head

Pajzsmirigy alulműködés és anyagcserezavarok: van összefüggés?

Pajzsmirigy alulműködés: anyagcserezavarokat okozhat
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Életmód

Puffadás, székrekedés, elhízás, fáradékonyság – ezek a gyakori tünetek rendszerint valamilyen emésztési problémára vezethetők vissza, azonban előfordulhat, hogy a hátterükben a krónikus pajzsmirigy alulműködés áll. Ebben az esetben panaszainkat életmódváltással jó eséllyel enyhíthetjük, illetve akár meg is szüntethetjük.

A pajzsmirigy alulműködés alattomos állapot, legalábbis abból a szempontból, hogy nem jár egyértelmű tünetekkel, ezért kezelését általában csak késve kezdik meg. Egy egyszerű vérvizsgálattal ugyanakkor egyértelműen kimutatható, amennyiben a trijód-tironin és a tiroxin hormonok szintje jelentősen, azaz legalább negyven százalékkal lecsökkent, ez egyértelműen a pajzsmirigy alulműködésére utal. Ilyenkor a TSH (thyreoidea stimuláló, azaz a pajzsmirigyet serkentő hormon) értéke rendszerint megemelkedik, mert a szervezet ezzel próbálja növelni a trijód-tironin és a tiroxin hormonok termelődését, ami a rendszerin a jódhiány (a hormonok előállításához jódra van szükség), a pajzsmirigy megbetegedése, elsősorban gyulladása, vagy az eltávolítása miatt elégtelen. Ritkábban előfordulhat, hogy mindhárom érték alacsony, ebben az esetben az agyalapi mirigy működése nem megfelelő.

Anyagcserezavarok jelentkeznek

Mivel a pajzsmirigy hormonjai fokozzák az anyagcserét, hiányuk éppen ellenkező hatást vált ki, ami a következő tünetekkel járhat:

A pajzsmirigy alulműködés jellegzetes következménye az elhízás, ami a székrekedés, a gyenge bélmozgások és különösen a rossz anyagcsere eredménye. A súlygyarapodás ráadásul kiegészül a pajzsmirigy alulműködés másik szinte állandó velejárójával, az arcot is érintő felvizesedéssel. Mivel a sejtközi folyadék felhalmozódik, az arc és a nyak puffadt lesz, utóbbi hatására válik a beteg hangja mélyebbé és rekedtessé. További tünetek lehetnek a depresszió, a memóriazavarok, a száraz bőr és haj,

Pajzsmirigy alulműködés kezelése

Amennyiben a pajzsmirigy alulműködés a pajzsmirigy betegségének következménye, az orvos hormonpótlást ír elő. Jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés kezeléséhez elengedhetetlen a jód pótlás, amit a jódozott só, illetve a tengeri halak, algák, kagylók, a paradicsom, spenót és a jódozott víz fogyasztásával lehet a legegyszerűbben megoldani. Fontos tudnivaló, hogy a pajzsmirigy gyulladása esetén a jód fokozott bevitele nem javasolt. A pajzsmirigy működését segítik a vas, a réz, a szelén, a cink, az Omega-3 zsírsavak és az antioxidánsok, ahogyan a diétánk keretében a rostok bőséges beviteléről is gondoskodnunk kell. Ezzel nagymértékben hozzájárulhatunk a panaszok, így a székrekedés és a puffadás mérsékléséhez, valamint a súlyvesztéshez.

Figyelem!

Gátolja a jód felszívódását a glutén, a szója, a brokkoli, a káposztafélék, ezért ezeket csak orvosi ellenőrzés mellett fogyasszuk.

Hivatkozások:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022776/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968713/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267409/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183510

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793640

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT