head

Probiotikum kalauz | Miért érdemes probiotikumot szedni?

probiotikum-kalauz
A probiotikum különösen hatásos lehet emésztési zavarok esetén, illetve az immunrendszer erősítésére
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Probiotikumok

Egészségük megőrzése és visszanyerése érdekében, egyre többen szednek probiotikumot, azaz jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó étrend-kiegészítőket. Nem mindegy azonban, hogy melyik terméket választjuk, mert probiotikum és probiotikum között, óriási lehet a különbség.

Mi a probiotikum?

Ezek probiotikus baktériumok építik fel a bélflórát, és a szerepük azért lényeges, mert akadályozzák az immungyengítő, és toxinokat termelő kórokozók elszaporodását a bélnyálkahártyán. Olyan vegyületeket is szintetizálnak, amelyek kedvezőtlen hatást gyakoro lnak az előbb említett kártékony baktériumokra. A probiotikumok ezen felül emésztőenzimeket, B7-vitamint, B12-vitamint, K-vitamint termelnek, és szerepet vállalnak a nyálkahártyát védő vajsav előállításában. Az egyes probiotikus törzsekről itt olvashatnak részletesen.

Mi köze a probiotikumnak a bélflórához?

Amikor a probiotikumokról beszélünk, mindenképpen szót kell ejteni a bélflóráról. A vastagbélben élő mikroorganizmusok alkotják a bélflórát, melynek legfontosabb összetevői a jótékony, azaz probiotikus baktériumok. Ha a mennyiségük lecsökken, felborul a bélflóra természetes egyensúlya, ez pedig számos egészségügyi panaszt, hosszabb távon betegséget idézhet elő. A bélflóra ugyanis befolyásolja az immunrendszer működését (az immunsejtek több, mint 70 százaléka a vastagbélben található). Ahogy már említettük, enzimeket és vitaminokat termelnek, elősegítik az emésztést. Ebből következik, hogy ha a bélflóra sérül, immungyengeség és emésztési zavarok lépnek fel. Ilyenkor jelent gyors és hatékony megoldást a probiotikum, amiben kellő számú és fajtájú probiotikus baktérium található.

Mikor szedjünk probiotikumot?

Ahogyan a fentiekből is látszik, a probiotikum különösen hatásos lehet emésztési zavarok esetén, illetve az immunrendszer erősítésére. Ezek szükségességére a következő tünetek figyelmeztethetnek:

Mivel az antibiotikumok nemcsak a káros-, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják, az antibiotikumos kúra alatt szedjünk probiotikumot. Méghozzá az antibiotikum bevétele után legalább három órával. Fontos, hogy a probiotikumot mindig hideg folyadékkal – legjobb a tiszta víz – vegyük be, a meleg ital károsíthatja a baktériumokat.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy bizonyos bélbaktériumok összefügésbe hozhatók a testsúllyal - olvasható a Vitalitás magazin cikkében.

Probiotikum gyerekeknek

Sokan teszik fel a kérdést, hogy adható-e probiotikum gyerekeknek , vagy csak a felnőtteken segíthet. A válasz egyértelműen igen, ugyanakkor a gyerekek esetében fokozott körültekintéssel kell eljárnunk.

Többféle megközelítés létezik az újszülött bélflórájával kapcsolatban. Egyes elképzelések szerint a magzat bélcsatornája steril, mások szerint már a születés előtt előfordulnak benne mikroorganizmusok, ezek fajtáját pedig a genetika, illetve az anya táplálkozása határozza meg. Annyi viszont biztos, hogy az anyatejen keresztül baktériumok sokasága kerül a csecsemő szervezetébe. Ez pedig alapvetően meghatározza a fejlődését, hiszen az anyatejben található,főként Bifidus és Lactobacillus baktériumtörzsek kolonizálják a bélcsatornát, és különösen a vastagbelet, építőkövei a bélflórának, ezen keresztül pedig meghatározzák az immunrendszer működését.

Mikortól ajánlott a probiotikum gyerekeknek?

