head

Hasnyálmirigy-gyulladás | Hogyan kezelhetjük?

A hasnyálmirigy-gyulladás veszélyes betegség, mindenképpen vegyünk komolyan
A hasnyálmirigy-gyulladás veszélyes betegség, mindenképpen vegyünk komolyan
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Belgyógyászat

Ha nem is kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, a hasnyálmirigy-gyulladás vitathatatlanul ott van a legveszélyesebb betegségek toplistáján. Ezért fontos, hogy ismerjük a korai tüneteit, a megelőzésének lehetőségeit, illetve az orvosi és alternatív kezelési módszereket.

A hasnyálmirigy létfontosságú szervünk, részt vesz az endokrin (belső) és az exoktin (külső) élettani folyamatokban. Előbbi az inzulin termelését biztosítja, aminek hiányában cukorbetegség alakul ki, míg az utóbbi funkciója az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimek előállítása.

Amikor kialakul a hasnyálmirigy-gyulladás, sérül az inzulin előállítás, az emésztőenzimek pedig tulajdonképpen csapdába esnek, súlyosabb esetben szinte felemésztik a mirigyet, és a közeli szöveteket. Ha késik a beavatkozás, jelentősen nő az elhalálozás valószínűsége.

Mi okozza a hasnyálmirigy-gyulladást?

Alapvetően kétféle hasnyálmirigy-gyulladás létezik, az akut és a krónikus. Kialakulásának számos oka lehet, kockázatát növeli a rossz általános egészségi állapot, az örökletesség, de főként a helytelen táplálkozás és életvitel. Ide tartozik a rendszeres, jelenős alkoholfogyasztás (a tömény italok különösen ártalmasak), a legyengült immunrendszer miatt jelenlévő állandó gyulladások, az autoimmun betegségek (pl. az epehólyag problémák), valamint a hiperkoleszterinémia és hipertrigliceridémia, azaz a koleszterin és a triglicerid szintjének kóros megemelkedése.

Utóbbiról szól a University of California és a japán Gunma University tanulmánya , ebből kiderül, hogy a hipertrigliceridémiában szenvedők egy részénél egy olyan autoantitest képződik, ami akadályozza a lipoprotein lipáz enzim működését. Emiatt kiugróan megemelkedik a trigliceridszint, ez pedig nemcsak a hasnyálmirigy egészségét veszélyezteti, hanem akár halálos is lehet.

Ne feledkezzünk el a stresszről sem, amely jelentősen gyengíti testünk védekezőképességét.

via GIPHY
A hasnyálmirigy-gyulladás kiváltó oka a nem diagnosztizált epekő, egyes gyógyszerek, elsősorban a vízhajtók, ösztrogén- vagy kortizon alapú gyógyszerek túlszedése vagy a szerv daganatos megbetegedése.

Ritkábban ugyan, de a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulhat mechanikus úton is, amikor erős fizikai nyomás, ütés éri a szervet.

Tünetek és szövődmények

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás hirtelen, erőteljesen lép fel, nincsenek konkrét előzetes tünetei. Legtöbbször kínzó alhasi- és középháti fájdalmakkal, émelygéssel, hányással, fokozott izzadással és lázzal jár. Súlyosan károsítja a hasnyálmirigy szöveteit, pszeudociszták jelennek meg, ezek elfertőződve tályogot okoznak. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás szisztémás formájában szepszis, sokkos állapot, vese- és légzési elégtelenség alakulhat ki.

Ezzel szemben a krónikus vagy idült hasnyálmirigy-gyulladás tünetei kevésbé hevesek, ezért sokan nem is tulajdonítanak (legalábbis eleinte) különösebb jelentőséget a panaszoknak. Pedig a folyamatosan fennálló gyulladás komoly károkat okoz, a mirigy működése egyre romlik, idővel a szerv állapota annyira leromlik, hogy már nem képes feladatait teljesíteni.

Erre a folyamatra figyelmeztet a krónikus hátfájás és a köldök körüli, kisugárzó hasfájás, amikre jellemző, hogy nem különösebben erősek, illetve egy darabig maguktól elmúlnak. Jellemzőnek mondható a mással nem indokolható súlyvesztés, valamint az emésztési problémák jelentkezése: ha visszatérően tapasztalunk, nehezen múló hasmenést, székrekedést, puffadást, gondoljunk a hasnyálmirigy-gyulladás lehetőségére.

