head

Emésztőenzimek: mit okoz a hiányuk és hogyan pótolhatók?

Az emésztőenzimek bontják le az ételeket, és gondoskodnak arról, hogy a szervezet hasznosítani tudja a bennük lévő tápanyagokat
Az emésztőenzimek gondoskodnak arról, hogy a szervezet hasznosítani tudja a bennük lévő tápanyagokat
Dr. Podlupszki Csaba Dr. Podlupszki Csaba
Gasztroenterológus
Téma: Emésztés

Sok minden állhat az emésztési zavarok, illetve emésztőrendszeri panaszok mögött. Ezek egyike az emésztőenzimek hiánya, vagy mennyiségük csökkenése, ami az esetek többségében, szerencsére, viszonylag egyszerűen visszafordítható. Ismerje meg az emésztőenzimek természetét, és azt is, hogyan juthatunk hozzájuk.

Hasfájás, puffadás, székrekedés: csupa olyan emésztőrendszeri panasz, amivel nem mindenki fordul orvoshoz. Szép számmal vannak azok, akik inkább valamilyen házi praktikát próbálnak ki, vagy a gyógynövények között keresik meg a számukra ideális megoldást. Arra viszont jóval kevesebben gondolnak, hogy panaszaik hátterében az emésztőenzimek, pontosabban azok csökkent mennyisége, vagy hiánya áll. Ezt pedig csak a megfelelő kúrával lehet ellensúlyozni.

Mire valók az emésztőenzimek?

Azzal mindenki tisztában van, hogy enzimek - melyek jelentős részét a hasnyálmirigy termeli - hiányában szervezetünk képtelen megfelelően funkcionálni, de azt nem mindenki tudja, hogy hányféle enzim létezik, és ezek miért olyan elengedhetetlenek. Nélkülük a hormonok, a vitaminok, illetve ásványi anyagok nem tudnának kellőképpen hasznosulni, és az enzimhiány következtében mérgek és salakanyagok halmozódnak fel a szervezetünkben, az emésztőenzimek hiánya miatt pedig többféle, nemcsak emésztőrendszeri megbetegedésnek tesszük mi magukat.

Az emésztőenzimek hiánya miatt többféle, nemcsak emésztőrendszeri megbetegedésnek tesszük mi magukat

Vegyünk egy példát: A proteáz enzim hiányában súlyos allergiás tünetek üthetik fel a fejüket, mivel a lebontatlan fehérjékből felszabaduló anyagok  közrejátszanak az immunrendszer legyengítésében. Utóbbi miatt gyakrabban tesszük ki magunkat különféle fertőzéseknek, gyulladásoknak. Az elégtelen felszívódás miatti hiányállapotok hajhulláshoz, bőrproblémákhoz, gyenge körmökhöz, rossz fogakhoz vezethetnek, fáradtság, kedvetlenség vehet erőt rajtunk, súlyosabb esetben depresszió. Összességében tehát elmondható, hogy az emésztőenzimek hiánya súlyos következményekkel jár az egész szervezetünkre nézve.

Az emésztőenzimek mennyisége nem állandó. Az évszakváltozás, a stressz, a túlzott fizikai hajsza, a gyógyszerek szedése, az egészségtelen táplálkozás vagy a szervezet elsavasodása miatt, könnyen kialakulhat az emésztőenzimek hiánya.

Az emésztőenzimek fajtái

Ahhoz, az elfogyasztott élelmiszerekből a tápanyagok hasznosuljanak, az ételek és italok bonyolult mechanizmusokon mennek keresztül. Ezek összességét nevezzük emésztésnek, amiben az emésztőenzimek kitüntetett szerepet kapnak. Ezek a vegyületek bontják le az ételeket, és gondoskodnak arról, hogy a szervezet hasznosítani tudja a bennük lévő tápanyagokat.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az emésztőenzimek neve, sem azzal, hogy mi az emésztőenzimek hatása.

Többféle emésztőenzim létezik, ezek közül a legfontosabbak a következők:

  • Proteáz: a fehérjéket bontja le.
  • Lipáz: az étrendi zsírok feldolgozás a feladata.
  • Amiláz: a keményítők lép reakcióba.
  • Celluláz: az élelmi rostok emésztésében vesz részt.

Hogyan juthatunk emésztőenzimekhez?
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szervezetünk, amennyiben megfelelően működik, megtermeli a szükséges fajtájú és mennyiségű emésztőenzimeket. Ebben a máj, a hasnyálmirigy, a belek, az epe és a gyomor vesz részt, ahogyan emésztőenzimek a nyálban is megtalálhatók.

