head

B12-vitamin: ne szenvedjünk hiányt belőle!

B12-vitamin: miért okoz gondot a hiánya?
A B12-vitamin támogatja továbbá az immunrendszer működését, csökkenti a depressziót
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Egészség

A krónikus fáradtság, a gyakori fejfájás, a visszatérő fertőző betegségek lehetnek a B12-vitamin-hiány első jelei. Érdemes ezeket komolyan venni, a vitamin hiánya ugyanis hosszabb távon vérszegénységet okoz, illetve súlyos érbetegségek előidézője lehet.

Bár a B12-vitamin-hiány vitathatatlanul nagyobb arányban jelentkezik a vegetáriánus, és különösen a vegán étrendet követők körében, valójában bárkinél kialakulhat. Eleinte nem okoz különösebb panaszokat, ha viszont a vitamin hiánya krónikussá válik, komolyabb egészségügyi problémák forrása lehet.

Miért szükséges a B12-vitamin?

A B12-vitamin szükséges a sejtosztódáshoz, részt vesz az idegrendszer és az immunrendszer egészséges működésében, lassítja a szellemi leépülést, oldja a stresszt, valamint elengedhetetlen a vérképzéshez.

A B12-vitamin hiánya miatt, vérszegénység jelentkezik, ennek oka, hogy lelassul a csontvelői sejtek osztódása, a vörösvérsejtekben pedig ugyan megnő a hemoglobin mennyisége, azonban a normálisnál nagyobb mennyiségben pusztulnak el. Végeredményben tehát a vérben kevesebb lesz a hemoglobin. Szintén a B12-vitamin hiányára vezethető vissza a magas homociszteinszint – aminosav –, ami hozzájárulhat az érrendszeri betegségek, így az érelmeszesedés, a szívinfarktus, a stroke és a trombózis kialakulását. A homocisztein ugyanis lerakódik az érfalon, és beszűkíti az erek átmérőjét.

Mivel a B12-vitamin az idegsejtek között a megfelelő ingerületátadást biztosító myelin képződésében is fontos szerepet kap, ha mennyisége lecsökken, az idegrendszeri problémákhoz vezethet, illetve gyorsítja az időskori elbutulás folyamatát. Támogatja továbbá az immunrendszer működését, csökkenti a depressziót, sőt, a körmök, a bőr és a haj egészségéhez is hozzájárul, valamint elősegíti a herpesz, a koszmó ész afta gyógyulását.

Betegség és táplálkozás

Miután a B12-vitamint, legalábbis aktív formában, kizárólag állati eredetű táplálékokból képes a szervezetünk kivonni, ha ilyen ételeket nem fogyasztunk, előbb-utóbb kialakul a vitaminhiányos állapot. Ez akkor is bekövetkezik, ha a gyomorban nem termelődik elegendő intrinsic faktor, ami nélkül B12-vitamin nem hasznosul. Ennek hátterében gyomorhurut, daganat, a gyomor részleges eltávolítása, Crohn-betegség, fekély, illetve bélparaziták jelenléte állhat. Szintén hozzájárulhat a felszívódás zavarához a bélflóra egyensúlyának felborulása, egyes gyógyszerek szedése (pl. savlekötők) vagy a hasnyálmirigy-gyulladás.

Leggyakoribb tünetek:

Sokszor a B12-vitamin hiány azért marad hosszabb ideig rejtve, mert az első jeleit nem vesszük komolyan. Ezért fontos, hogy ismerjük a hiányállapot kezdeti tüneteit, amelyek a következők:

·         ok nélküli fáradékonyság,

·         krónikus levertség,

·         gyakori fertőző betegségek,

·         viszkető nyelv,

·         idegesség, ingerlékenység,

·         alvászavar,

·         fejfájás.

Később, kialakul a vérszegénység, amire a sápadtság is figyelmeztet.

Tudja, hogy B12-vitamin miben van?

Amennyiben a B12-vitamin hiánya az elégtelen bevitel miatt alakul ki, elegendő, ha növeljük az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Minden vörös hús bővelkedik B12-vitaminban, de jó választás a tojás, a fehér húsok, a halak és a kaviár is. Aktív formájában tartalmazzák a tejtermékek, főképpen az erjesztett sajtok. Természetesen, felszívódás zavar esetén, a kiváltó okot kell megszüntetni, ellenkező esetben a B12-vitamin nagyobb mennyiségű fogyasztása sem hoz eredményt.

Mit tehetnek a vegánok?

Akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, a B12-vitamin tabletta, illetve a vitaminnal dúsított növényi élelmiszerek fogyasztásával pótolhatják a szükséges mennyiséget. Megoldást jelenthetnek egyes vadon élő gombafajok is, a Japán Tottori Egyetem kutatói szerint a sárga rókagomba és a trombitagomba az európai vegánok számára a legkönnyebben elérhető természetes B12-vitamin-forrás.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23419403

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
http://www.nhs.uk/conditions/Anaemia-vitamin-B12-and-folate-deficiency/Pages/Introduction.aspx

Kapcsolódó Cikkek

Címkefelhő

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!