head

Szívizom-károsodást okozhat az alkohol

Mi az szívizom-károsodás oka?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Belgyógyászat

Szívizom-károsodás (kardiomiopátia) legtöbbször fertőzéses eredetű gyulladások, autoimmun betegségek, anyagcsere- és hormonproblémák miatt alakul ki, de az alkohol is kiválthatja. Számos, a szívre irányuló kutatás azt bizonyítja, hogy a szívizom károsodások csaknem felét az szeszes ital fogyasztásnak köszönhetjük.

Gyakran olvassuk és halljuk, hogy a nap végén egy-két pohár bor jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Végzetes lenne azonban ebből azt a következtetést levonni, hogy az alkohol védő tulajdonságokkal bír. Nem házi gyógyszer, sokkal inkább olyan anyag, amelyik függőséget okoz, megnöveli a szívizom-károsodás, a szívritmuszavarok és egyéb szervi károsodások esélyét.

Érdekes kísérlet

Több, a szívvel kapcsolatos kutatás azt bizonyítja, hogy a szívizom-károsodások nagyjából negyven százalékát az alkoholnak köszönhetjük, erről Johannes Hinrich von Borstel Szívügyek című könyvében ír. A szerző – aki mentőorvos is egyben – egy olyan érdekes kísérletről is említést tesz, amiben chicagói tudósok bizonyították, hogy a sokat ivó tesztalanyok semmit sem profitáltak az alkohol vérellátást-javító hatásából, sőt ennek épp az ellenkezője igaz. 18-25 év közötti férfiakkal, akik közül néhányan sosem, mások pedig rendszeresen ittak, két óra alatt megitattak 4-5 sztenderizált italt, ezek mindegyike 13 gramm alkoholt tartalmazott. Ezután megmérték a részvevők karjának artériás átmérőjét. Az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók esetében az derült ki, hogy a vizsgált ér gyógyszeres beavatkozással és anélkül is kitágult. Azoknál, akik azt állították, hogy az előző év során havonta nagyjából hatszor lerészegedtek, az értágulat sokkal kisebb volt.

Végzetes kimenetel

Az alkoholtól a máj is károsodik, és ennek következményei vannak az érrendszerre nézve. Emellett növeli a szájüregi rák kockázatát, gyomor- és nyombélfekély okozhat, és tönkreteszi a bélflórát. A szív szövetei tönkremennek, az alkoholistáknak ezen kívül az immunrendszerük is legyengül. Könnyen kaphatnak el fertőzéseket, amelyek továbbterjedhetnek a szívre. A túlzott alkoholfogyasztást az emésztésünk is megszenvedi. A súlyosan alkoholista emberek gyakran már hiába is esznek, testük nem viseli el az ételt. De a szív számára az egészséges táplálkozáshoz többre van szükség a malátánál, komlónál, árpánál. A szívizom-károsodás hirtelen szívhalált okozhat, mivel szív izomereje annyira lecsökkenhet, hogy nem tud kellő mennyiségű vért átpumpálni, illetve keringtetésére a szervezetben.

Szívünk egészségének érdekében fogyasszunk minél több antioxidáns flavonoidot. Ezek erősítik az immunrendszert, védik a szív- és érrendszert, gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a koleszterinszintet és meggátolja az érelmeszesedést. Flavonoid források a zöld leveles zöldségek, a cékla, a bogyós gyümölcsök (például az acai bogyó), de a csipkebogyó és a szója bővelkedik bennük

Forrás:
Johannes Hinrich von Borstel: Szívügyek - Minden, amit a legfontosabb szervünkről tudni érdemes

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!