head

Milyen betegségeket okoz a károsodott bélflóra? Kapaszkodjon meg!

A legújabb kutatások a károsodott bélflórát olyan idegrendszeri elváltozásokkal is összefüggésbe hozták, mint a sclerosis multiplex
A legújabb kutatások a károsodott bélflórát olyan idegrendszeri elváltozásokkal is összefüggésbe hozták, mint a sclerosis multiplex
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Életmód

Amennyiben a bélflóra nem funkcionál megfelelően, annak a szervezetünk látja kárát. A bélflóra ugyanis lényeges szerepet játszik az egészségünk megőrzésében, nemcsak az emésztést szabályozza, hanem erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a rákos daganatok kialakulását a bélben, hasznos mikroorganizmusai pedig útját állják az emésztőrendszerbe bejutó káros baktériumoknak és gombáknak. A károsodott bélflóra következtében többek között emésztési zavaroknak, gyakran visszatérő fertőzéseknek tesszük ki magunkat.

Ha lehet így fogalmazni, a bélflóra egyensúlyának felbomlása „népbetegség”. Sokat teszünk érte az egészségtelen táplálkozással (az étrendünk drasztikusan megváltoztathatja a bélben élő, jótékony probiotikus baktériumok számát), bizonyos gyógyszerek szedésével (az antibiotikumok nemcsak a káros, hanem a jó baktériumokat is elpusztítják), de a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a stresszes életmód is okolhatók érte. Kezdjünk bele mielőbb a betegségeket okozó, károsodott bélflóra helyreállításába!

Mi a bélflóra feladata?

Ön fel tudná sorolni? Valószínűleg nem.  Pedig tanítani kéne az iskolában, hogy a bélflóra szerepet játszik az emésztés szabályozásában, jótékony mikroorganizmusai pedig „hatástalanítják” az emésztőtraktusba kerülő patogén baktériumokat és gombákat. Mivel a vastagbélben található az immunsejtek 70 százaléka, így a bélflóra állapota közvetlenül kihat a szervezet védekezőképességére. A jól működő, kiegyensúlyozott bélflóra segít megelőzni az emésztőszervi gyulladásokat, a vastagbélrákot, valamint fenntartja a bélnyálkahártya egészségét.
Az antioxidáns tulajdonságú B7- és B12-vitamin, valamint a K-vitamin előállítása ugyancsak a probiotikus baktériumok feladata, ezeknek a vitaminoknak a hiánya kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel, az agyvérzéssel, a vérszegénységgel, illetve egyes autoimmun betegségekkel.
Az egészséges bélflórában sok a tejsavbaktérium. Ezek amellett, hogy gátolják a kórokozó mikrobák (köztük élesztőgombák szaporodását), olyan enzimeket állítanak elő, melyek növelik a fehérjék és rostok emészthetőségét. Segítik a rendszeres székletürítést, és csökkentik a telítettség, valamint puffadás érzését.

Bélflóra egyensúlyának felbomlása

Mivel a bélflóra hozzájárul a kalcium, vas, és a magnézium felszívódásához, károsodása esetén ezekből a tápanyagokból hiányt szenved a szervezet, aminek okán jelentkezhet hajhullás, bőrgyulladás, kóros fáradékonyság, alvászavarok, de akár nőgyógyászati problémák is.
Sokszor a károsodott bélflóra számlájára írható a cukorbetegség, az elhízás, az allergia, a Crohn-betegség, a lisztérzékenység, a vastagbélgyulladás, de még a vastagbélrák is.
A bélflóra egyensúlyának felborulása, hangulatunkra és viselkedésünkre is kihat, miután a bélfal sejtjei termelik a hangulat szabályozásáért felelős szerotonin jelentős hányadát, ami más ingerületátvivő anyagokkal közösen segíti az étel előrehaladását az emésztőtraktusban.
A rossz bélflóra egy sor mentális betegségre fogékonnyá tesz, kimutatták, hogy depressziót, kényszerbetegséget, szorongást és pánikrohamot válthat ki.  Amennyiben tehát nem megfelelően tápláljuk a probiotikus baktériumainkat, annak a mentális egészségünk látja kárát, és bélflóra helyreállítása nélkül kitesszük magunkat a fent említett szorongásnak és a depressziónak, de a legújabb kutatások a károsodott bélflórát olyan idegrendszeri elváltozásokkal is összefüggésbe hozták, mint a sclerosis multiplex, az Alzheimer-, és a Parkinson-kór. Rosszul hangzik, ugye?
A Huffington Postban tették közre dr. Michael J. Breus alváskutató írását, melyben azt fejtegeti, hogy a bélflóra hatással van az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormonokra, illetve a fájdalomtűrő képességünkre is. A felsoroltakból kitűnik, hogy a bélflóra újraépítése nem tűr halasztást.
Tudta, hogy az autoimmun betegségek ellen segíthetnek a probiotikumok? Erről a Vitalitás Magazin cikkében olvashatnak bővebben.

Bélflóra helyreállítása

A bélflóra helyreállítása elképzelhetetlen az étkezési szokásaink megváltoztatásának hiányában. Fő szempont, hogy mellőzük a nehéz, zsíros és szénhidrátdús ételeket, együnk helyettük rostokban gazdag zöldségeket, gabonákat, ezek ugyanis megszüntetik a székrekedést, valamint a mérgek mellett a béltisztításban is élen járnak.

Probiotikus ételek
Gondoskodjunk a probiotikus baktériumok pótlásáról, mert nemcsak a bélflóra helyreállításában töltenek be kulcsszerepet, hanem antibakteriális vegyületeket és védőanyagot állítanak elő. Felmerülhet azonban kérdés, hogy mit együnk? A legjobb probiotikus élelmiszerek az élőflórás joghurtok, a kefirek és sajtok, az erjesztett ételek, például a savanyúságok. Ezek azonban nem feltétlenül tartalmazzák az összes fontos baktériumtörzset.  Emiatt javasolt a minőségi probiotikum táplálékkiegészítők szedése, de arra figyeljünk, hogy a készítmény legalább 8-10, élő baktériumtörzset tartalmazzon. A legjobb választás a szimbiotikum, ebben ugyanis a baktériumok mellett a szaporodásukhoz elengedhetetlen prebiotikus rostok is megtalálhatók.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11180525

https://www.nutraingredients.com/Article/2017/11/07/Study-finds-link-between-gut-microbiota-sleep-quality-and-cognitive-flexibility/?utm_source=Newsletter_SponsoredSpecial&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BSponsoredSpecial&c=BwveObaBxK9qZuv6JZOClQ%3D%3D

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/belflora-karosodasa

Giulia Enders: Bélügyek – A belek csodálatos világa és a jó emésztés

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/autoimmun-betegsegek-probiotikumok

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!