head

Egészségünk szövetségesei, az antioxidánsok

Az antioxidánsok többségét a táplálékkal vesszük magunkhoz
Az antioxidánsok többségét a táplálékkal vesszük magunkhoz
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Életmód

Az antioxidánsok semlegesítik a szervezetre negatívan ható szabad gyököket, amelyek gyengítik az immunrendszert, felelőssé tehetők a szív- érrendszeri betegségek, a bőr öregedése, a rák és különböző gyulladások kialakulásáért. Szerepük azonban nem merül ki ennyiben, tudja meg, hogy miben segítenek még, és melyek a legjobb természetes antioxidánsok!

Sajnos, mi emberek nem rendelkezünk saját antioxidáns molekulákkal, szerencsére azonban a növényekben található antioxidánsok bennünk is ugyanúgy működnek, mint a bennük.

Miért szükségesek az antioxidánsok?

Szabad gyökök keletkeznek az anyagcsere során, az UV sugárzás, illetve a méreganyagok hatására, ezért egészségünk védelmének érdekében létfontosságú az antioxidánsok állandó pótlása.
A szabad gyökök többféle betegségért okolhatók, beleértve a rákos elváltozások kialakulását, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a gyulladásos állapotokat, a bőr öregedését, valamint az immunrendszer gyengítését.  Az immunrendszer gyengülése további betegségeket von maga után.

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szerepe sokrétű. Mivel a szabad gyökök okozta károk az általuk beindított különféle kémiai reakciók következményei, az antioxidánsok is különféle területeken és szinteken csatlakoznak be ezeknek a folyamatoknak a leállításába. Elenyésző részüket a szervezet előállítja, többségüket azonban a táplálékkal vesszük magunkhoz. Az antioxidánsok közül szervezetünk a glutationt, az ubikinolt, a húgysavat, és a melatonint állítja elő, míg a táplálkozással bevitt antioxidánsok a növényi polifenolok (flavonoidok, rezveratrol), bizonyos vitaminok (például C-, A-, K- és E-vitamin), ásványi anyagok, például a szelén és a cink, továbbá aminosavak. Emellett néhány enzim, mint a koenzim-Q, a karotinoidok, például a kvercetin és a lutein, valamint a növényi pigmentek (klorofill) és a zsírsavak közül az omega-3. Mostanság az astaxanthint tartják a leghatékonyabb természetben előforduló antioxidánsnak, ezt a Haematococcus pluvialis mikroalgából lehet kivonni (a zöld alga napfény hatására vörös színű lesz).

Milyen ételek tartalmaznak antioxidánsokat?

E kémiai anyagok szinte kizárólag a növényekben fordulnak elő. Az állati eredetű táplálékokban csakis akkor mutathatók ki, hogyha az állat elfogyasztotta és kis mennyiségben, saját szöveteiben tárolta őket. Az antioxidáns növények közé tartoznak többek között a nyers zöld levelű és sárga színű zöldségek, a piros gyümölcsök, a zöld tea, a kakaó, az olajos magvak, a szőlőmag, a Chlorella és Spirulina alga, a citrusfélék, a csipkebogyó és a máriatövis. A legjobb forrásai még az antioxidánsoknak a az olajos magvak, illetve a belőlük nyert olajok, az étcsokoládé, a gabonafélék, a hüvelyesek és a szőlőmag. A zöldségeket és a gyümölcsöket lehetőleg nyersen fogyasszuk, máskülönben veszítenek antioxidáns hatásukból.

Az antioxidánsok a méregtelenítésben is fontos szerepet töltenek be. A mérgező anyagok és a nehézfémek hatására szabad gyökök keletkeznek a szervezetben, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezet. A méregtelenítés során szedett antioxidánsok azonban hatékonyan harcolnak a szabad gyökök ellen, és ellenállóbbá teszik az immunrendszert.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!