head

Belül is tisztán: béltisztító kúra az egészségért

Belül is tisztán: béltisztító kúra
Egészségmegőrző jelleggel, ősszel és tavasszal mindenképpen javasolt a béltisztító kúra otthoni elvégzése
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

A legtöbb ember mindent megtesz az ápolt külső érdekében, és sok időt áldoz rá. De miért nem fordítunk ugyanekkora figyelmet a belső tisztaságra? Erre a kérdésre sokan nemleges választ adnak, holott a rendszeres béltisztító kúra elvégzése nélkül szervezetünk nem működhet tökéletesen.  A béltisztító kúra házilag is elvégezhető.

Külsőnket gondosan ápoljuk, de megfeledkezünk a belső tisztaságról. Hiába a rengeteg kozmetikum, ha nem iktatjuk be életünkbe a béltisztító kúra rendszeres elvégzését, a felhalmozódott és lerakódott méreganyagok komoly betegségeket okozhatnak. 

Miért fontos a béltisztító kúra?

A szervezetünkben felhalmozódott és lerakódott méreg- és salakanyagok számos panaszt, sőt, betegségeket okozhatnak, ezért kell ezeket eltávolítani. Erre a legjobb megoldás, ha rendszeresen beiktatjuk életünkbe egy béltisztító kúra elvégzését.

De, miért van szükség ehhez külső segítségre? Miért nem elég a szervezet természetes méregtelenítése a méreganyagok kiürítéséhez? Sajnos egyre közismertebb az a tény, hogy a rendszeresen elvégzett kúra nélkül a szervezet nem képes önállóan megküzdeni a bekerült méreganyagokkal.

A mai, megváltozott életvitelünk miatt olyan nagy mennyiségű toxin kerül a szervezetünkbe (gondoljunk itt az élelmiszerekben megtalálható adalékanyagokra, finomított cukorra és lisztre, vagy akár az ivóvíz vagy a levegő szennyezettségére), amekkora mennyiséget segítség nélkül lehetetlen feldolgozni.

Ha nem mozgunk eleget, és emellett a stressznek is ki vagyunk téve, még nehezebben távoznak szervezetünkből a méreganyagok. Egy megfelelő béltisztító kúra segítséget nyújthat testünknek a méregtelenítésben, valamint a mérgek hatására, már kialakult tünetek, betegségek kezelésében és gyógyításában.

A béltisztító kúra akár életet is menthet, hiszen a vastagbélben felgyülemlett toxinok és lerakódott salakanyagok anyagcserezavarokon kívül bizonyítottan akár vastagbélrákot is okozhat.

Béltisztítás otthon

Egészségmegőrző jelleggel, ősszel és tavasszal mindenképpen javasolt a béltisztító kúra otthoni elvégzése, ami a bélflórára is pozitívan hat. A bélflóra nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben, hasznos baktériumai nem csupán egyes vitaminok és enzimek előállításában vesznek részt, hanem meggátolják, hogy elszaporodjanak a különböző méreganyagokat termelő, káros mikroorganizmusok.

A béltisztító kúra elvégzésével hozzásegítjük szervezetünket, hogy vissza tudjon állni a bélflóra felborult egyensúlya. Míg az őszi béltisztító kúra inkább preventív jellegű, a tavaszi béltisztító kúra a legjobb módja méreg- és salakanyagok kitisztításának.

Honnan tudhatom, hogy gond van a beleimmel?

Ha olyan tüneteket tapasztalunk, amelyek nem valamely ismert betegség következményei, mindenképpen érdemes egy béltisztító kúra elvégzése. Mik is ezek a tünetek? Begyulladt, pattanásos, aknés bőr, emésztési zavarok, krónikus székrekedés, visszatérő hasmenés és puffadás.A méreganyagok felhalmozódását jelző panaszok még a visszatérő hasfájás, a fáradékonyság, a levertség és a rossz közérzet.
A kúra hatékony segítséget tud nyújtani a tünetek enyhítésében, vagy akár megszüntetésében.
Szintén javasolt a béltisztító kúra elvégzése, a Candida-fertőzés esetén, illetve akkor, ha valaki allergiás, vagy gyakran kap el olyan fertőzéses betegségeket, mint az influenza. A kúra segítségével ugyanis a toxinok miatt meggyengült immunrendszer is megerősíthető.

Legjobb béltisztító kúra

A béltisztító kúra gyógynövényekkel és a bélperisztaltikát fokozó béltisztító teákkal is elvégezhető, is elvégezhető, de egy komolyabb béltisztító kúra elvégzésekor, érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Az egyik, és talán legfontosabb, hogy kizárólag jó minőségű termékeket használjunk. Ezek ugyan drágábbak, de itt is érvényesül az általános alapelv: az alacsony ár gyakran alacsony minőséget takar. Ne bízza a véletlenre, mert elképzelhető, hogy egy olcsóbb termékkel végzett béltisztító kúra nem hozza meg a várt hatást.

