head

Milyen módszerek léteznek hányinger ellen?

Mit tehetünk a hányinger ellen?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A hányingernek és a hányásnak számos oka lehet, akár lelki eredetű is. Vannak, akik folyamatosan szenvednek tőle (például terhes nők, belső fül működési zavarában szenvedők), míg másoknál csak átmenetileg jelentkezik. Sokak számára a legkézenfekvőbb megoldásnak valamilyen hányáscsillapító gyógyszer bevétele tűnik, azonban léteznek természetes módszerek is hányinger ellen.

Hányás válthatnak ki az erős érzelmek, például a stressz vagy a félelem, a romlott élelmiszer vagy az alkohol és a különféle fertőzések. Akkor is jelentkezhet, ha az autóban vagy a vonaton könyvet olvasunk, esetleg hajón utazunk (ennek oka, az egyensúlyszervet érő ingerek sokasága). Sajnos nincs olyan módszer, amelyik mindegyik kiváltó okra jó lenne, de van néhány tanácsunk a hányinger ellen.

Miért ne a gyógyszerek?

A gyógyszertárban kapható hányinger elleni gyógyszerek különbözőképpen fejthetik ki a hatásukat: gátolhatják a hányásközpont receptorait (hasonlóan a gyömbérhez), érzéstelenítik a gyomor- és bélfalakban lévő érzőidegeket, vagy gátolhatnak egyes, hányást kiváltó jelzéseket. A jelzések elfojtása révén ható orvosságok egy része nyugtatós hatású, tompultságot, álmosságot okoz, de egyéb mellékhatásokkal is rendelkeznek.

Gyömbér

Seregnyi vizsgálat igazolta a gyömbér jó hatásait. A gyömbérgyökérben lévő anyagok blokkolják a hányásközpontot, és ezzel a hányingert is. Jó lenne, ha a cukorkák és a hasonlók a gyömbért nemcsak ízesítőként, hanem valódi formájában tartalmaznák.

Akupunktúra

A P6 egy akupunktúrás pont. Több mint 40 vizsgálat mutatta ki, hogy ingerlése enyhíti az émelygést és a hatásos hányinger ellen. Nem tudni miért és hogyan, de a P6 működik. Ez a pont a csuklótól két-három ujjnyival feljebb található, pontosan a mutató- és a hüvelykujj két előugró ina között. A hagyományos kínai orvoslás szerint ez a pont olyan energiacsatornákban segíti az áramlást, amelyek a karon keresztül a szívhez jutnak, ellazítják a rekeszizmot, majd a gyomorhoz vagy messzebb, a medencéhez futnak.

Távolba nézés

Utazásnál nézzünk előre, a messzi távolba – így jobban össze tudjuk hangolni a szemünkből származó információkat az egyensúlyszervünkkel.

Relaxációs technikák

Bár, nem mindenki hisz benne, vannak, akik szerint nyugtató hatásuk miatt a zenehallgatás fülhallgatóval, az oldalt fekvés és a relaxációs technikák is segíthetnek hányinger ellen.

Forrás:
Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!