head

Cinkhiány: milyen jelei vannak?

Sokféle betegséget okozhat a cinkhiány
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

A cinkhiány viszonylag nehezen felismerhető, gyakran jelentkeznek különféle bőrproblémák, de következménye lehet a sebek elhúzódó gyógyulása, valamint a gyakori fertőzések. Tudjon meg többet erről a nyomelemről, és a szervezetünkben betöltött szerepéről.

A cinkhiányt megsínyli a szervezetünk, mivel ez a nyomelem nélkülözhetetlen a szövetek képződéséhez, az immunrendszer működéséhez, részt vesz emésztésben, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünk, hajunk, illetve a körmeink egészségesek legyenek.

Ennyi mindenért felel a cink

Ennek a nyomelemnek a hiánya, negatívan hat a szervezetünkre, mivel szabályozza a sejtek oxigéncseréjéért felelős enzimek működését, valamint azokét, amelyek antioxidáns hatással bírnak. Mivel a cink alkotórésze az inzulin termelődéséhez szükséges enzimnek, mennyiségének csökkenése hatással van a cukorbetegség kialakulására. A cink fokozza a többek között a daganatos-, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, és a bőr öregedéséért felelőssé tehető szabad gyököket roncsoló enzimek aktivitását, ezáltal erősíti az immunrendszert. Emellett elősegíti a sebgyógyulást, hozzájárul a hormonszintézishez, antibakteriális hatásának köszönhetően elősegíti a pattanásos, aknés bőr, valamint az ekcéma gyógyulását. Ha a szervezetünkben kevés a cink, könnyebben kialakulhat meddőség, farkasvakság, az ízlelés zavara, kicsiknél a cinkhiány következtében fejlődési zavarok jelentkezhetnek.

Jóból is megárt a sok

A cinkhiány elsősorban a kiegyensúlyozatlan táplálkozás számlájára írható, de elegendő mennyiségű cink fogyasztása esetén is kialakulhat a hiányállapot. A vas és a réz túlzott bevitele ugyanis jelentősen csökkentheti a cink felszívódását, emellett a tej néhány fehérjéje (például a kazein), valamint a kalcium fokozott jelenléte, és az alkoholfogyasztás. Cinkhiány alakulhat ki egyes gyógyszerek miatt (antidepresszánsok, vízhajtók, kortikoszteroid alapú gyulladáscsökkentők), de a dohányzás közben termelődő kadmium is gátolja a cink megfelelő hasznosulását. Bár a cink túladagolása ritka, ha mégis a kelleténél nagyobb mennyiség jut a szervezetbe, hányingert, hasmenést és lázat okozhat. A felesleges cink általában természetes úton távozik a szervezetből.

Ételek cinkhiány ellen

Cinkhiány ellen sokat tehetünk a megfelelő étkezéssel. Cinket nagy mennyiségben a marha, juh, sertés,  osztriga, gabonafélék (búzacsíra, búzakorpa), parmezán, gombák, kakaó, dió és egyéb olajos magvak, a tej, valamint a tojás sárgája tartalmaznak. Sokan nem tudják, hogy a gabonafélék olyan fitátokat és rostokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a cink teljes felszívódását, ám az olyan erjedési folyamatok, minta kenyér kelesztése −kovász− ugyanakkor csökkentik a fitátok mennyiségét.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!