Egy béltisztító kúra akkor hatékony, ha elvégzésekor a belekben lerakódott táplálék maradványokon, salakanyagon kívül a mérgek és a paraziták is eltávoznak a szervezetből. A paraziták (giliszták, bélférgek) számára ideális élőhely a salakanyag: itt háborítatlanul tudnak fejlődni és szaporodni, a belekbe kerülő tápanyagokkal táplálkoznak, emiatt hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A paraziták anyagcseréje során méreganyagok keletkeznek, ami hozzájárul az immunrendszer legyengüléséhez, a jótékony mikroorganizmusok számának csökkenéséhez, valamint a vastagbélrák kialakulásához. A béltisztítás lenmaggal is lehetséges. Olvassunk véleményeket!

Egy jó béltisztító kúra nem csak rostokból kell, hogy álljon, hanem tartalmaznia kell parazitaellenes összetevőket, alkalmasnak kell lennie a szervezet méregtelenítésére (a máj erősítésére), segítenie kell a jótékony baktériumok szaporodását a bélben, plusz a hiányzó vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlására is megoldást kell szolgáltatnia. A megfelelő béltisztító kúra kiválasztásához érdemes olyanok hitelesített véleményét kikérni, akiknek van ilyen téren tapasztalatuk.

Milyen hosszú legyen a béltisztító kúra?

Tartsuk szem előtt, hogy néhány nap alatt nem lehet hatékony béltisztítást elérni. A béltisztítás ajánlott időtartama három hónap. Az évek alatt felhalmozódott méreganyagok, salakanyagok tökéletes eltávolításához szükség van ennyi időre, ami elegendő ahhoz, hogy megszűnjenek az emésztési és székelési problémák, a fájdalmak és kellemetlenségek, és a különféle összetevők kifejtsék a hatásukat. Ennél rövidebb béltisztítás csak nagyon indokolt esetben javasolt, de akkor is tartson minimum 10 napig.

Emésztési zavarokra béltisztító rostok | Még miben segíthetnek?


Egyre többet hallani arról, hogy az egészséges bélrendszer mennyire fontos az általános jóllét, és betegségmegelőzés szempontjából. Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, a béltisztító rostok fogyasztása elengedhetetlen. Összefoglaltuk, mikor és miben segíthetnek a rostok.

Rossz emésztés (diszpepszia), hiányállapotok, gyenge immunrendszer, bőrproblémák: mindez következménye lehet annak, hogy beleink nem működnek megfelelően. A jó hír az, hogy ennek egyáltalán nem kell így lennie. Ha a kínzó tüneteket nem valamilyen szervi elváltozás okozza, a bélrendszer karbantartásával megelőzhetjük, illetve akár meg is szüntethetjük a panaszokat.
Ebben segítenek a béltisztító rostok, és az ezekből összeállított méregtelenítő, béltisztító étrend-kiegészítők, amelyek hozzájárulnak a belek helyes működésének helyreállításához.

Kinek, mennyit?

Viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk, ha az ideális rostfogyasztásról kell véleményt mondani, hiszen más élelmiszerekkel ellentétben, konkrét számmal tudunk szolgálni. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériuma (The Department of Health and Human Services) ajánlása szerint ugyanis a nőknek legalább 28, a férfiaknak 35 gramm rostot kellene minden nap fogyasztani, miközben az átlag ennél lényegesen alacsonyabb. Sőt, ha csak a fiatalokat nézzük, még rosszabbak az eredmények, ami elsősorban a gyorséttermi ételeknek köszönhető.

De miért olyan fontos a rost?

Nem túlzás kijelenteni, hogy a béltisztító rostok nélkül szervezetünk képtelen optimálisan működni, így csak idő kérdése, hogy először egészségügyi panaszok, majd betegségek alakuljanak ki. Mielőtt sorba vennénk a rostok legfontosabb tulajdonságait, még egy nagyon fontos kiegészítést kell tenni. Mégpedig azt, hogy kétféle élelmi rost létezik, a vízben oldható és a vízben oldhatatlan. Ezek viselkedése és egészségre gyakorolt hatásai sok szempontból különbözők.

