head

Probiotikumok bélrák ellen – Hogyan segítik a megelőzést?

Probiotikumok bélrák ellen – Hogyan segítik a megelőzést?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Emésztés

A bélrák igen agresszív daganattípus, ha nem figyelünk fel rá időben, vagy elhanyagoljuk a kezelését, a legtöbb esetben halálhoz vezet. Megelőzésének legjobb módja a kolonoszkópia rendszeres elvégzése, míg kockázatát a probiotikumok szedésével csökkenthetjük, ahogyan a probiotikus kúra a bélrák kiegészítő kezelésében is segítségünkre lehet.

A bélrák, a bélrendszer bármely szakaszán kialakulhat, rendkívül veszélyes, gyakran halálos kimenetelű, pedig az egyik legkönnyebben felismerhető, és megelőzhető rosszindulatú daganat.

Fajtái és kialakulásának okai

Többféle bélrák létezik, a leggyakoribb a vastagbélrák, amelynek előfordulása az összes bélrákos megbetegedést tekintve, mintegy negyven százalék. Az esetek körülbelül negyede a szigambelet érinti, de a kór a vékonybelet és a vastagbelet sem kíméli. Közvetett előzményei a bélpolipok és ritkábban a bélnyálkahártya más elváltozásai, így a fekélyek és a sebek. Kapcsolat mutatható ki a colitis ulcerosa és a rák megjelenése között. Kockázatát jelentősen növeli a mozgásszegény életmód, és különösen a helytelen táplálkozás. Kutatások szerint főként az adalékanyagokat tartalmazó félkész- vagy kész ételek, a pácolt, sóban tartósított termékek, a túlzott vöröshús- és alkoholfogyasztás, valamint a rostban szegény étrend növeli a bélrák kialakulásának esélyét.

Még több rizikófaktor

A fentiek mellett, csekély mértékben ugyan, de kimutatható az örökletes hajlam, vagy veleszületett szervi elváltozás is. Meghatározó viszont az életkor, a bélrák(elsősorban a vastagbélrák) főleg az 50 évesnél idősebbek betegsége, illetve inkább a női nem képviselőit érinti. Éppen ezért, saját érdekünkben, 50 éves korban mindenképpen menjünk el vastagbéltükrözésre, negatív lelet esetén ezt 10 évente ismételjük meg! Amennyiben a családban már volt bélrák, az első vizsgálatot 30 éves kor előtt érdemes elvégeztetni.

Későn jelentkeznek a tünetek

Ahogyan már említettük, a bélrák viszonylag könnyen megelőzhető, azonban nem azért, mert a tünetei egyértelműek. Sőt, a betegek a kezdeti stádiumban sokszor teljesen panaszmentesek, a később jelentkező tünetek pedig más emésztőrendszeri problémákra is utalhatnak. A bélrák esetében különösen igaz az intelem, jobb félni, mint megijedni, ezért, ha az alábbi panaszokat észleljük, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni:

  • krónikus hasmenés és/vagy szélrekedés, illetve ezek váltakozása,
  • egyre gyakoribb székrekedés,
  • visszatérő felfúvódás,
  • folyamatos gyomorégés, mely savlekötők hatására sem szűnik meg teljesen,
  • emésztetlen étel, vagy gyomorsav felöklendezése,
  • fokozott bélgáztermelődés,
  • folyamatos rossz emésztés,
  • ismétlődő hányás, hányinger,
  • ékezések utáni gyomor- vagy bélgörcsök,
  • rossz közérzet, fáradékonyság.

Már az előrehaladott bélrák kísérő tünete a jelentős súlyvesztés, előfordulhat, hogy a beteg elkezd undorodni a húsételektől, míg a dohányosokra jellemző tünet a nikotin utáni vágy csökkenése. Szintén a kifejlődött bélrák következménye lehet a véres hányás, az állandó hasi fájdalom, a súlyos vérszegénység, az ödémás bokák, a bőr pigmentációja, illetve a véres széklet. Sokan úgy gondolják, hogy utóbbi biztosan bélrákra utal. Ez nincs teljesen így, ugyanis a vérzés nem mindig jelentkezik, ráadásul a vér más betegségre (leggyakrabban aranyérre is utalhat. Ennek ellenére vegyük komolyan, és mindig vizsgáltassuk ki az okát.

Hogyan segíthetnek a probiotikumok?

A bélflóra jótékony baktériumai, azaz a probiotikumok, jelentős szerepet játszanak a bélnyálkahártya épségének megőrzésében. Arról van szó, hogy feldolgozzák az emésztőrendszerbe kerülő prebiotikus rostokat (poliszacharidok). A folyamat során keletkező rövidláncú zsírsavak, (ecetsav, propionsav, vajsav) táplálják a bélnyálkahártya sejtjeit, felgyorsítják az esetleges sérülések, fekélyek gyógyulását. A vajsav, a glutaminnal „párosítva”, a bélfal sejtjeinek az egyik legerősebb energiaforrása, hozzájárul a szaporodásukhoz és egészséges növekedésükhöz. További hatása, hogy akadályozza a tumoros sejtek szaporodását, ezzel csökkenti a bélrák kockázatát. Erre talált bizonyítékot a Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyetem kutatása, amiből kiderül, hogy a Bacillus polyfermenticus probiotikus baktérium akadályozhatja a tumor növekedését, klinikai körülmények között, profilaktikus kezelésként alkalmazható a vastagbélrák kialakulásának megelőzésére

Immunerősítés probiotikumokkal

Nem szabad elfelejteni, hogy aprobiotikumok fogyasztásával felpörgethetjük az immunrendszerünket, ami a bélrák megelőzéséhez és kezeléséhez is elengedhetetlen. A kulcs a bélflóra egyensúlya, ha ez felbomlik, azaz kisebbségbe kerülnek a probiotikus baktériumok, szervezetünk sokkal kisebb eséllyel veszi fel a harcot a daganatokkal szemben. A megoldás tehát a probiotikumok minél nagyobb mennyiségű bevitele, amit megtehetünk a probiotikus élelmiszerek (élőflórás joghurtok, savanyú káposzta, erjesztett szója, kovászos uborka) fogyasztásával. Ezzel csupán az a gond, hogy nem mindenki szereti ezeket, meglehetősen nagy mennyiségre van belőlük szükség, ráadásul nem is tartalmazzák az összes fontos baktériumtörzset. Akkor járunk el előrelátóan, ha a probiotikus élelmiszerek gyakori fogyasztását kiegészítjük a minőségi, probiotikum táplálékkiegészítők szedésével, Arra figyeljünk, hogy a készítmény legalább 8-10, élő baktériumtörzset tartalmazzon. A legjobb választás a szimbiotikum, ebben ugyanis a baktériumok mellett a szaporodásukhoz elengedhetetlen prebiotikus rostok ismegtalálhatók.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16969130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20520982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796096/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!