head

Az autoimmun betegségek és a helytelen táplálkozás

Elképzelhető, hogy egyes autoimmun betegségek a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki
Elképzelhető, hogy egyes autoimmun betegségek a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Életmód

Nincs még egy olyan alattomos betegségcsoport, mint az autoimmun betegségeké. Kezelésük, gyógyításuk nagyon nehéz, és csak rontja a helyzetet a nem megfelel táplálkozás. Kezelésük, gyógyításuk nagyon nehéz, és csak rontja a helyzetet a nem megfelel táplálkozás.

Elképzelhető, hogy egyes autoimmun betegségek a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki. Ezt több kutatás is alátámasztotta, az egyik bűnös a tejfehérje lehet.

Az autoimmun betegségek esetében a szervezet szisztematikusan megtámadja saját magát, azaz tévedésből támadást indít a test saját sejtjei ellen. Legyen szó a hasnyálmirigyről, mint az 1-es típusú cukorbetegségnél, vagy a myelinhüvelyről szklerózis multiplexnél, illetve az ízületi szövetekről rheumatoid arthritisnél – az összes autoimmun betegség esetében az immunrendszer lázad fel.

Autoimmun betegségek oka

A meghatározás szerint minden autoimmun betegségre az immunrendszer rendellenessége jellemző, melynek során összetéveszti a saját fehérjéket az idegen fehérjékkel. Az idegenek tulajdonképpen fehérjemolekulák, amelyeket antigéneknek nevezünk. De mi köze van mindennek ahhoz, amit megeszünk? Kiderült, hogy immunrendszerünket saját sejtjeink ellen fordító antigének benne lehetnek a táplálékban.  Dr. T. Campbell professzor Kína tanulmány című könyvében arról ír, hogy az emésztési folyamat során például egyes fehérjék a keringésbe juthatnak még aminosavakká történő tökéletes lebomlásuk előtt. Ezeket az emésztetlen fehérjemaradékokat az immunrendszer idegen behatolónak tekinti, lenyomatot készít róluk, hogy elpusztítsa őket, magyarán beindulhatnak az önpusztító immunmechanizmusok.

Egészségtelen a tejfehérje

Több vizsgálat is alátámasztotta a tehéntej és egyes antitest szintek közötti kapcsolatot. Szervezetünk nagyon sok fehérjéjét utánozni képes táplálék például a tehéntej.

Bár az immunrendszer nagyon kifinomult módszereket használ annak eldöntésére, hogy mely fehérjék számítanak idegen betolakodónak és melyeket hagyjon békén. Ezek az összetett folyamatok az autoimmun betegségek esetén, eddig ismeretlen módon zavart szenvednek. Campbell professzor leírja, hogy az 1-es típusú cukorbetegségnél az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelésért felelős sejtjeit. „Amit a legtöbb ember azonban nem tud, hogy erős bizonyítékok utalnak rá, hogy a betegség szoros kapcsolatban áll a táplálkozással, elsősorban pedig a tejtermékekkel. Az immunrendszer nem képes különbséget tenni a tehéntej fehérje fragmentumok és a hasnyálmirigy sejtek között, így mindkettőt elpusztítja.”

Következtetés

Az autoimmun betegségek hajlamosak ugyanazokat az embereket megtámadni. A szklerózis multiplexről, továbbá az 1-es típusú cukorbetegségről például kimutatták, hogy egyes embereknél együtt jelentkeznek.

Sclerosis multiplex

A szklerózis multiplex emellett mind földrajzilag, mind személyileg egybeeshet más autoimmun betegségekkel, így a szervi elváltozásokkal járó lupussal, a myasthenia gravissal, illetve a Graves-betegséggel. A tej fehérjéi sajnos erőteljesen támogatják az autoimmun folyamatokat, továbbá proteáz inhibitort tartalmaznak, ezáltal hozzájárulnak az áteresztő bél szindrómához. Megzavarják a bélflóra állapotát, ráadásul a tehéntej glutén keresztreakcióra képes, tehát a gluténérzékeny emberekben antitestek termelődnek ellene.

Források:

Dr. T. Campbell: Kína tanulmány (The China Study)

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/mi-a-belflora

https://www.vitalitas-magazin.hu/borproblemak/felfal-a-borfarkas

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!