Vízben oldódó rostok: ilyen többek között az inulin, a pektin és a béta-glükán, amelyek a bélrendszerben megkötik a nedvességet, ezáltal zselés anyagot képeznek. Lassítják az emésztést, ezáltal javul az anyagcsere és a tápanyagok felszívódása. Ezen kívül, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, óvják a bélnyálkahártyát, valamint a zsír- és a szénhidrátok anyagcseréjének javításával a túlsúly megszüntetéséhez is hozzájárulnak. Táplálékul szolgálnak a probiotikus baktériumok számára, ezáltal támogatják a bélflóra egyensúlyát, és ezzel az immunrendszer működését. Sikerrel alkalmazhatók hasmenés ellen.

Vízben oldhatatlan rostok (cellulóz, lignin, hemicellulózok): növelik a széklet térfogatát, egyúttal felgyorsítják a távozását. Csökkentik az érrendszeri betegségek és a diabétesz kockázatát, óvják a vastagbél egészségét. Mivel teltségérzetet okoznak, elősegítik az ideális testsúly elérését, ahogyan a krónikus székrekedés megszüntetésében is jó szolgálatot tehetnek.

A rostok a legjobb természetes méregtelenítők és béltisztítók. Megkötik, és eltávolítják mérgeket, valamint szó szerint ledörzsölik a bélfalról a letapadt káros salakanyagokat. Utóbbi hatásukat erősíti, hogy felgyorsítják a természetes bélmozgásokat, azaz a bélperisztaltikát.

Kevés rostot fogyasztunk

via GIPHY

Természetesen az lenne a legjobb, ha mindenki elegendő rostos ételt és italt fogyasztana, azonban ez sajnos nincs így. A legtöbbünk étrendjében alacsony a nyers zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák aránya, ahogyan a rostokban szintén gazdag gyógygombákból, a psyllium, más néven útifűmaghéj és chia magból sem fogyasztunk eleget.

Mi a megoldás?

Természetesen első helyen az étrendváltást kell említeni, azaz növelni a béltisztító rostok bevitelét. A már említett chia mag, psyllium és shiitake gomba mellett a hagyma, a burgonya, a citrusfélék, az alma, a banán, az eper, a káposzta, a cikória, a paradicsom napi szintű fogyasztása javasolt.
Amennyiben viszont azonnali eredményre törekszünk, vagy, mert már kialakultak a panaszok, vagy, mert biztosra akarunk menni, hogy a megfelelő mennyiségű rostot viszünk a szervezetünkbe, válasszunk a rosttartalmú étrend-kiegészítők közül. Ezeket béltisztító kúra, illetve általános béltisztítás céljából is használhatjuk.

Arra figyeljünk, hogy minőségi, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó, bizonyított terméket vásároljunk, amiről legkönnyebben azokon a szakmai fórumokon győződhetünk meg, ahol a felhasználók írják meg saját véleményüket, tapasztalataikat.

Béltisztító tea – Egészségünk záloga


Belsőnk tisztántartásának egyik legegyszerűbb módja a béltisztító tea fogyasztása. Segít megszabadulni a vastagbélben felhalmozódó mérgektől és a letapadt salakanyagtól, ezáltal a közérzetünk is javulni fog.

Összegyűjtöttük a legjobb béltisztító teákat, és azt is, hogy milyen hatásuk van a szervezetünkre.

Valójában nincs pontos dátum arra, hogy mikor jött el az ideje a béltisztító tea kúraszerű fogyasztásának, de fontos szem előtt tartani a tényt, hogy szervezetünkbe, akár akaratlanul is, folyamatosan visszük be a káros anyagokat. Elég csak az élelmiszer adalékokra, zsíros, nehezen emészthető/ürülő ételekre gondolnunk. Ezért évente legalább kétszer akkor sem árt élni ezzel a természetes és gyengéd módszerrel, ha fizikailag még nem érezzük a toxinok kóros hatásait.

Béltisztító tea: mikor jött el az ideje?

Az évi két kúrától függetlenül, egészségi állapotunk szükségessé teheti a béltisztító tea fogyasztását egy-két héten keresztül.
Szervezetünk folyamatosan jelez, ha valami nincs rendben, nekünk pedig komolyan kell venni ezeket a segélykéréseket.

Mivel immunrendszerünk hatékonysága szoros összefüggésben áll bélflóránk egészségével, az első tüneteket emésztőrendszerünk közvetíti, és ha nem cselekszünk időben, természetes védekezőképességünk alaposan lecsökken.
A hibásan működő immunrendszer hajlamosít a szezonális betegségekre, a különféle allergiákra, és ez csak a jéghegy csúcsa. Nem kizártak az autoimmun-, vagy degeneratív megbetegedések megjelenése, a különféle hiánybetegségek fellépése – melyeket az elégtelen anyagcsere okoz –, vagy a rosszindulatú tumorok kialakulása sem.
Számos béltisztító és méregtelenítő tea létezik, azonban önmagukban alkalmazva, nem képesek csodákra. Ha egészségtelen ételeket eszünk, egy csésze gyógytea elfogyasztásával nem szűnnek meg a problémáink. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a béltisztító tea fogyasztását főleg megemelt rostbevitellel fokozhatjuk, erre a legjobb a friss, nyers gyümölcsök és zöldségek beillesztése napi étrendünkbe. Szintén meghatározó a rendszeres testmozgás, de a jóga, vagy a meditáció is hasznunkra lehet.

