head

Nélkülözhetetlen prebiotikumok: hatékonyan védik az egészségünket

A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését prebiotikumok segítségével támogathatjuk
A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését prebiotikumok segítségével támogathatjuk
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus

Google+
Téma: Probiotikumok

A prebiotikumok fontosságát sokszor többször kellene hangsúlyozni. Hiányukban az egészséges bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok sem képesek elszaporodni, ami számos betegség kialakulásához vezethet.

A prebiotikumok olyan élelmi rostok, amiket az emberi szervezet nem képes megemészteni, mégis elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából.

Életünk során a mikroflóránk összetétele jelentősen és kifejezetten változik. Sok tanulmány bizonyította, hogy a táplálkozás és életkor a fő faktorok, amelyek befolyásolják a bélflóra összetételét.

Ha a táplálék tartósan rostszegény, vagy a korral csökken a bifidobaktériumok száma, ezzel szemben az egészségünket kedvezőtlenül befolyásoló enterococcuszok, enterobaktériumok száma nő, az a kóros és mérgező anyagok felgyülemléséhez, rákhoz, és a máj működési zavaraihoz vezethet.

Megoldást jelentenek a prebiotikumok

A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését célirányosan prebiotikumok segítségével serkenthetjük. Ezek olyan emészthetetlen részei az élelmiszereknek, melyek kedvezően hatnak a szervezetre azzal, hogy szelektíven segítik a bifidobaktériumok és lactobacilusok növekedését a vastagbélben.

A prebiotikumok emészthetetlensége ugyanolyan tulajdonság, mint amilyennel a táplálékban található rost is rendelkezik, élettani szerepük azonban gyakran eltér. Így bizonyos prebiotikumok nagyon szelektíven segítik a „jó” baktériumok növekedését, és egyben visszaszorítják a mikroflórában a kórokozó baktériumokat, mivel ez utóbbiak a növekedésükhöz a prebiotikumokat csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használják.

Természetes prebiotikum-források

A prebiotikumok fontosságát sokszor többször kellene hangsúlyozni. Hiányukban az egészséges bélflórát felépítő jótékony probiotikus baktériumok sem képesek elszaporodni, ami számos betegség kialakulásához vezethet. A prebiotikumok olyan élelmi rostok, amiket az emberi szervezet nem képes megemészteni, mégis elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából. Életünk során a mikroflóránk összetétele jelentősen és kifejezetten változik. Sok tanulmány bizonyította, hogy a táplálkozás és életkor a fő faktorok, amelyek befolyásolják a bélflóra összetételét.  Ha a táplálék tartósan rostszegény, vagy a korral csökken a bifidobaktériumok száma, ezzel szemben az egészségünket kedvezőtlenül befolyásoló enterococcuszok, enterobaktériumok száma nő, az a kóros és mérgező anyagok felgyülemléséhez, rákhoz, és a máj működési zavaraihoz vezethet. Megoldást jelentenek a prebiotikumok A hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok növekedését célirányosan prebiotikumok segítségével serkenthetjük. Ezek olyan emészthetetlen részei az élelmiszereknek, melyek kedvezően hatnak a szervezetre azzal, hogy szelektíven segítik a bifidobaktériumok és lactobacilusok növekedését a vastagbélben.  A prebiotikumok emészthetetlensége ugyanolyan tulajdonság, mint amilyennel a táplálékban található rost is rendelkezik, élettani szerepük azonban gyakran eltér. Így bizonyos prebiotikumok nagyon szelektíven segítik a „jó” baktériumok növekedését, és egyben visszaszorítják a mikroflórában a kórokozó baktériumokat, mivel ez utóbbiak a növekedésükhöz a prebiotikumokat csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használják. Természetes prebiotikum-források A ma használatos prebiotikumok többsége természetesen megtalálható a növényi élelmiszerekben. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin. Gazdag inulinforrás a shiitake gomba, a cikória gyökere, amelyből kávépótlót is gyártanak, illetve az articsóka, mely saláta formájában fogyasztható. A spárga, a hüvelyesek, a zab, a tönkölybúza, a hagyma és a fokhagyma, továbbá a banán, a gyermekláncfű (pitypang), a magvak (főként a dió). Noha a tej nyilvánvalóan nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz ugyancsak prebiotikus tulajdonságú. Prebiotikum termékek nagy választéka is a rendelkezésünkre áll, azonban érdemes a minőségi készítmények mellett letenni a voksunkat, és tájékozódni, hogy melyek a legjobb pro- és prebiotikumok. Még miben segítenek?  A prebiotikumok hatására csökken az LDL koleszterin és a triglicerid szintje, ezáltal a prebiotikumoknak kiemelkedő szerep jut az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve ezek kezelésében.  Mivel korlátozzák a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását. A prebiotikumok a probiotikumokon keresztül ráadásul hozzájárulnak a B7- és a B12-, valamint a K-vitamin termelődéséhez.

A ma használatos prebiotikumok többsége természetesen megtalálható a növényi élelmiszerekben. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin. Gazdag inulinforrás a shiitake gomba, a cikória gyökere, amelyből kávépótlót is gyártanak, illetve az articsóka, mely saláta formájában fogyasztható. A spárga, a hüvelyesek, a zab, a tönkölybúza, a hagyma és a fokhagyma, továbbá a banán, a gyermekláncfű (pitypang), a magvak (főként a dió). Noha a tej nyilvánvalóan nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz ugyancsak prebiotikus tulajdonságú.

Prebiotikum termékek nagy választéka is a rendelkezésünkre áll, azonban érdemes a minőségi készítmények mellett letenni a voksunkat, és tájékozódni, hogy melyek a legjobb pro- és prebiotikumok.

Még miben segítenek?

A prebiotikumok hatására csökken az LDL koleszterin és a triglicerid szintje, ezáltal a prebiotikumoknak kiemelkedő szerep jut az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve ezek kezelésében.

Mivel korlátozzák a kártékony baktériumok szaporodását, egyúttal fokozzák a bélperisztaltikát, ezáltal a méreganyagok és a lerakódott káros salakanyagok távozását. A prebiotikumok a probiotikumokon keresztül ráadásul hozzájárulnak a B7- és a B12-, valamint a K-vitamin termelődéséhez.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT