éjszaka, kora hajnalban tör rá az emberre, nem kis rémületet okozva. Az egyre erősödő görcsök szinte átveszik a hatalmat a testünk felett, érezhetünk fájdalmat az alhasi szakaszon, egészen a combokig. Kísérheti heves szívdobogás, hányinger, hányás, hidegrázás, izzadás, sápadtság, láz, valamint a vizelet hiányos ürítése, vagy teljes hiánya. Számos esetben a vizelet véres lehet, távozása szúró, égető.


Vesekő eltávolítása

A kialakult vesekő szerencsés esetben csak apróbb méretű, így viszonylag könnyen át tud jutni a veserendszeren és a húgycsövön, ahonnan eltávozik a vizelettel. (Segít, ha rövid idő alatt igen nagy mennyiségű vizet iszunk, nagyjából 1 liter körülit, ami kimoshatja a 4 milliméternél kisebb megindult vesekövet.) Amennyiben a kő túl nagy, tehát a vesekő távozása nem történik meg magától, vagy meggátolja a vizeletürítést, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ultrahanggal, vagy szonda segítségével olyan méretűre zúzza a kristályokat, hogy azok könnyedén távozhassanak, vagy a köveket műtéti úton távolítja el.

Vesekő megelőzése

Két út lehetséges a megelőzés területén: éljünk tudatosan és fogyasszunk kevesebb feldolgozott, adalékanyaggal teli élelmiszert. Tisztában kell lennünk azzal, hogy manapság egy termék akkor adható el könnyen, ha hívogató az illata, az íze pedig illik a látványához. Ezért kap a legtöbb előre csomagolt élelmiszer aromákat, állományjavítókat, íz- és illatfokozókat, ezek azonban nemcsak vesekövet, de súlyos allergiás reakciót, emésztőrendszeri megbetegedéseket okozhatnak, és eltelítenek bennünket méreganyagokkal.
Segítsük a veséink munkáját vízhajtó és tisztító teákkal, ilyen lehet a csalán, a gyermekláncfű, a menta, amely tisztító hatása mellett görcsoldó is, de elsősorban igyunk napi 2-3 liter tiszta vizet.

Hányfajta vesekő van?

Sokféle vesekő létezik

Léteznek kalcium-sókból, kalciumból és foszfátból, vagy kalciumból és oxalátból álló kövek. A struvit kövek magnéziumot, vagy ammóniát tartalmaznak, formájuk legtöbbször szarvra emlékeztet. Kialakulhatnak barnás árnyalatú, homogén felületű húgysavkövek, illetve sárgás árnyalatú cisztin kövek.

Források:

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/veseko-tunetei-veseko-kezelese

http://semmelweis.hu/urologia/2014/09/05/vesekovesseg/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!