A bélflóra kialakulása lassú folyamat, több tényező is meghatározza, például az, mikor kezdődik el a hozzátáplálás, és mivel történik. Az egyre többféle szilárd táplálék igen erősen befolyásolhatja a bélflóra állapotát, egyensúlya kibillenhet, ennek következtében gyengül az immunválasz a különféle, főként fertőző, betegségekkel szemben. Részben, szintén a probiotikumok hiányára, vagy nem megfelelő arányára vezethetőek vissza a kisgyermekkorban gyakori emésztési problémák, valamint az egyes allergiák, felső légúti megbetegedések kialakulása. De, nemcsak a probiotikumok elégtelen bevitele okozhat panaszokat, hanem az egyes betegségre adott antibiotikumok is károsíthatják a bélflórát, hiszen a gyógyszer a probiotikus baktériumokat ugyanúgy elpusztítja, mint a patogén fajtákat. Antibiotikum-kúra alatt, illetve közvetlenül utána, mindenképpen gondoskodni kell a probiotikumok pótlásáról. Talán kevésbé egyértelmű, hogy a stressz miatt ugyancsak felborulhat a bélflóra egyensúlya. Ez leginkább az óvoda első időszakára, valamint az óvoda, iskola átmenetre jellemző, amit sok gyermek nehezen tud feldolgozni. Nem hagyható ki a felsorolásból a táplálkozás sem, mivel a legtöbb gyerek válogatós, és rendszerint éppen a probiotikumokban gazdag ételektől tartja távol magát.

Ne menjünk el szó nélkül a tünetek mellett

Számos jele lehet annak, amikor gond van a gyermek bélflórájával, azonban ezek a tünetek meglehetősen általánosak, azaz, más betegségekhez is köthetők. Éppen ezért, akkor gondoljunk a probiotikumok hiányára, ha szervi elváltozásról nem lehet szó, és a következő panaszokat tapasztaljuk: krónikus, vagy akut hasmenés és/vagy székrekedés, ok nélküli fáradékonyság, levertség, álmatlanság. A gyermek hosszabb ideig nyűgös, gyakran panaszkodik gyomor- vagy alhasi görcsökre. Jellemző az étvágytalanság, amit még a finom falatokkal sem tudunk száműzni. A bélflóra egyensúlyának felborulása miatt gyengül az immunrendszer, ezért, ha a gyermek minden aktuális, fertőző betegséget „összeszed” jó az esélye annak, hogy hiányt szenved a probiotikumokból. Erre utalnak az allergiás tünetek, a bőrelváltozások, kiütések, ahogyan a gyulladásos betegségek is nagyobb eséllyel alakulnak ki.

Probiotikumok gyermekeknek: melyeket érdemes fogyasztani?

Annak ellenére, hogy egy kiegyensúlyozott étrendnek magába kellene foglalnia a főbb baktériumtörzsek fogyasztását is, ez az általában válogatós gyerekeknél nehezen kivitelezhető. Gondoljunk csak arra, hogy a legjobb probiotikus élelmiszerek, a kovászos uborka, a savanyú káposzta vagy éppen az erjesztett szója, nem kifejezetten a kicsik kedvencei. Egy fokkal jobb a helyzet a joghurt vagy az érlelt sajtok esetében, mert ezeket a gyerekek is szívesebben eszik. A legjobb megoldás mégis a táplálékkiegészítők fogyasztása, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelően pótoljuk a szükséges probiotikus törzseket és a szaporodásukhoz elengedhetetlen prebiotikumokat.

Nézzük, melyek a legfontosabbak:

  • Lactobacillus Casei Shirota: elősegíti az emésztési folyamatokat, valamint ellenállóvá tesz a légúti megbetegedésekkel szemben.
  • Lactobacillus Reuterii: kólika és általános hasmenés esetén ajánlott.
  • Lactobacillus Acidophilus: elősegíti a B-vitaminok helyes felszívódását, valamint csökkenti a bőrproblémák megjelenésének esélyét.
  • Lactobacillus Casei: már a kisebbeknek is adható, megszünteti az emésztési nehézségeket. Remekül használható az antibiotikum okozta hasmenés megszüntetésére.
  • Lactobacillus Bulgaricus: akadályozza a patogén baktériumok szaporodását.
  • Lactobacillus Rhamnosus GG: enyhíti, vagy akár megszünteti a béltraktus gyulladásait, enyhíti a hasmenést.
  • Bifidobacteriumbifidum: elősegíti a B-vitaminok, valamint a kalcium felszívódását, védi a beleket, gyorsítja a rotavírus okozta megbetegedés gyógyulását, valamint mérsékli a laktózérzékenység tüneteit.
  • Bifidobacteriumbreve: természetes antibiotikumot termel, akadályozza a patogén baktériumok szaporodását.
  • Enterococcusfaecium: hasmenés kezelésére.

