head

Mi a tejsavbaktériumok szerepe?

tejsavbakterium
A tejsavbaktériumok közvetlenül a bél nyálkahártyáját védik a kórokozó baktériumokkal szemben
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Az emésztőrendszerünkben élő baktériumok közösségében meghatározó szerep jut a jótékony baktériumoknak, és közöttük is főként a tejsavbaktériumoknak.  De miért olyan nélkülözhetetlenek?

A hüvelygomba ellen is hatékony tejsavbaktériumok jelenléte elengedhetetlen az egészségünk szempontjából, ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk, és gondoskodjunk az utánpótlásukról.

Tejsavbaktériumok jellemzése

Egy felnőtt ember szervezete igyekszik szimbiózisban együtt élni a bélflóra több száz baktériumfajával. Míg a gyomorban, illetve részben a vékonybélben is csak jelentéktelen mennyiségű baktérium lelhető fel, addig a vastagbél szó szerint tele van velük (a széklet súlyának akár a felét baktériumok képezik).  Ennek a baktériumközösségnek a részét teszik ki a tejsavbaktériumok, melyek a nevüket annak köszönhetik, hogy a tej- és egyéb cukrokból tejsavat, valamint különböző szerves savakat képeznek. A tejsavbaktériumok, más néven lactobacillusok azoknak a mikroorganizmusoknak a csoportjába tartoznak, melyek a mikrobiális egyensúly fenntartásáért felelnek, ezért jótékony baktériumoknak, azaz probiotikumoknak nevezzük őket. A bélrendszer egész hosszában megtalálhatók, de a hüvelyben is, és fő feladatuk, hogy az egészségünket megóvják.
 


Tejsavbaktériumok szerepe

 A bélben levő tejsavbaktériumok közvetlenül a bél nyálkahártyáját védik a kórokozó baktériumokkal szemben, és jelenlétükkel, valamint anyagcseréjükkel a szervezet számára a nyálkahártya védelem fő vonalát képezik. Nekik köszönhetően a kóros, valamint rothadást előidéző baktériumok elpusztulnak, mert a tejsavképzéssel csökken a környezet pH értéke, ami kedvezőtlen a rossz baktériumok számára, így megakadályozzák ezek túlszaporodásukat.
A tejsavbaktériumok ezen kívül K-vitamint termelnek, valamint lebontják az epesavakat, ezáltal korlátozzák az epesavak átváltozását fekális epesavakká, melyek a vastagbéldaganatok kialakulásában játszanak szerepet. Fontos a bakteriocin termelő képességük is - a bakteriocinek antibiotikumos tulajdonsággal rendelkező peptidek vagy proteinek. Széleskörű kutatások mutatják, hogy gátolják a kórokozó mikrobák, valamint az élesztőgombák szaporodását, és olyan enzimeket termelnek, melyek növelik a fehérjék és rostok emészthetőségét. Segítik a rendszeres székletürítést, és csökkentik a telítettség, valamint puffadás érzését. Serkentik az immunrendszert, és gyógyítóan hatnak heveny bakteriális vagy vírusos hasmenés esetén, antibiotikumos, citosztatikumos és sugárkezelést követő hasmenés esetén, valamint az utazók hasmenésénél.

Miben találhatók tejsavbaktériumok?

Az erjesztett tejtermékeket tejsavbaktériummal kezelik

A tejsavas erjesztésű élelmiszerek, főként az erjesztett tejtermékek és savanyúságok nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Az erjesztett tejtermékeket tejsavbaktériummal kezelik, ami azon kívül, hogy megakadályozza az élelmiszer rothadását, tehát tartósít, mint már említettük, az emberi szervezetre nézve is számos jótékony hatással rendelkezik. A tejsavbaktériumos erjesztés növeli az élelmiszer tápértékét, általa jobban hasznosulnak a tápanyagok. Elősegíti a fehérjék és ásványi anyagok felszívódását, de a tejsavbaktériumok képesek szintetizálni a folsavat, a tiamint, a niacint, a riboflavint és a B12-vitamint. Gyógyító hatásúak az élő tejes kultúrákkal rendelkező joghurtok, az erjesztett savanyúságok, az erjesztett szójabab termékeket, mint a miso és a natto. Mivel a kombucha tea is fermentáció útján keletkezik, számos probiotikus baktérium található benne.

Tejsavbaktériumok már koncentrált formában is léteznek, szigorúan kapszulába zárva, mivel „túl kell élniük” a gyomron és a vékonybélen való áthaladást, és legalább ideiglenesen kolonizálniuk kell az emésztőrendszert. Az élő baktériumok tehát liofilizált formában, kapszulában találhatók, mely ellenáll a gyomor savas közegének.

Tejsavbaktériumok már koncentrált formában is léteznek

Ezek a gondosan összeállított probiotikumos kultúrák segítenek karbantartani a bél mikroflóráját, illetve megújítják azt, ezzel sok emésztési problémát akadályozhatnak meg. Probiotikumként többek között a Lactobacillus rhamnosus, a Lactobacillus bulgaricus, illetve a Lactobacillus acidophilus használatosak, utóbbi hatékony megfázás ellen, erről a Vitalitás Magazin cikkében olvashatnak bővebben.

Források:

https://gyogyszernelkul.com/tag/tejsavbakterium/

https://www.vitalitas-magazin.hu/termeszetesen/probiotikumok-megfazas-ellen

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/

https://www.vitalitas-magazin.hu/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!