head

Májvédő tippek: így vigyázzunk a legnagyobb méregtelenítő szervünkre

Májunk védelme elengedhetetlen
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Életmód

Nagyon fontos, hogy a méregtelenítésért is felelős szervünkre kellő odafigyelést fordítsunk, ha ez nem történik meg, a májunk akár maradandóan károsodhat. Lássuk, hogy miért elengedhetetlen a májvédő életmód.

Vannak, akik nem is sejtik, hogy a máj funkciói mennyire szerteágazóak: nemcsak méregteleníti a vért, az emésztéshez szükséges epét, koleszterint, fehérjéket termel, keményítőt tárol, szerepe van a fehérjék és a zsírok anyagcseréjében. A szervezetbe bevitt méreganyagok döntő többségének semlegesítése szintén a máj feladata, a vér megtisztítása mellett szerepe van az anyagcserében, a szénhidrátok raktározásában. Ezért létfontosságú a májvédő életmód, a máj rendszeres méregtelenítése és az ártalmas teljes elhagyása.

Nap mint nap mérgekkel bombázzuk

Sokakban értetlenül kérdezik, ha a májunk rendkívül gyorsan regenerálódik, miért van szükség a májvédő életmódra? A legtöbben nem mindig figyelünk oda arra, hogy mit eszünk, és egyes ételekről nem is sejtjük, hogy a májunkat súlyosan és maradandóan károsíthatják. A májkárosító ételek közé tartoznak a telített zsírok, lebontásukról és energiává alakításukról a máj gondoskodik, ám a túl sok zsírt nem képes feldolgozni. Az felhalmozódik a májban, ennek hatására szabad gyökök termelődnek, amelyek károsítják a szöveteket. A különféle adalékanyagok, kemikáliák, gyógyszerek ugyancsak negatívan hatnak a máj működésére. A fentebb leírtak értelmében valószínűleg már senki számára nem kérdés, hogy miért fontos a májvédő életmód.

Túl sok só, túl sok cukor

Van, aki soha életében nem hallott a májvédelemről, a legtöbb embernek eszébe sem jut, hogy a nagy mennyiségben elfogyasztott só és cukor is lerakódik a májban, beleavatkozik az általa termelt emésztőenzimek működésébe. A túlzott só bevitel hatására ugyanis májunk képtelen elegendő fehérjét termelni, csökken a vérerek folyadékmegtartó képessége, a folyadékok beszivárognak a szövetek közé, majd ödémákat idéznek elő. A cukor a májban glukóz formájában halmozódik fel, ennek következtében a máj megduzzad, ha pedig végképp nem tud több glukózt tárolni, akkor visszakerül a vérbe zsírsavak formájában. A legtöbb kémiai eredetű adalékanyag felhalmozódása ugyancsak kárt okoz a májban, az egyik legfőbb ellensége azonban az alkohol. Ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, súlyosan károsítja a májsejteket, gátolja az újratermelődésüket, nagy felületen kialakuló károsodás pedig a máj elhalásához vezethet!

Hasznos májvédő tippek

Mivel a mérgek májkárosodást, működési zavarokat okoznak, a májvédő életmód szempontjából nagyon fontos a méregtelenítés. Ez olyan problémákon is segít, mint a paraziták okozta székrekedés, haspuffadás, gázosodás, valamint emésztési problémák. A bélflórában megtalálható Bifidobacterium bifidum és a Lactobacillus plantarum pótlásával az alkohol okozta májkárosodás gyorsabban javulhat, az ezeket a baktériumokat tartalmazó probiotikus készítmények fogyasztásával hatékonyan kiegészíthetjük a májvédő életmódot. A májvédelmet szolgálja a máriatövisből kivont antioxidáns szilimarin, amely segít a májsejtek regenerálásában, a gyulladás megszüntetésében és a rákos sejtek megsemmisítésében segíthet. Májvédő életmódunk során lehetőleg kerüljük a különféle gyógyszerek használatát, tartózkodjunk az alkoholtartalmú italok fogyasztásától, a túl sok sótól és cukortól, továbbá iktassuk ki a zsíros, és a rántott ételeket a mindennapjainkból. Növeljük a növényi rostok bevitelét, a kefir és a sovány joghurt segítenek a bélflóra egyensúlyban tartásában, ezáltal támogatják a májfunkciókat. A májtisztítás rendkívül kedvezően hat a szervezetünkre, hiszen jelentősen növeljük azt a képességét, hogy visszaállíthassa korábbi méregtelenítő funkcióját.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630703/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21466434

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!