 

Legjobb probiotikum

Egyértelmű, hogy a probiotikum ok kapcsán se menjen a minőség rovására az ár. Csakis megbízható helyről vásároljunk, előnyben részesítve az olyan étrnd-kiegészítőket, amikről olvashatók  hitelesített vásárlók véleményei.

Ami az összetevők kapcsán nem hinyázhat a prémium minőségű probiotikum kapszulából:-

- legalább 10 milliárd probiotikus baktérium,

- legkevesebb 10 baktériumtörzs,

- a legfontosabb probiotikus baktériumok.

Fontos, hogy a probiotikumot mindig  hideg folyadékkal vegyük be

Emellett fontos, hogy a kapszula késleltetett felszívódású, más néven retard legyen, illetve a gyomornedv-ellenálló. 

Prebiotikumok fontossága

Annak érdekében, hogy a probiotikus baktériumok szaporodni tudjanak, prebiotikum is kelleni fog. Ezért a probiotikum fogyasztása alatt legyen az étrendünkbe sokféle rostos élel, különféle zöldségek és gyümölcsök, gabonáfélék. Könnyebb a dolgunk akkor,  ha a szimbiotikum mellett döntünk, ebben mindkettő megtalálható. 

Probiotikum források

Egészségünk fenntartásához járulnak hozzá a probiotikus baktériumokat tartalmazó ételek

Az emésztőrendszer egészséges működésének egyik feltétele, a bélflórát alkotó mikroorganizmusok egyensúlya. Ennek az optimális állapotnak a fenntartásához járulnak hozzá a probiotikus baktériumokat tartalmazó erjesztett élelmiszerek. Mutatunk könnyen elérhető probiotikum forrásokat.

Erjesztett tejtermékek

Az erjesztett tejtermékeket tejsavbaktériummal, azaz probiotikumokkal kezelik. A tejsav, amellett hogy meggátolja az élelmiszer rothadását (tartósít), szervezetünkre is jótékonyan hat. A tejsavbaktériumos erjesztés növeli az élelmiszer tápértékét, segítségével jobban hasznosulnak a tápanyagok. Elősegíti a fehérjék és ásványi anyagok felszívódását, és a tejsavbaktériumok képesek szintetizálni a folsavat, tiamint, niacint, riboflavint, illetve a B12-vitamint. A natúr, ízesítés nélküli probiotikus joghurt az egyik legismertebb és legjobb probiotikum forrás, laktobaktériumokat és bifidobaktériumokat is tartalmaz. A kaukázusi kefir szintén a probiotikum források közé sorolható, az író savótartalma magas, így bővelkedik laktobaktériumokban.

Erjesztett savanyúságok

Az erjesztett savanyúságok szintén szolgáltatnak a szervezet számára a fontos probiotikumokat. Ráadásul az ecet első rangú antioxidáns forrás, csökkenti a vércukorszintet, óvja a szívet és csökkenti a rák kockázatát. Az üzletben kapható savanyúságok azonban általában hőkezeltek, emiatt elvesztik jótékony hatásukat, ezért ajánlott házilag erjesztett savanyúságokat készíteni. Akár a fejes káposzta, a dinnye, az uborka, a paprika, a cékla is alkalmas erre, de ízlésünk szerint más zöldségeket is felhasználhatunk. Tudta, hogy a savanyú káposzta tejsavtartalma felveszi a versenyt a joghurtéval, C-vitamin-tartalma igen magas, és B-vitaminokban és karotinban is gazdag?

Kombucha tea

Miután a kombucha tea is fermentáció útján keletkezik, számos probiotikus baktérium található benne. Az ital kis mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük a C-vitamint, B1-, B6- és B12-vitamint, amik a glükóz lebontása során keletkeznek. Ne vigyük azonban túlzásba a fogyasztását, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen mellékhatásokat, ugyanis a kombucha tea gyomorfájást, émelygést és szédülést is okozhat.

Prebiotikumok hiányában a probiotikumok nem képesek kellően elszaporodni, természetes prebiotikum forrás többek között a zab, a tönkölybúza, a cikória, a banán, a spárga, valamint a hagyma.

Források:

https://draxe.com/probiotics-benefits-foods-supplements/

https://www.vitalitas-magazin.hu/dieta-fogyokura/probiotikum-fogyokura

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/probiotikus-torzsek 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!