Léteznek ugyanakkor olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel részben megtörténhet az emésztőenzimek pótlása. Lényeges, hogy nyersen fogyasszuk ezeket, mert az emésztőenzimek hőérzékenyek 40-45 fok felett megsemmisülnek. Jó választás a papaya és az ananász, amelyek elsősorban a fehérjék megemésztését segítik elő a bennük lévő papainnak és bromelinnek köszönhetően. Szintén bővelkedik természetes emésztőenzimekben a mangó, a méz, a kimcshi, az avokádó és a banán.

A zöldségek és gyümölcsök másik csoportjára egyfajta katalizátorként tekinthetünk. Arról van szó, hogy a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok fokozhatják az emésztőenzimek előállítását. Jó példa erre a cink, ami elengedhetetlen a proteázok szintéziséhez. Mindez azt jelenti, hogy ha nem táplálkozunk egészségesen, az emésztőenzimek termelődése is akadozni fog.

Léteznek emésztőenzimeket tartalmazó tabletták is, amelyek recept nélkül kaphatók.

Tegyünk az emésztési problémák ellen

Az emésztőenzimek hiánya, egy kicsit olyan, mint ha egy szervizből kigurult autóba benzint tennénk, de elfeledkeznénk az olajról. Szervezetünk épnek tűnik, de egy apró, de annál fontosabb mozaik kocka hiányzik. Emésztőenzimek nélkül ugyanis nincsen megfelelő emésztés, éppen ezért, ha mennyiségük lecsökken, annak hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. Ezért lényeges, hogy időben felismerjük az emésztőenzimek hiánya miatt kialakuló tüneteket, hiszen így el tudjuk kerülni a komolyabb diszfunkciókat és betegségeket.

Ha helyesen táplálkozunk, és az emésztőenzimek termelését nem akadályozza valamilyen betegség, funkcionális zavar vagy sérülés, az emésztésünk megfelelő lesz. Ebből következik, hogy betegségek, szervi károsodások kezelésével, illetve egészséges étrenddel megszüntethetjük a problémáinkat. Az utóbbi elsősorban orvosi kérdés, azonban a táplálkozás már a mi „asztalunk”.

A legfontosabb, hogy szakítsunk a kész- és félkész ételekkel, a fehér cukorral, radikálisan csökkentsük az állati zsírok és a fehér liszt fogyasztását. Ezek helyett részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magvakat, az olíva olajat, a sovány húsokat, a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Zöldségekből különösen a sötétzöld és sárga, gyümölcsökből a kék és piros fajták a legjobbak. Próbáljuk megkedvelni az algákat (Spirulina, Chlorella), a búza- és árpafüvet, együnk rendszeresen gyógygombákat. Amennyiben így teszünk, emésztőenzimekből sem lesz hiányunk.

Érdemes tehát elhatároznunk magunkat az életmódváltás mellett, már csak azért is, mert felmérések szerint, a középkorú amerikai népesség közel 60 százaléka szenved emésztési problémáktól, ezek jelentős részét pedig éppen az emésztőenzimek elégtelen volta váltja ki.

Amennyiben az emésztőenzimek hiánya a hasnyálmirigy, a máj, az epe vagy a vékonybél működési zavarának következménye, mindenképpen orvosi kezelésre van szükség.

Probiotikum és étrend-kiegészítők

Túl azon, hogy megpróbálunk egészségesen élni és étkezni, vannak még egyéb módszerek, amikkel helyreállíthatjuk a szervezetünkben az emésztőenzimek ideális mennyiségét. Az egyik, a probiotikum fogyasztása, a probiotikus, azaz jótékony baktériumok ugyanis közreműködnek az emésztőenzimek termelésében. Nagyszerű probiotikum a savanyú káposzta, a kovászos uborka, az erjesztett szója és sajtok, ezek ugyanakkor rossz hatással is lehetnek a már kialakult emésztési problémákra. Amennyiben ezt tapasztaljuk, térjünk át a probiotikum étrend-kiegészítők szedésére, válasszunk azok közül, amelyek prebiotikumot is tartalmaznak (szimbiotikumok). Akkor is így járjunk el, ha gyorsabb és biztosabb eredményt szeretnénk elérni.

Ennél is hatékonyabb megoldás az emésztőenzimek közvetlen bevitele, amit a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával érthetünk el. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy a készítmény címkéjén (dobozán) látható mérőszám minél magasabb legyen. Érdemes tanulmányozni a fogyasztói véleményeket, ezekből első kézből kaphatunk információkat a termékekkel kapcsolatban.

Források: 
https://www.healthline.com/nutrition/natural-digestive-enzymes#section3
http://www.drnatura.com/cleanse/digestive-enzymes/

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!