head

Emésztőrendszeri problémák ǀ A stressz számlájára is írható

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Emésztési zavarok

Emésztőrendszeri problémákkal ma minden harmadik ember küzd, ám a kellemetlen tünetek hátterében sokszor semmilyen szervi elváltozás nem mutatható ki. Ilyenkor természetesen mindenkiben felmerül a kérdés: nem a stressz okozza valójában?

Orvosi megközelítésből a stressz egy olyan túlingerelt állapot, amit rosszul élünk meg és sokszor nem vagyunk képesek feldolgozni. Olykor saját magunk idézzük elő, de nehéz élethelyzetek, megoldatlan családi és munkahelyi problémák is kiválthatják. Természetesen mindannyian igyekszünk tőle megszabadulni, megpróbálunk szembeszegülni vele, de sokszor feladjuk az ellene vívott csatát.

Emésztőrendszeri problémákhoz vezet

Amennyiben a stressz hosszú távon fennáll, romlani kezd a koncentrációs képességünk, ingerlékennyé válunk, fáradékonyak leszünk, nehezen alszunk el, sőt álmatlanság is jelentkezhet. Sokan túlzott nyugtatók szedésével, túlzott alkoholfogyasztással, gyakori cigarettázással, kávézással próbálják oldani az állandó feszültséget, ami egy sor emésztőrendszeri megbetegedés melegágya lehet. A gyakori vagy krónikus stressz idővel szervi elváltozásokhoz: szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, de az emésztőrendszerre is negatív hatással van. A stressz sokszor emésztési zavarok formájában nyilvánul meg, puffadást, gyomorfekélyt, hasmenést, székrekedést, sőt akár refluxot okozva, de a belek vérellátására is rossz hatással van. Jelentkezhet állandó gyomorgörcs, étvágytalanság, hányinger, alhasi fájdalom, továbbá az irritábilis bél szindróma (IBS), a bélflóra egyensúlyának felborulása szintén a stressz számlájára írható. 

Mit tehetünk ellene?

A stressz megszüntetéséhez elsősorban pozitív gondolkodásra beiktatására van szükség. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a gondolataink áthatnak bennünket, a negatív érzelmek pedig olykor önbeteljesedő jóslatokká válnak, és  Bizonyítottan jótékony erejű az altruizmus, azaz önzetlenség, ez a viselkedés oldja a feszültséget, emellett jótékonyan hat az immunrendszerre. A rendszeres, heti többszöri testmozgás szintén elengedhetetlen a stressz leküzdéséhez: a séta, kocogás a kerékpározás vagy az úszás gyakorlatilag a legjobb feszültségoldó. Fontos a bélflóra helyreállítása, ebben segítségünkre vannak a pre-és probiotikumok. Érdemes valamilyen relaláxiós technikát elsajátítani, a meditáció és a jóga nyugtató hatással vannak az idegrendszerre. Fontos az élvezeti szerek kiiktatása, az egészséges táplálkozás és az immunerősítő vitaminok fogyasztása.

Forrás:

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/immunrendszer-erosito-vitaminok

https://consumer.healthday.com/encyclopedia/digestive-health-14/digestion-health-news-200/stress-and-the-digestive-system-645906.html

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Immunerősítő antioxidáns formula

Immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT