head

Cinkhiány: milyen jelei vannak?

Sokféle betegséget okozhat a cinkhiány
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A cinkhiány viszonylag nehezen felismerhető, gyakran jelentkeznek különféle bőrproblémák, de következménye lehet a sebek elhúzódó gyógyulása, valamint a gyakori fertőzések. Tudjon meg többet erről a nyomelemről, és a szervezetünkben betöltött szerepéről.

A cinkhiányt megsínyli a szervezetünk, mivel ez a nyomelem nélkülözhetetlen a szövetek képződéséhez, az immunrendszer működéséhez, részt vesz emésztésben, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünk, hajunk, illetve a körmeink egészségesek legyenek.

Ennyi mindenért felel a cink

Ennek a nyomelemnek a hiánya, negatívan hat a szervezetünkre, mivel szabályozza a sejtek oxigéncseréjéért felelős enzimek működését, valamint azokét, amelyek antioxidáns hatással bírnak. Mivel a cink alkotórésze az inzulin termelődéséhez szükséges enzimnek, mennyiségének csökkenése hatással van a cukorbetegség kialakulására. A cink fokozza a többek között a daganatos-, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a bőr öregedéséért felelőssé tehető szabad gyököket roncsoló enzimek aktivitását, ezáltal erősíti az immunrendszert. Emellett elősegíti a sebgyógyulást, hozzájárul a hormonszintézishez, antibakteriális hatásának köszönhetően elősegíti a pattanásos, aknés bőr, valamint az ekcéma gyógyulását. Ha a szervezetünkben kevés a cink, könnyebben kialakulhat meddőség, farkasvakság, az ízlelés zavara, kicsiknél a cinkhiány következtében fejlődési zavarok jelentkezhetnek.

Jóból is megárt a sok

A cinkhiány elsősorban a kiegyensúlyozatlan táplálkozás számlájára írható, de elegendő mennyiségű cink fogyasztása esetén is kialakulhat a hiányállapot. A vas és a réz túlzott bevitele ugyanis jelentősen csökkentheti a cink felszívódását, emellett a tej néhány fehérjéje (például a kazein), valamint a kalcium fokozott jelenléte, és az alkoholfogyasztás. Cinkhiány alakulhat ki egyes gyógyszerek miatt (antidepresszánsok, vízhajtók, kortikoszteroid alapú gyulladáscsökkentők), de a dohányzás közben termelődő kadmium is gátolja a cink megfelelő hasznosulását. Bár a cink túladagolása ritka, ha mégis a kelleténél nagyobb mennyiség jut a szervezetbe, hányingert, hasmenést és lázat okozhat. A felesleges cink általában természetes úton távozik a szervezetből.

Ételek cinkhiány ellen

Cinkhiány ellen sokat tehetünk a megfelelő étkezéssel. Cinket nagy mennyiségben a marha, juh, sertés,  osztriga, gabonafélék (búzacsíra, búzakorpa), parmezán, gombák, kakaó, dió és egyéb olajos magvak, a tej, valamint a tojás sárgája tartalmaznak. Sokan nem tudják, hogy a gabonafélék olyan fitátokat és rostokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a cink teljes felszívódását, ám az olyan erjedési folyamatok, minta kenyér kelesztése −kovász− ugyanakkor csökkentik a fitátok mennyiségét.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT