head

7 élelmiszer, ami jót tesz a bélrendszer egészségének, a tudomány szerint

brokkoli
A brokkoli több mint remek vitaminforrás, a belek egészségét is védi
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Probiotikumok

A bél mikrobiom, azaz a bélflóra, kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából, bár még mindig nagyon kevés ismerettel rendelkezünk róla.  Azt már tudják a kutatók, hogy sok betegségre, többek közt a mentális zavarokra is hatással lehet az agyhoz és más szervekhez való kapcsolatának köszönhetően. Szerencsére van egy egyszerű módja annak, hogy befolyásoljuk a bélrendszer egészségi állapotát: a diéta. Az ételek, amiket minden nap fogyasztunk, közvetlen hatást gyakorolnak a bélrendszer egészségére, és vannak olyanok, amelyek segítik működését. A probiotikumokkal kapcsolatos kutatások folyamatosan változnak, de a tudomány mai állása azt mutatja, hogy jó ötlet fenntartani a bélflóra egyensúlyát élelmiszerekkel, a probiotikus ételek fogyasztása javíthatja a belek állapotát.

„A bélbaktériumok rendkívül fontosak egészségügyi szempontból” - jegyzi meg az Healthline. „Az egészséges bélflóra fenntartásának legjobb módja a friss ételek fogyasztása, főleg olyan növényi forrásokból, mint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, babfélék és teljes kiőrlésű gabonafélék.”

Az egészséges bélben lévő mikroorganizmusok sokfélesége kulcsfontosságú. Egy 2018-as tanulmány szerint azok az emberek, akik hetente 30 különböző növényfélét fogyasztottak, sokkal vegyesebb összetételű bélflórával rendelkeztek, mint azok, akik csak tízfélét ettek. A sokféleség többfajta baktériumot és gombát jelent, amelyek a bélmunkát végzik. És ne felejtsük el, hogy a tudósok még mindig kutatják, hogy mit jelent az „egészséges bél”, ami különbözik az egyes embereknél. Ha valaki egy bizonyos, az egészséges bélműködés szempontjából fontos ételt eszik, és nem érzi jól magát tőle, vagy rosszul reagál rá, figyeljen oda a teste jelzéseire, és hagyja abba a fogyasztását egy ideig.

Mutatunk 7 ételt, amelyek javíthatják a bél egészségét és erősítik a bélflórát.

1. Dió

A dió elsőrangú prebiotikum forrás

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a dió képes javítani a belek egészségi állapotát. „A diófogyasztás növeli azoknak a mikroorganizmusoknak a számát, amelyek butirátot termelnek, és nitrogént biztosítanak a jótékony baktériumok növekedéséhez. Így a dió és a bélben élő mikroorganizmusok közötti kölcsönhatás támogatja a szervezetünket” - mondta dr. Hannah Holscher. Az olajos magvak egyéb formáinak fogyasztása szintén előnyös a belek számára, de a dió különösen az.

2. Áfonya

Az áfonya nagyon jót tesz a beleinknek. Kiderül, hogy egy bizonyos típusú bélbaktérium „az áfonya xiloglukánokat kizárólagos energia- és szénhidrátforrásként használja fel”- magyarázza a tanulmány. A xyloglukánok a növényi sejtfal hemicellulóz tartalmának jelentősebb részét adják, amit a jótékony bélbaktériumok nagyon kedvelnek.

3. Probiotikus ételek

Ha van valami, amely biztosan jót tesz a belek egészségének, akkor az a probiotikum. A joghurtoktól az erjesztett kefirig sokféle probiotikus étel és ital létezik, és a tudósok még mindig kutatják, hogy ezek miként vannak a hasznunkra.


A bélműködést támogató probiotikumokat többféleképpen is fogyaszthatjuk: a probiotikus joghurtokhoz gyakran tenyésztett baktériumtörzseket adnak hozzá, míg más élelmiszerek, mint az erjesztett kimcsi, a fermentálás során tejsavbaktériumokat termelnek.
A probiotikus baktériumokkal történő kezelésnek nagy az egészségügyi potenciálja, ezt igazolja egy 2014-es átfogó kutatás, ám egyesek jobban reagálnak a probiotikumokra, mint mások, ezért a probiotikum bevitellel kapcsolatban további vizsgálódásokra van szükség.

4. Leveles zöldségek

Zöldséget mindenféleképpen fogyasszunk. Egy 2016-os, a nature.com-on publikált tanulmány megállapította, hogy a leveles zöldségek, beleértve a káposztát és a spenótot, olyan anyagot tartalmaznak, amely segíti a bélbaktériumok szaporodását: ez pedig szulfokvinovóz. „Minden alkalommal, amikor leveles zöldségeket eszünk, jelentős mennyiségű szulfokvinovózt fogyasztunk, amelyet a jótékony bélbaktériumok energiaforrásként használnak fel” - jelentette ki Ethan Goddard-Borger egy sajtóközleményben. Biztosítják a bélbaktériumok számának növekedését, és segítik az egészséges emésztést.

5. Brokkoli

A Penn State Egyetem által 2017-ben végzett kutatások szerint a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek, mint például kelbimbó, fontos összetevőt tartalmaznak a bélrendszer egészségére nézve, és olyan összetevőként szolgálnak, amelyek védenek az áteresztő bél szindróma ellen, amitől a toxinok könnyen átjuthatnak a szervezetbe. A szivárgó bél ízületi gyulladást és szívbetegséget is okozhat.

6. Rovarok

A tücskök nem feltétlenül szerepelnek a legtöbbünk menüjében, ám az élelmiszer-szakértők úgy gondolják, hogy a jövő egyik ételének számítanak. Kutatások azt mutatják, hogy javíthatják a belek állapotát, és növelik a bélbaktériumok számát. „A szöcskepor támogatja egy probiotikus baktérium, a Bifidobacterium animalis terjedését” - magyarázta a tanulmány. Egy nap ajánlhatunk porított rovarokat, hogy támogassuk a bél mikroflóráját.

7. Rosttartalmú zöldségek

A spárga rostjai hozzájárulnak a bélflórát felépítő jótékony baktériumok szaporodásához

Valószínűleg, mindenki hallotta már, hogy a rost alapvető fontosságú a megfelelő bélmozgáshoz, de az egészséges bélflóra és emésztés számára is nélkülözhetetlen „A magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a hüvelyesek, a bab, a borsó, a zab, a banán, a bogyós gyümölcsök, a spárga és a póréhagyma, számos tanulmány által igazoltan, javítják a bél egészségét” - magyarázza a Healthline. A fentebb felsorolt prebiotikus hatású élelmiszerek pozitív hatást gyakorolnak a bélbaktériumokra, ezek fogyasztása tehát mindenképpen javasolt.

Forrás:
https://www.bustle.com/p/7-foods-that-can-improve-your-gut-health-according-to-science-15505452

https://academic.oup.com/jn/article/148/6/861/4992079

https://aem.asm.org/content/83/17/e01097-17

https://www.nature.com/articles/nchembio.2023

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!