Számos béltisztító tea létezik

Béltisztítás házilag teákkal. Melyik mire jó?

Kamilla: a legtöbben nyugtató hatásáról ismerik, ám a kamilla az egyik leghatékonyabb béltisztító. Kiváló székletlazító, elősegíti a rendszeres és alapos ürítést, valamint nyugtató hatásának hála, csillapítja a bélnyálkahártya gyulladását. A kamillavirág főzete kiváló fertőtlenítő – külsőleg alkalmazva is –, hozzájárul a sebgyógyuláshoz, valamint az egyik legjobb természetes altatószer. Csökkenti a stressz és az idegesség tüneteit, melyek elsősorban bélrendszerünket károsítják. Reggel éhgyomorra és/vagy este, lefekvés előtt kortyolgassuk, lehetőleg ízesítés nélkül.

Csalán: az egyik legrégebben alkalmazott növény a népi gyógyászatban. Erősíti az immunrendszert, bővelkedik A-, C- és K-vitaminban, szilíciumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, mangánban és káliumban. Kiváló has- és vízhajtó, tisztítja a veséket, megszabadíthat a vesekőtől, erősíti a májat. Ezek a tulajdonságai kiváltságos helyre emelik, hiszen nemcsak a béltisztító tea szerepét tölti be, de szinte az összes fontos kiválasztó szervet méregteleníti, ezzel felgyorsítja a természetes tisztulási folyamatokat.

Mályva: hasonlóan a kamillához, szabályozza a bélműködést, hatékonyan, ám gyengéden fertőtlenít, ezért bélproblémák esetén (pl. IBS) is nyugodtan, irritációk nélkül alkalmazható béltisztító tea főzhető belőle.

Articsóka: ma már szinte mindenhol fellelhető, ám sokan a kemény leveleket, fás szárát kidobják. Ezek feldarabolva, napon szárítva, hatékony béltisztító tea alapanyagok lehetnek. Nemcsak a bélredőkben megrekedt salakanyagokat távolítják el, hanem megszüntetik a rossz emésztéssel járó kellemetlen puffadást, szélgörcsöket is. Ezen kívül, hála különleges összetételének, az articsóka főzete pótolja a hiányzó ásványi anyagokat és vitaminokat.

Köménymag és édeskömény: amennyiben a felhalmozódott salakanyagok és toxinok eredményeképpen túlzott bélgáz termelődéstől szenvedünk, amely puffadást, alhasi görcsöket, böfögési- és szelelési ingert vált ki, ennek a két rokonnövénynek a béltisztító főzete könnyedén, és gyorsan megszabadíthat a kellemetlen tünetektől.

Gyermekláncfű: Gyökerei és levelei bővelkednek keserűanyagokban, amelyek erősítik a májfunkciókat, stimulálják a vesék működését, és hozzájárulnak a természetes béltisztításhoz. Bővelkednek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban, ásványi anyagokban, és antioxidánsokban. A gyermekláncfűből kiváló béltisztító tea főzhető, ami ráadásul fokozza a lerakódott zsírok távozását, ezzel hatékony segítőtárs lehet a különféle fogyókúrák során.

Varjútövis: kérge hatékonyan stimulálja a bél perisztaltikus mozgását, ezzel hozzájárul a széklet és a méreganyagok maradéktalan távozásához, szabályozza az ürítés rendszerességét. Mivel igen gyengéd hashajtóról van szó, szinte korlátlan ideig alkalmazható.

Béltisztító tea: melyik a legjobb?

Természetesen, a kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen minden szervezet más, bélflóránk, az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusok összetétele egyedi. Legjobb, ha a gyógyfőzeteket váltogatjuk, esetleg kombinálhatjuk is őket. Még egyszerűbb és hatékonyabb megoldás lehet, ha készen kapható béltisztító teakeverék mellett döntünk.

Források:
https://www.colonhealthmagazine.com/colon-cleanse/colon-cleanse-side-effects-what-to-expect-during-cleansing.html
https://www.livestrong.com/article/189167-herbal-tea-for-colon-cleansing/
https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!