Szintén intő jel a súlyos hiánybetegségek fellépése, ami arra vezethető vissza, hogy mérséklődik a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek mennyisége.

Orvosi kezelés

Ahhoz, hogy a hasnyálmirigy-gyulladást ne csak tünetileg kezeljék, szükséges a pontos kiváltó ok ismeretére.

Amennyiben a gyulladást epekő váltja ki, elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás annak érdekében, hogy az epevezeték átjárhatósága biztosított legyen. A beteget a műtétet követően a kórházban általában orr- vagy gyomorszondán keresztül táplálják, hogy ezzel is tehermentesítsék a hasnyálmirigyet.

Szükség lehet gyógyszeres terápiára, illetve infúzióra, utóbbi nemcsak a folyadékbevitelt biztosítja, hanem csökkenti a gyulladást, az oldatban található antibiotikumok megakadályozzák a gyulladás terjedését, az esetleges szövetelhalást. Ez megtörténhet a betegség felismerését megelőzően, ilyenkor az elhalt szöveteket műtéti úton eltávolítják.

Természetes megoldások, kiegészítő kezelés

Mindenképpen változtatni kell a napi étrenden, a hasnyálmirigy-gyulladás diéta lényege, hogy kerüljük a nehéz, zsíros táplálékokat, az adalékanyagokban bővelkedő élelmiszereket (ilyenek jellemőzen a kész- és félkész ételek), az alkoholt, az erős fűszereket, a koffeint tartalmazó italokat, egyszóval mindent, ami miatt fellángolhat a gyulladás.

Helyezzünk hangsúlyt a méregtelenítésre, ezzel a hasnyálmirigyet is tehermentesíthetjük. Megelőzésre mindenképpen ajánlott, ha viszont már heveny a gyulladás, a kúra megkezdése előtt konzultáljunk orvosunkkal.

Igyunk gyógynövény főzeteket  a hasnyálmirigy-gyulladás ellen

Nagy hasznát vehetjük a pitypang gyökeréből készült főzetnek, ami stimulálja az epe és a máj működését, segíti a hasnyálmirigy regenerálódását. Könnyen beszerezhető az orvosi tárnics is, ami hatékony méregtelenítő, csillapítja a hasnyálmirigy-gyulladás okozta szöveti irritációt, fokozza a máj működését.

Immunerősítés baktériumokkal

Ahhoz, hogy immunrendszerünk hatékony legyen, és megküzdjön a gyulladással, elengedhetetlen a bélflóra egyensúlyának megőrzése. A bélflóra állapota ugyanis közvetlenül kihat az immunrendszerre, ha egyensúlya felborul, testünk védekezőképessége gyengül. Sőt, ennek hatására az emésztőenzimek mennyisége is csökken, mivel a bélflóra baktériumai ezek előállításában is szerepet kapnak.

Hogy ezt elkerüljük, fogyasszunk probiotikus baktériumokat, valamint a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen perebiotikus rostokat. Probiotikumokat tartalmaz az élőflórás joghurt, a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a miso leves, prebiotikumokban pedig általában a nyers zöldségek és gyümölcsök, illetve a gyógygombák, különösen a shiitake bővelkedik.

Mit tegyünk, és mit ne azért, hogy megelőzzük, illetve kezeljük a hasnyálmirigy-gyulladást?

Ne fogyasszunk túl fűszeres ételeket, kerüljük a fehér lisztet és a fehér cukrot, az alkoholt, valamint a koffeint. Iktassuk ki étrendünkből az adalékanyagokban bővelkedő kész- és félkész élelmiszereket. Együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt.

Mozogjunk rendszeresen, próbáljuk meg elkerülni a stresszes helyzeteket, pihentessük idegeinket. Együnk naponta 5-6 alkalommal, kisebb mennyiségeket. Lefekvés előtt 2 órával már ne étkezzünk, viszont igyunk bőségesen. Ha éjjel ki kell mennünk a WC-re, a vizelettel távozott folyadékot azonnal pótoljuk.

Pótoljuk a hiányzó emésztőenzimeket, amit legegyszerűbben a minőségi étrend-kiegészítőkkel tehetünk meg. Végezzünk évente legalább két alkalommal, lehetőség szerint tavasszal és ősszel, méregtelenítő kúrát.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507364

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC334764

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1611930

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!