head

Pajzsmirigy alulműködés és anyagcserezavarok: van összefüggés?

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Emésztési zavarok

Puffadás, székrekedés, elhízás, fáradékonyság – ezek a gyakori tünetek rendszerint valamilyen emésztési problémára vezethetők vissza, azonban előfordulhat, hogy a hátterükben a krónikus pajzsmirigy alulműködés áll. Ebben az esetben panaszainkat életmódváltással jó eséllyel enyhíthetjük, illetve akár meg is szüntethetjük.

A pajzsmirigy alulműködés alattomos állapot, legalábbis abból a szempontból, hogy nem jár egyértelmű tünetekkel, ezért kezelését általában csak késve kezdik meg. Egy egyszerű vérvizsgálattal ugyanakkor egyértelműen kimutatható, amennyiben a trijód-tironin és a tiroxin hormonok szintje jelentősen, azaz legalább negyven százalékkal lecsökkent, ez egyértelműen a pajzsmirigy alulműködésére utal. Ilyenkor a TSH (thyreoidea stimuláló, azaz a pajzsmirigyet serkentő hormon) értéke rendszerint megemelkedik, mert a szervezet ezzel próbálja növelni a trijód-tironin és a tiroxin hormonok termelődését, ami a rendszerin a jódhiány (a hormonok előállításához jódra van szükség), a pajzsmirigy megbetegedése, elsősorban gyulladása, vagy az eltávolítása miatt elégtelen. Ritkábban előfordulhat, hogy mindhárom érték alacsony, ebben az esetben az agyalapi mirigy működése nem megfelelő.

Anyagcserezavarok jelentkeznek

Mivel a pajzsmirigy hormonjai fokozzák az anyagcserét, hiányuk éppen ellenkező hatást vált ki, ami a következő tünetekkel járhat:


A pajzsmirigy alulműködés jellegzetes következménye az elhízás, ami a székrekedés, a gyenge bélmozgások és különösen a rossz anyagcsere eredménye. A súlygyarapodás ráadásul kiegészül a pajzsmirigy alulműködés másik szinte állandó velejárójával, az arcot is érintő felvizesedéssel. Mivel a sejtközi folyadék felhalmozódik, az arc és a nyak puffadt lesz, utóbbi hatására válik a beteg hangja mélyebbé és rekedtessé. További tünetek lehetnek a depresszió, a memóriazavarok, a száraz bőr és haj,

Pajzsmirigy alulműködés kezelése

Amennyiben a pajzsmirigy alulműködés a pajzsmirigy betegségének következménye, az orvos hormonpótlást ír elő. Jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez elengedhetetlen a jód pótlás, amit a jódozott só, illetve a tengeri halak, algák, kagylók, a paradicsom, spenót és a jódozott víz fogyasztásával lehet a legegyszerűbben megoldani. Fontos tudnivaló, hogy a pajzsmirigy gyulladása esetén a jód fokozott bevitele nem javasolt. A pajzsmirigy működését segítik a vas, a réz, a szelén, a cink, az Omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok, ahogyan a diétánk keretében a rostok bőséges beviteléről is gondoskodnunk kell. Ezzel nagymértékben hozzájárulhatunk a panaszok, így a székrekedés és a puffadás mérsékléséhez, valamint a súlyvesztéshez.

És, amit ne együnk

Gátolja a jód felszívódását a glutén, a szója, a brokkoli, a káposztafélék, ezért ezeket csak orvosi ellenőrzés mellett fogyasszuk.


Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022776/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968713/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267409/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183510

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793640

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Immunerősítő antioxidáns formula

Immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT