head

Szimbiotikum egészségmegőrzésre | Jobb, mint a probiotikum

Szimbiotikum
A szimbiotikum probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmaz
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Probiotikumok

Aki gyakran elkapja a fertőzéseket, kedvetlen, és nincs elég energiája, annak könnyen lehet, hogy nem működik megfelelően a bélflórája. Ebben az esetben a probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum  tökéletes megoldás a gondjaira.

Egyre többet hallunk a probiotikumok egészségmegőrző szerepéről, azonban a reklámok általában elfeledkeznek megemlíteni, hogy ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak táplálékra, azaz prebiotikumokra (rostok) is szükségük van. Ezek nélkül, a prebiotikumok hiába jutnak a szervezetünkbe, nem fognak megfelelően szaporodni, így a hatékonyságuk sem lesz az igazi. Most mindkettőt bemutatjuk.

Probiotikumok

Nagyon röviden összefoglalva, a probiotikumok olyan baktériumok, amelyek a vastagbélben lévő bélflóra legfontosabb alkotóelemei. Részt vesznek egyes emésztőenzimek előállításában, támogatják az anyagcserét, segítenek megszüntetni az emésztési zavarokat, a hasmenést és a székrekedést, védik a bélrendszer egészségét. Semlegesíteni a méreganyagok egy részét, akadályozzák a patogén mikroorganizmusok szaporodását, csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

A probiotikumok mindemellett a bélnyálkahártya egészségéhez hozzájáruló vajsav, valamint a K-vitamin, illetve a B7- és a B12-vitamin előállításában. Ne felejtsük el immunerősítő szerepüket sem, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a bélflórának is helyet adó vastagbélben található. Immunrendszerünk akkor működik hatékonyan, ha a probiotikus baktériumok, minél nagyobb mennyiségben vannak jelen a bélflórában.
Élelmiszerekkel legegyszerűbben a laktobacillus és bifidusz baktériumtörzsek pótolhatók. Bővelkednek probiotikumokban az erjesztett tejtermékek) sajtok, joghurtok stb.), a savanyú káposzta, a kovászos uborka, miso leves (erjesztett szójababpaszta).

Prebiotikumok

Ahhoz, hogy a probiotikumok jótékony hatásai érvényesüljenek, életképesnek kell maradniuk a bélrendszerben, amihez prebiotikumokra van szükségük. Ezeket a természetes anyagokat (elsősorban rostokat) a szervezet, illetve a káros mikroorganizmusok nem, vagy csak részben képes hasznosítani, a jótékony bélbaktériumoknak viszont elsődleges táplálékul szolgálnak. A prebiotikumok bevitele tehát elengedhetetlen annak érdekében, hogy a probiotikus baktériumok elszaporodjanak, és jelentős többségbe kerüljenek a bélflórában. A leggyakoribb prebiotikus tulajdonságú rostok az inulin, pektin, fructo-oligoszacharidok (ezek különösen fontosak), glukóz-oligoszacharidok, béta-glükán, ahogyan a tejben található laktóz is prebiotikum.

Miért jó választás a szimbiotikum?

A prebiotikumok bevitele elengedhetetlen a probiotikumok szaporodásának érdekében

Természetesen megtehetjük, hogy külön-külön gondoskodunk a probiotikumok és a prebiotikumok pótlásáról, ez azonban korántsem egyszerű feladat. Tudni kell ugyanis, hogy minden ember bélflórája egyedi, olyan, mint az ujjlenyomat, ugyanakkor a leggyakoribb 10-15 baktériumtörzs mindenkiben megtalálható. Arra kell tehát törekedni, hogy ezeket vigyük be a szervezetünkbe. A szimbiotikum pontosan ezt tudja: megvannak benne a legfontosabb probiotikumok, valamint prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen ezek ideális keveréke.
Mint minden táplálékkiegészítő, étrend-kiegészítő, a szimbiotikum is sokféle lehet. Mindig azt a terméket válasszuk, amelyiknek igazolt a minősége és a legtöbb probiotikus baktériummal készül.

Hogyan hat a szimbiotikum?

A bélflóra jótékony baktériumai különféle feladatokat látnak el: emésztőenzimek termelésével hozzájárulnak az emésztéshez, az értékes tápanyagok helyes felszívódásához. Segítik a kiválasztó szerveket abban, hogy eltávolítsák a káros anyagokat, akadályozzák a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodását, valamint támogatják az immunrendszer működését.

via GIPHY

Ám a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és egyes gyógyszerek (főként az antibiotikumok) könnyen felboríthatják a bélflóra törékeny egyensúlyát, amit a probiotikumok  bevitelével állíthatunk helyre. Mivel ezeknek a probiotikus baktériumoknak prebiotikumokra, azaz prebiotikus élelmi rostokra van szükségük. A legjobb megoldás a probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum megemelt bevitele. Ez szimbiotikus tulajdonságú élelmiszerekkel is lehetséges, azonban ezekből vagy rendkívül nagy mennyiséget kellene fogyasztani, vagy nincs bennük megfelelő számú és fajtájú probiotikus baktérium.

Legjobb szimbiotikum

Érdemes a minőségi szimbiotikum táplálékkiegészítők mellett letenni a voksunkat, mert ezek a megfelelő mértékben és változatosságban tartalmazzák a pro- és prebiotikumokat.

A leggyakrabban alkalmazott variációk az alábbiak:

Bifidusz baktériumok + galakto-oligoszacharidok;

Bifidusz baktériumok + frukto-oligoszacharidok;

Laktobacillus + laktitol.

Fontos! A táplálékkiegészítőben lévő jótékony baktériumok elpusztulnának a gyomor savas környezetében, és nem tudnák teljesíteni feladatukat, ha nem védené meg őket a kapszulák bevonata, amely kizárólag a bélben oldódik fel, azaz gyomornedv-ellenálló, illetve mentes az adalékanyagoktól.

Mikor szedjük szimbiotikumot?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szimbiotikum szedésének nincsen korlátja, gyakorlatilag nem lehet túladagolni. Amikor a bélflóránk már nem tud több jótékony baktériumot befogadni, a felesleg egyszerűen kiürül, míg a prebiotikumokat a mikroorganizmusok lebontják. Ebből következik, hogy a szimbiotikum fogyasztása tünetmentesség esetén is javasolt. Nagyobb mennyiségbe akkor vigyük be a szervezetünkbe, ha fáradékonyak vagyunk, rosszul alszunk, gyakran elkapjuk a (szezonális) fertőzéseket, gyenge az immunrendszerünk, emésztési problémák kínoznak. Szedhetjük megelőzés céljából, a szervezet méregtelenítő  funkcióinak javítására, és akkor is, ha gyorsabban szeretnénk kigyógyulni egy betegségből. A Leedsi Egyetem kutatói szerint az IBS kezelésében jó eredmények érhetők el a segítségével. És, ami még nagyszerű a szimbiotikumokban, hogy a gyerekektől kezdve a szépkorúakig, mindenkinek ajánlhatók.

Hatásmechanizmusából adódóan a szimbiotikum  elsősorban az emésztő- és az immunrendszer hibás működésével kapcsolatba hozható problémák esetében alkalmazható sikeresen. A teljesség igénye nélkül, segíthet a fáradékonyság, az álmatlanság, a gyakori fejfájás, puffadás, székrekedés és hasmenés megszüntetésében, illetve a tünetek enyhítésében. Mivel a bélflóra helyreállításával felerősíti az immunrendszert, a szimbiotikum  kiváló szövetségesünk lehet a fertőzésekkel szembeni küzdelemben, különösen jó szolgálatot tehet a szezonális megbetegedések, így a megfázás, nátha és influenza időszakában.

Kiegészíti a méregtelenítő kúrát

A szimbiotikum nagyszerű kiegészítője lehet a méregtelenítő- és béltisztító kúráknak. Egyrészt a probiotikumok bevitelével javul az emésztés, másrészt ezek a jótékony baktériumok kiszorítják a bélrendszerből a káros mikroorganizmusokat. Mindemellett a prebiotikus rostok megtisztítják a vastagbelet a lerakódásoktól.

Megszüntetheti a hiányállapotokat

Ha nem működik rendesen az anyagcsere, nem szívódnak fel a tápanyagok, vitaminok, idővel hiányállapotok alakulnak ki. A szimbiotikum rendszeres fogyasztásával ezt is elkerülhetjük, illetve megszüntethetjük. Sőt, a szimbiotikum a K- és egyes B-vitaminok termelődését is felgyorsítja. Ugyanezt a hatást váltja ki a vajsav és egyéb zsírsavak esetében, ami azért lényeges, mert ezzel védelmet nyújt a bélnyálkahártya számára.

Fogyás és cukorbetegség esetén

A szimbiotikum  támogatja a testsúly hatékony kontroll alatt tartását, rostjai hamar eltelítenek, ezért csökkentik az étvágyat. Kúraszerű fogyasztásának első heteiben béltisztító hatása, később az anyagcsere helyreállítása miatt járul hozzá a súlyvesztéshez.

Gyulladásos bélbetegségek ellen

A probiotikumok és a szimbiotikumok gyulladásgátló hatását vizsgáló tanulmányokat elemezték a Granadai Egyetem kutatói. Ezek alapján megállapították, hogy a probiotikus baktériumok segíthetnek a gyulladásos bélrendszeri betegségek, így a Crohn-betegség és az enyhe vagy közepesen súlyos fekélyes vastagbélgyuladás (Colitis ulcerosa ) kezelésében.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26107141
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4648921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676381
http://ajcn.nutrition.org/content/73/2/361s.full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456608
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28555037

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!