head

Ideális szénhidrátbevitel | Tanácsok, nemcsak fogyókúrázóknak

Mennyi szénhidrátot fogyasszunk naponta?
Mennyi az ideális szénhidrátbevitel?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Szervezetünk számára rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát elfogyasztása, hiszen így juthatunk hozzá az éltben maradáshoz szükséges energiához. Nem mindegy azonban, hogy miből áll össze a napi szénhidrátbevitel, hiszen a nem megfelelő étrend könnyen elhízáshoz, és különböző betegségek kialakulásához vezethet.

Ahhoz, hogy biztosítsuk a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen energiát, szénhidrátokra is szükségünk van, de más élettani folyamatok sem képzelhetők el nélkülük. Ezért káros a modern fogyókúrákban előforduló nagyon alacsony szénhidrátbevitel következménye, hogy testünk elkezdi lebontani a saját fehérjéit, hogy így jusson cukorhoz (glükoneogenezis), ami együtt járhat többek között az izmok leépülésével, valamint a víz- és sóháztartás felborulásával, és különböző hiányállapotok, betegségek kialakulásával. De mennyi az ideális szénhidrátbevitel?

Kétféle szénhidrát létezik

Tulajdonképpen, önmagában egyik szénhidrát sem veszélyes, ha mértékkel fogyasztjuk. Táplálkozási szempontból kétféle szénhidrátról, közelebbről az egyszerű és az összetett cukrokról érdemes beszélni. Egyszerű cukor például a répacukor, ami gyorsan felszívódik, ezért hirtelen emeli meg a vércukorszintet, és jelentős inzulintermelődést vált ki. Összetett cukrok (szénhidrátok), azaz keményítők találhatóak meg a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban, húsokban, tejtermékekben, ezek lassan szívódnak fel.

Sőt, valójában a rostok is szacharidok, amelyek ugyan nem szívódnak fel, de számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek. A rostok segítenek eltávolítani a vastagbélből a lerakódásokat, megkötik a mérgeket, csökkentik a koleszterinszintet, védik a szívet és az érrendszert, valamint, nem utolsó sorban, táplálékul szolgálnak a jótékony baktériumok számára.

Napi szénhidrátbevitel

Azt szokták mondani, hogy a napi szénhidrátbevitel a teljes kalóriabevitel körülbelül 55-60 százaléka legyen. Ha ennél több – és nem mozogjuk el –, a felesleges szénhidrát zsírként raktározódik el, míg a túl alacsony szénhidrátbevitel a már említett izomleépüléshez vezet. Egy átlagos felnőttnek testsúly kilogrammonként elegendő naponta 4-5 gramm szénhidrátot fogyasztani, a teljes szénhidrátbevitelből legfeljebb 30 gramm legyen egyszerű cukor. Ezzel megőrizhető az ideális testsúly. Ennek további feltétele, hogy a zsírok aránya legfeljebb 30, a fehérjéké pedig ennek fele legyen.

Ha fogyókúrázunk

Egy gramm szénhidrát 4,1 Kcal. Amikor fogyókúrázunk, ezt a számot vegyük figyelembe. Semmiképpen ne csökkentsük le túlzottan a szénhidrátbevitelt, a teljesen szénhidrátmentes diétától pedig még inkább tartózkodjunk, mert ennek akár súlyos egészségügyi következményei is lehetnek. Arra ügyeljünk, hogy a napi szénhidrátbevitel ne zuhanjon 30 gramm alá!

Figyeljünk oda, hogy minél kevesebb fehér cukorral és fehér liszttel készült ételt/italt fogyasszunk, a szénhidrátbevitel oldjuk meg az összetett szénhidrátokkal. Legyen sok rost az étrendünkben, a rostok ugyanis segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, ennek hatására pedig javul az emésztés, felgyorsul az anyagcsere. Ennek két oka van: a bélflóra probiotikus baktériumai emésztőenzimeket is termelnek, míg a rostok béltisztító hatásának következtében javul a tápanyagok felszívódása.

Ami a konkrét mennyiséget illeti, ehhez az kell, hogy testsúly kilogrammonként naponta legfeljebb 4 gramm szénhidrátot (többségében összetett szénhidrátot) fogyasszunk, és a teljes kalóriabevitel nem érheti el a 3500 Kcal-át. Egy 80 kilós felnőttre vetítve ez kb. 320 gramm szénhidrátbevitelt jelent. Az American College of Sports Medicine ugyanakkor a sportolók számára 2,7- 4,5 gramm szénhidrátbevitelt javasol testsúly kilogrammonként.

Mit együnk?

A gyakorlatban a fentiek azt jelentik, hogy az ideális szénhidrátbevitel döntő része összetett cukrokból áll. Ezt a legegyszerűbben a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, és az ezekből készült élelmiszerek fogyasztásával érhetjük el, ahogyan a tejtermékekről, húsról és a tojásról se feledkezzünk meg. Tartózkodjunk a fehér cukortól és a fehér liszttől, a félkész- és készételektől, részesítsük viszont előnyben, a rostokban gazdag táplálékokat.

Különösen ajánlott az útifű maghéj, a bab és a chia mag, mert ezekben a vízben oldódó és nem oldódó rostok is megtalálhatók, valamint a szilva, a korpa, a zab, a lencse és a búzacsíra. Férfiaknál 38, nőknél 25 gramm az optimális rostfogyasztás. Egy csésze búzakorpa, bab vagy lencse kb. 30 gramm rostot tartalmaz, ugyanennyi eper viszont átlagosan csak 5 grammot.

Lényeges, hogy a napi szénhidrátmennyiséget ne egyszerre, hanem 3-5 alkalommal vigyük be a szervezetünkbe, és természetesen napi rendszerességgel mozogjunk legalább fél órát.

Források:
https://www.livestrong.com/article/512044-normal-carbohydrate-intake-per-day/
https://www.healthline.com/nutrition/how-many-carbs-per-day-to-lose-weight#section4

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!