head

A bélflóra egészsége ǀ Ezért ne tegye kockára

bélflóra
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Bélproblémák

A bélflóra egészségét károsító tényezők közül sokaknak bizonyos gyógyszerek, főként az antibiotikumok jutnak az eszébe, ám a legtöbb élvezeti szer, az adalékanyagok, sőt a stressz is negatívan hatnak rá. A lista azonban ezzel még korántsem teljes.

Ennyi mindenért felel

Amennyiben a bélflóra egészsége károsodik, annak súlyos következményei lehetnek az egész testünkre nézve. A bélflóra szerepet játszik az emésztés szabályozásában, az immunrendszer hatékony működésében, jótékony mikroorganizmusai pedig „hatástalanítják” az emésztőtraktusba bejutó káros baktériumokat és gombákat. Ráadásul a B7- és B12-vitamin, továbbá a K-vitamin előállítása is a bélflórát alkotó hasznos baktériumok dolga, ezért egészségének megőrzésére érdemes kellő figyelmet fordítanunk.

Észrevétlenül tesszük tönkre

A bélflóra egészségére nézve elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, a környezeti ártalmak, az antibiotikumos kezelések vannak rossz hatással, ám az alkohol, a dohányzás, a túlzott koffeinbevitel, a finomított cukrok és a mesterséges adalékanyagokban gazdag élelmiszerek is felborítják az egyensúlyát. A bélflóra egészségét negatívan befolyásolja az erős érzelmi megrázkódtatás, mint például a gyász, a depresszió, az állandó idegesség, a túlzott aggodalom, a túlérzékenység, de bizonyos tisztítószerek és kozmetikumok, különféle emésztőrendszeri betegségek – gyomorfekély, bélgyulladás, májbetegségek – ugyancsak a károsító tényezők közé sorolhatók, sőt az elégtelen működésében a genetika is közrejátszhat.

Betegségekhez vezet a károsodása

A bélflóra egészségének károsodása számos betegség felbukkanásával összefüggésbe hozható. Ennek számlájára írható többek között az 1-es típusú cukorbaj, a kóros elhízás, bizonyos allergiák, a Crohn-betegség, a lisztérzékenység, de a vastagbélgyulladás is. A bélflóra egyensúlyának megbomlása tápanyag felszívódási zavarokhoz, így különböző hiánybetegségekhez vezethet, ennek következtében jelentkezhet hajhullás, bőrgyulladás, kóros fáradékonyság, alvászavarok, idegrendszeri és nőgyógyászati problémák, a különféle fertőzésekről nem beszélve.

A fentiekből kitűnik, hogy a bélflóra egészségének helyreállítása nem tűr halasztást, amiben az életmódváltáson kívül a probiotikumok és a prebiotikumok lehetnek segítségünkre.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Clean Inside béltisztító Program

Clean Inside béltisztító Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.


Anti-parazita táplálék-kiegészítő

Anti-parazita táplálék-kiegészítő

A Parasic élősködő elleni táplálék-kiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT