head

Miért jók az erjesztett ételek?

Erjesztett ételek: milyen hatásuk van a szervezetre?
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Kutatások szerint az erjesztett ételek, főként az erjesztett tejtermékek és savanyúságok nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. Sőt, nem csupán a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, hanem visszaállításában is segítségünkre lehetnek.

Ha egészségtelenül táplálkozunk, állati zsírokban, cukorban, adalékanyagokban bővelkedő ételeket fogyasztunk, könnyen elpusztíthatjuk a jótékony bélbaktériumokat. Ez együtt jár a káros mikroorganizmusok túlburjánzásával, ami a bélflóra egyensúlyának felbomlásával jár. Az erjesztett élelmiszerek (más néven fermentált élelmiszerek) azonban segítenek ezt elkerülni.

Nem mindegy, mit eszünk

Az egészséges bélflóra változatos összetételű, jótékony mikroorganizmusokban gazdag, és azért, hogy kiegyensúlyozott maradjon, megfelelő étkezéssel magunk is tehetünk. Elfogyasztott ételeink ugyanis drasztikusan megváltoztathatják a bélben élő probiotikus baktériumok számát. Ösztönözhetik ezeknek a mikroorganizmusoknak a szaporodását, de bevihetünk velük elő baktériumokat is a szervezetünkbe.

Erjesztett tejtermékek

Az erjesztett tejtermékeket tejsavbaktériummal, azaz probiotikumokkal kezelik. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza az élelmiszer rothadását, tehát tartósít, az emberi szervezetre nézve is számos jótékony hatással rendelkezik. A tejsavbaktériumos erjesztés növeli az élelmiszer tápértékét, általa jobban hasznosulnak a tápanyagok. Elősegíti a fehérjék és ásványi anyagok felszívódását, de a tejsavbaktériumok képesek szintetizálni a folsavat, a tiamint, a niacint, a riboflavint és a B12-vitamint.

Erjesztett savanyúságok

Az erjesztett savanyúságok ugyancsak szolgáltatnak a szervezet számára a szükséges probiotikumokat. Az ecet ráadásul kiváló antioxidáns forrás, mérsékli a vércukorszintet, óvja a szívet és csökkenti a rák kockázatát. Az üzletben kapható savanyúságok azonban általában hőkezeltek, emiatt elvesztik jótékony hatásukat, ezért érdemes otthon erjesztett savanyúságokat készíteni. Erre alkalmas a dinnye, az uborka, a paprika, a cékla,  de más zöldségeket is felhasználhatunk. A savanyú káposzta tejsavtartalma például vetekszik a joghurtéval, C-vitamin tartalma igen magas, ezen kívül B-vitaminokban és karotinban is gazdag.

Vegyünk példát a japánokról

A hosszú életű japánok rendszeresen esznek olyan erjesztett ételeket, köztük olyan erjesztett szójabab termékeket, mint a miso és a natto. Utóbbi nyers szójabab, amelyen egy baktériumfaj, a Bacillus natto tenyészik. Hihetetlenül gazdag B-, C-, E- és K2-vitaminokban, fehérjében, illetve növényi rostokban. A reggelire tálalt natto nattokináz enzimet is tartalmaz, ami vérnyomáscsökkentő hatású, de a vér koleszterin- és triglicerid szintjét is csökkenti. További előnye, hogy oligoszacharid tartalma révén segít megőrizni a bélflóra egyensúlyát.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!