head

Egészségvédő brokkoli, a hétköznapi szuperélelmiszer

Egészségvédő brokkoli
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Szuperélelmiszerek

Valamennyi szuperélelmiszer bővelkedik vitaminokban, a brokkoli fogyasztásával leginkább a C- és a K-vitaminból vihetjük be a szervezetünkbe a napi szükségletet. Ez a zöldség azonban sokkal több annál, mint elsőrangú vitaminforrás. Jól tudták ezt a rómaiak, akik a brokkolit már termesztették.

A keresztesvirágúak családjába tartozó brokkoli figyelemreméltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és béta-karotint, amely az A-vitamin provitaminja. Kiváló forrása a kalciumnak, a káliumnak és a vasnak, magas a rosttartalma, és a különböző antioxidánsok tárháza. Utóbbiakkal magyarázzák a kutatók az egyes zöldségek egészségjavító és egészségvédő hatásait: csökkentik a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, valamint óvják az ereket és erősítik az immunrendszert.

Számos betegségtől megvéd

A keresztesvirágú zöldségekben lévő glükozinolátok - amelyek a növények kesernyés és csípős ízét adják-, a szervezetben többek között biológiailag aktív, antimikrobiális, gyulladásgátló és rákellenes vegyületekké bomlanak. Utóbbi összetevője miatt a brokkoli a remek rákmegelőző szuperzöldség. A brokkoli erősíti az immunrendszert, meggátolja a pajzsmirigy túlműködést, felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben, javítja a keringést, és lassítja a sejtöregedést. Apigeninben gazdag, ezért jótékony hat a hasnyálmirigy működésére. A benne lévő bioaktív vegyületek csökkentik a vércukorszintet, bőséges fogyasztása csillapíthatja az ízületi panaszainkat, emellett segít megelőzni a csont- és porckopás előfordulását. A John Hopkins University tanulmányából kiderül, hogy a brokkoli fokozza a tüdő egészségének megőrzésében fontos szerepet kapó NRF2 enzim hatékonyságát. Egyik összetevője, a szulforafán, ami növeli az NRF2 szintjét, ezzel támogatja, hogy a makrofágok elpusztítsák a tüdőt károsító baktériumokat.  

Méregtelenít és lúgosít

Mint általában mindegyik szuperzöldség, a brokkoli is nagyszerű méregtelenítő és lúgosító, és miután a gátolja a Helicobacter pylori baktérium szaporodását, fogyasztásával elkerülhető a gyomorfekély kialakulása. Ez a zöldség rosttartalma révén a jótékony, probiotikus baktériumok szaporodását is támogatja, így elősegíti a bélflóra egészségének fenntartását. Mivel az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben található, a bélflóra közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését, a brokkoli fontos szerepet kap a betegségek megelőzésében és legyőzésében.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!