head

Mentális betegségek és a bélrendszer l Hódító útjára indult a neurogasztroenterológia

Mentális betegségek: hogyan befolyásolja a bélflóra állapota?
Mentális betegségek: hogyan befolyásolja a bélflóra állapota?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Probiotikumok

Egyre több olyan kutatás lát napvilágot, ami azt igazolja, hogy szoros összefüggés van az emésztőrendszer és az agy neurokémiai működése között. Ha a feltételezés valóban helyes, akkor a bélflóra probiotikus baktériumokkal való helyreállítása gyógyszermentes megoldást nyújthat a különféle mentális betegségek kialakulása ellen.

Játsszunk el a gondolattal, hogy milyen egyszerű dolgunk lenne, ha a mentális betegségeknek probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők fogyasztásával búcsút inthetnénk, és nem lenne szükség pszichiátriai gyógyszerekre. Az ötlet korántsem elvetendő, hiszen kiderült, hogy az agy és a bélrendszer képes kommunikálni egymással. Elég csak arra gondolni, ha egy stresszhelyzet miatt hányingerünk lesz, vagy elfog minket a gyomorremegés, ez élő példája annak, hogy valóban működik agy és az emésztőrendszer közötti „párbeszéd”.

Két aggyal is rendelkezünk

Ugye ön sem tudta, hogy a bélfal sejtjei termelik a szerotonin több mint 90 százalékát, ami a hangulat szabályozásáért felelős, és más ingerületátvivő anyagokkal egyetemben segíti az étel előrehaladását a béltraktusban? A bélflóra állapota tehát az emésztésen túl a mentális egészségre is hatással van, károsodása számtalan betegség kialakulásához vezet.
A bélflóra szerepet játszik az emésztés szabályozásában, az immunrendszer hatékony működésében, ám egyensúlyának felbomlása olyan mentális betegségeket is kiválthat, mint a depresszió, a kényszerbetegség, a szorongás és pánikroham.
A bélidegrendszer, mint „második agy” kifejezést a 90-es évek közepén a Columbia Egyetem tanszékvezetője, dr. Michael Gershon, a neurogasztroenterológia magalkotója vezette be. A kutató igazolta, hogy az emésztőrendszer saját idegsejt-hálózattal rendelkezik, és egyedül a vékonybélben megközelítőleg százmillió idegsejt található. Olyan neuronok és az idegsejtek közötti kommunikációt segítő fehérjék találhatók itt, mint amilyenek az agyban is megtalálhatók. Ez az úgynevezett bélidegrendszer.

Kiderült, hogy sokkal többre képes, mint az emésztés vagy a stressz miatti gyomorremegés előidézése, több emésztőszervi zavar, például a krónikus vastagbélgyulladás vagy az IBS a bélidegrendszer működési zavarából eredeztethető. Szerkezetileg és neurokémiailag is a bélidegrendszer egy különálló agyként fogható fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy a bélidegrendszer gondolkodni is tud, de mindenképp befolyásolja az agy működését.

Gyógyító probiotikumok

A probiotikus baktériumok hiányának megszüntetése orvosolhatja a mentális betegségeket

A fentebb leírtak értelmében, a probiotikus baktériumok hiányának megszüntetése orvosolhatja a mentális betegségeket, ehhez viszont kénytelenek leszünk megreformálni az étrendünket. Ki kell iktatnunk azokat az ételeket, amelyek táplálják a rossz baktériumokat, többek között a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (cukor). Ha nem így teszünk, ezek a többi patogén baktériumomal egyetemben elszaporodnak a beleinkben, ami a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezet, és kialakulhat reflux, hasmenés, vagy a székrekedés. Ellenben szorgalmaznunk kell a prebiotikus hatású rostok fogyasztását, a magvakét, a hüvelyesekét, és a probiotikus baktériumokban bővelkedő tejtermékekét.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a bélflóra egészségére a környezeti ártalmak, az antibiotikumos kezelések is rossz hatással vannak, ám az alkohol, a dohányzás, a túlzott koffeinbevitel, és az adalékanyagokban gazdag élelmiszerek is felboríthatják az egyensúlyát.
Sokszor a károsodott bélflóra számlájára írható a diabétesz, az elhízás, az allergiák, a Crohn-betegség, a lisztérzékenység, a vastagbélgyulladás, de még a vastagbélrák is. A bélflóra egyensúlyának megbomlása különböző hiánybetegségekhez vezethet, jelentkezhet hajhullás, bőrgyulladás, kóros fáradékonyság, alvászavarok, de nőgyógyászati problémák is.

Az agy és a bélidegrendszer közötti összefüggés mélyebb megértése előmozdíthatja a komplex terápiák kialakítását. Az eddig rendelkezésre álló tudományos kutatások alapján joggal feltételezhető, hogy a bélflóra károsodása nemcsak mentális betegségekkel, de olyan idegrendszeri elváltozásokkal is összefüggésbe hozható, mint a sclerosis multiplex, az Alzheimer-, és a Parkinson-kór. A történet visszafele is igaz: a lelki állapottól is függ az emésztőrendszer állapota.

Forrás:
Dr. Michael Gershon - The Second Brain
http://www.abcterapia.hu/blog/item/34-a-b%C3%A9lrendszer-a-m%C3%A1sodik-agyunk-1-r%C3%A9sz

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!