head

Nagy bajt okozhat a cinkhiány

Sokféle betegséget okozhat a cinkhiány
Sokféle betegséget okozhat a cinkhiány
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Ez a nyomelem nélkülözhetetlen a szövetek képződéséhez, az immunrendszer működéséhez, részt vesz emésztésben, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünk, hajunk, illetve a körmeink egészségesek legyenek.

A betegségeket okozó cinkhiány viszonylag nehezen felismerhető, pedig a cink létfontosságú nyomelem, a szervezetben majdnem mindenhol megtalálható. Befolyásolja a haj növekedését és annak állapotát, ha kevés van belőle azt hajkoronánk is megritkul.


Mi a cink feladata?

Ez a nyomelem szabályozza a sejtek oxigéncseréjéért felelős enzimek működését, valamint azokét, amelyek antioxidáns hatással bírnak.
Mivel a cink alkotórésze az inzulin termelődéséhez szükséges enzimnek, mennyiségének csökkenése hatással van a cukorbetegség kialakulására.
A cink fokozza a többek között a daganatos-, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a bőr öregedéséért felelőssé tehető szabad gyököket roncsoló enzimek aktivitását, ezáltal erősíti az immunrendszert.
Ha megfelelő a szervezetünkben a cink mennyisége, védettebbek vagyunk a kórokozókkal (baktériumok, vírusok, gombák) szemben, kisebb eséllyel kapjuk el a fertőzéseket.
A cink elősegíti a sebgyógyulást, hozzájárul a hormonszintézishez, antibakteriális hatásának köszönhetően elősegíti a pattanásos bőr, valamint az ekcéma gyógyulását, de nélkülözhetetlen a szénhidrát-anyagszeréhez, fehérjék képződéséhez

Cinkhiány tünetei

Ha kevés van belőle a szervezetünkben, gyakran jelentkeznek különféle bőrproblémák, de következménye lehet a sebek elhúzódó gyógyulása, valamint a gyakori fertőzések. Romlik a hajunk, a körmeink és a bőrünk minősége, könnyebben kialakulhat ekcéma, meddőség, farkasvakság, az ízlelés zavara, illetve meddőség.

Ekcémát okoz a cinkhiány
Hiányának következtében fejlődési zavarok jelentkezhetnek, gyakran elkaphatják a szezonális betegségeket, és lassabban gyógyulnak ki belőlük.
Ne lepődjünk meg, ha különböző gyulladások keserítik meg az életünket, rossz az emésztésünk, vagy álmatlanságban szenvedünk, cinkre ugyanis a szervezetünk megfelelő működéséhez szinte minden sejtünknek szüksége van. A cinkhiány kimutatása vérvizsgálattal történik.

Mi okozza?

A probléma elsősorban a kiegyensúlyozatlan táplálkozás számlájára írható, jó tudni azonban, hogy elegendő mennyiségű cink fogyasztása esetén is kialakulhat a hiányállapot. A vas és a réz túlzott bevitele ugyanis jelentősen csökkentheti a cink felszívódását, emellett a gabonafélékben fellelhető fitátok, a tej néhány fehérjéje (például a kazein), valamint a kalcium fokozott jelenléte, illetve az alkoholfogyasztás. Kialaulhat egyes gyógyszerek miatt (antidepresszánsok, vízhajtók, kortikoszteroid alapú gyulladáscsökkentők), de a dohányzás közben termelődő kadmium is gátolja a cink megfelelő hasznosulását.

Cinkhiány pótlása

Cinkhiány pótlása

Cinket nagy mennyiségben a marha, a juh, a sertés, az osztriga, a gabonafélék (búzacsíra, búzakorpa), a parmezán, a gombák, a kakaó, a dió és egyéb olajos magvak (pl. az egészségvédő kendermag), a tej, továbbá a tojássárgája rejtenek.  
Sokan nem tudják, hogy a gabonafélék olyan fitátokat és rostokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a cink teljes felszívódását, ám az olyan erjedési folyamatok, minta kenyér kelesztése −kovász− ugyanakkor csökkentik a fitátok mennyiségét.
Emeljük meg a napi A-vitamin adagunkat, ha a cinkhiány ellen cinktartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztunk, mivel ez a nyomelem akadályozza a vitamin felszívódását.
Bár a cink túladagolása ritka, amennyiben mégis a kelleténél nagyobb mennyiség jut a szervezetbe hányingert, kínzó hasmenést és lázat okozhat. A felesleges cink általában természetes úton távozik a szervezetből.

Források:

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/cinkhiany-cink-hatasai

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/kendermag/

https://www.meregtelenites-beltisztitas.com/hasmenes

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!