head

Hogyan juthatunk prebiotikumokhoz?

Mit együnk, hogy prebiotikumokhoz jussunk?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Probiotikumok

A prebiotikumok jelentősége megkérdőjelezhetetlen, nélkülük a bélflórát felépítő jótékony baktériumok sem képesek kellően elszaporodni. De vajon mit kel ennünk, hogy elegendő prebiotikumhoz jussunk?

A legtöbben már hallottak arról, hogy a bélflórában élő jótékony baktériumok szaporodásához és táplálásához megfelelő mennyiségű prebiotikumra van szükség, arról viszont csak kevesen, hogy milyen ételeket fogyasszunk, ha ezeket be akarjuk juttatni a szervezetünkbe. Pedig a probiotikus baktériumokat semmiképp sem érdemes „éheztetni”.

Mit együnk?

A prebiotikumok nagy előnye, hogy olyan természetes élelmiszerekben találhatók meg, amikhez egész évben bárki hozzájuthat, nem kerülnek sokba, ráadásul a legtöbben szeretik. Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin. Gazdag inulinforrás a cikória gyökere, amelyből kávépótlót is előállítanak, a bojtorján gyökere, az articsóka, a spárga, a hüvelyesek, a zab, a tönkölybúza. A hagyma, a fokhagyma, továbbá a banán, a gyermekláncfű ugyancsak jó választás lehet, de a magvak, főként a dió, valamint a csicsóka, az endívia, illetve a shiitake gomba is. Ugyan a tej egyértelműen nem tartalmaz növényi rostokat, a benne található laktóz ugyancsak prebiotikus tulajdonságú.

Bajt okoz a hiányuk

Ha probiotikumok száma a hiányos prebiotikum pótlás miatt lecsökken, bekövetkezik a bélflóra egyensúlyának felborulására. Ilyenkor emésztési zavarok, puffadás, fokozott gázképződés, hasfájás, székrekedés és a hasmenés jelentkezik. A bőr pattanásossá válik, úrrá lesz rajtunk a fáradékonyság, a fejfájás, a különféle fertőzések és gyulladások, mivel a probiotikumok hiányában az immunrendszer sem képes kielégítően működni.  Mivel a prebiotikumok a probiotikumok vitamin előállító képességét is befolyásolják, jelenlétük segíti a bélben termelődő B-7 és B-12 vitamin, valamint a K-vitamin mennyiségének növelését. Emellett hozzájárulnak az optimális vércukorszint beállításához, az ásványi anyagok felszívódásához és a rákkeltő anyagok megkötéséhez.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT