head

Fejfájás megelőzése: mire érdemes odafigyelni?

A fejfájás odafigyeléssel megelőzhető
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Néha váratlanul csap le, máskor előre megérezzük, hogy közeledik. A fejfájásról van szó, ami rengeteg ember életét megkeseríti. Van azért egy jó hírünk, kis odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük, vagy legalább enyhítsük a fejfájásunkat. És ehhez még gyógyszerekre sincsen szükségünk.

Figyeljünk az étrendünkre

Jobb, ha tudjuk, hogy a tartósítószerekkel és más adalékanyagokkal teletömött készételek összefüggésbe hozhatók a fejfájással és a migrénnel. Amikor kezdjük rosszul érezni magunkat, hagyjunk fel a felvágottak és más húsáruk fogyasztásával, ezeket egyébként is érdemes kerülni. Szintén jobb ilyenkor elhagyni az erős savanyúságokat és a kakaót nagy mennyiségben tartalmazó édességeket, valamint a hagymát és a zöldpaprikát. Arra is figyeljünk, hogy ne koplaljunk, mindig biztosítsuk a szervezetünk számára elengedhetetlen tápanyagok utánpótlását. Együnk naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat

Igyunk eleget

Sokan nem iszunk eleget, pedig jellemző oka a fejfájásnak a kiszáradás, ami azonban könnyen elkerülhető. Igyunk naponta arányosan elosztva legalább 2-3 liter vizet. Más folyadékot is vehetünk magunkhoz, az ízesített és szénsavas italok azonban nem helyettesítik a vízfogyasztást.

Méregtelenítsünk

A fejfájás okai között nem szabad megfeledkeznünk a szervezetünkben lerakódó méreganyagokról sem. Ezek a toxinok ugyanis olyan káros folyamatokat indíthatnak el, amelyek többek között az érrendszer, az emésztőrendszer és az agy működésére is hatással vannak. Méregtelenítsünk és megtapasztaljuk, hogy ritkábbak lesznek a fejfájásos időszakaink.

Használjunk gyógynövényeket        

A levendula és a borsmenta illóolaj kiváló ellenszere a fejfájásnak, valamint a migrénnek, ráadásul a megelőzésben is segítenek. Tegyünk néhány cseppet belőlük a párologtatóba, az illatmécsesbe vagy a fürdővízbe: jótékony hatásaikat hamarosan érezni fogjuk. Jó szolgálatot tehet a rozmaring is, aminek levelével a fájdalmas területet kell bedörzsölni. Segíthet az aromaterápia, a természetes illatok azok, mint például a levendula, amik pozitívan befolyásolják a hangulatunkat, oldják a feszültséget és ellazítanak.

Mozogjunk

Amikor idegesek és fáradtak vagyunk sokkal nagyobb az esélye a fejfájás kialakulásának. Iktassunk be a napirendünkbe fél óra intenzív – de nem megerőltető – sétát a szabad levegőn. Segít ellazulni, fokozza az immunrendszer működését, hozzájárul a vérnyomás és az emésztés javításához. 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!