head

Nélkülözhetetlen prebiotikumok: hatékonyan védik az egészségünket

A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését prebiotikumok segítségével támogathatjuk
A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését prebiotikumok segítségével támogathatjuk
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Probiotikumok

A prebiotikumok fontosságát sokszor többször kellene hangsúlyozni. Hiányukban az egészséges bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok sem képesek elszaporodni, ami számos betegség kialakulásához vezethet.

A prebiotikumok olyan élelmi rostok, amiket az emberi szervezet nem képes megemészteni, mégis elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából.

Életünk során a mikroflóránk összetétele jelentősen és kifejezetten változik. Sok tanulmány bizonyította, hogy a táplálkozás és életkor a fő faktorok, amelyek befolyásolják a bélflóra összetételét.

Ha a táplálék tartósan rostszegény, vagy a korral csökken a bifidobaktériumok száma, ezzel szemben az egészségünket kedvezőtlenül befolyásoló enterococcuszok, enterobaktériumok száma nő, az a kóros és mérgező anyagok felgyülemléséhez, rákhoz, és a máj működési zavaraihoz vezethet.

Megoldást jelentenek a prebiotikumok

A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését célirányosan prebiotikumok segítségével serkenthetjük. Ezek olyan emészthetetlen részei az élelmiszereknek, melyek kedvezően hatnak a szervezetre azzal, hogy szelektíven segítik a bifidobaktériumok és lactobacilusok növekedését a vastagbélben.

A prebiotikumok emészthetetlensége ugyanolyan tulajdonság, mint amilyennel a táplálékban található rost is rendelkezik, élettani szerepük azonban gyakran eltér. Így bizonyos prebiotikumok nagyon szelektíven segítik a „jó” baktériumok növekedését, és egyben visszaszorítják a mikroflórában a kórokozó baktériumokat, mivel ez utóbbiak a növekedésükhöz a prebiotikumokat csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használják.

Természetes prebiotikum-források

A prebiotikumok fontosságát sokszor többször kellene hangsúlyozni. Hiányukban az egészséges bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok sem képesek elszaporodni, ami számos betegség kialakulásához vezethet. A prebiotikumok olyan élelmi rostok, amiket az emberi szervezet nem képes megemészteni, mégis elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából. Életünk során a mikroflóránk összetétele jelentősen és kifejezetten változik. Sok tanulmány bizonyította, hogy a táplálkozás és életkor a fő faktorok, amelyek befolyásolják a bélflóra összetételét.  Ha a táplálék tartósan rostszegény, vagy a korral csökken a bifidobaktériumok száma, ezzel szemben az egészségünket kedvezőtlenül befolyásoló enterococcuszok, enterobaktériumok száma nő, az a kóros és mérgező anyagok felgyülemléséhez, rákhoz, és a máj működési zavaraihoz vezethet. Megoldást jelentenek a prebiotikumok A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését célirányosan prebiotikumok segítségével serkenthetjük. Ezek olyan emészthetetlen részei az élelmiszereknek, melyek kedvezően hatnak a szervezetre azzal, hogy szelektíven segítik a bifidobaktériumok és lactobacilusok növekedését a vastagbélben.  A prebiotikumok emészthetetlensége ugyanolyan tulajdonság, mint amilyennel a táplálékban található rost is rendelkezik, élettani szerepük azonban gyakran eltér. Így bizonyos prebiotikumok nagyon szelektíven segítik a „jó” baktériumok növekedését, és egyben visszaszorítják a mikroflórában a kórokozó baktériumokat, mivel ez utóbbiak a növekedésükhöz a prebiotikumokat csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használják. Természetes prebiotikum-források A ma használatos prebiotikumok többsége természetesen megtalálható a növényi élelmiszerekben. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin. Gazdag inulinforrás a shiitake gomba, a cikória gyökere, amelyből kávépótlót is gyártanak, illetve az articsóka, mely saláta formájában fogyasztható. A spárga, a hüvelyesek, a zab, a tönkölybúza, a hagyma és a fokhagyma, továbbá a banán, a gyermekláncfű (pitypang), a magvak (főként a dió). Noha a tej nyilvánvalóan nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz ugyancsak prebiotikus tulajdonságú. Prebiotikum termékek nagy választéka is a rendelkezésünkre áll, azonban érdemes a minőségi készítmények mellett letenni a voksunkat, és tájékozódni, hogy melyek a legjobb pro- és prebiotikumok. Még miben segítenek?  A prebiotikumok hatására csökken az LDL koleszterin és a triglicerid szintje, ezáltal a prebiotikumoknak kiemelkedő szerep jut az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve ezek kezelésében.  Mivel korlátozzák a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását. A prebiotikumok a probiotikumokon keresztül ráadásul hozzájárulnak a B7- és a B12-, valamint a K-vitamin termelődéséhez.

A ma használatos prebiotikumok többsége természetesen megtalálható a növényi élelmiszerekben. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin. Gazdag inulinforrás a shiitake gomba, a cikória gyökere, amelyből kávépótlót is gyártanak, illetve az articsóka, mely saláta formájában fogyasztható. A spárga, a hüvelyesek, a zab, a tönkölybúza, a hagyma és a fokhagyma, továbbá a banán, a gyermekláncfű (pitypang), a magvak (főként a dió). Noha a tej nyilvánvalóan nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz ugyancsak prebiotikus tulajdonságú.

Prebiotikum termékek nagy választéka is a rendelkezésünkre áll, azonban érdemes a minőségi készítmények mellett letenni a voksunkat, és tájékozódni, hogy melyek a legjobb pro- és prebiotikumok.

Még miben segítenek?

A prebiotikumok hatására csökken az LDL koleszterin és a triglicerid szintje, ezáltal a prebiotikumoknak kiemelkedő szerep jut az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve ezek kezelésében.

Mivel korlátozzák a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását. A prebiotikumok a probiotikumokon keresztül ráadásul hozzájárulnak a B7- és a B12-, valamint a K-vitamin termelődéséhez.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!