head

Tápanyaghiány: Így jelez a testünk

tápanyaghiány
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Szebb haj és bőr, pattanások

Tápanyaghiányt gyakran az egészségtelen táplálkozás és a káros szenvedélyek következtében lép fel, de a belekben felgyülemlett salakanyagok is megakadályozhatják a felszívódásukat. Arra csak kevesen gondolnak, hogy a testünkben megtelepedő paraziták ugyancsak értékes tápanyagokat szívnak el előlünk, továbbá a bélflóra állapota is nagyban befolyásolja, hogy a bevitt tápanyagok közül mennyi képes hasznosulni.

Tápanyag- és vitamingyilkos paraziták

Tápanyaghiány a szervezetünkbe kerülő, és ott megtelepedő paraziták miatt is létrejöhet, ezek az élősködők fontos vitaminoktól és tápanyagoktól fosztanak meg minket, illetve meggátolják ezek felszívódását, de hozzájárulnak a káros baktériumok elszaporodásához, ami a bélflóra egyensúlyának felborulását vonja maga után. A cinkhiány például lassú sebgyógyuláshoz, töredezett hajhoz és körmökhöz vezet, míg a szelén hiánya gyakori fertőzések formájában mutatkozik meg. Egyes paraziták a bélfalra tapadva vérveszteséget okozhatnak, ami vashiányhoz vezet, az előlünk elszívott B-vitamin pedig bőrgyulladásokat, izomgörcsöket, asztmát, depressziót és alvászavarokat válthat ki. Paraziták jelenlétére kell gyanakodnunk híg széklet, krónikus székrekedés, fogyás, emésztési zavarok, puffadás esetén, de a paraziták ürülékében lévő toxinok károsan hatnak az idegrendszer működésére, ami feszült idegállapothoz, dekoncentrációhoz és memóriazavarokhoz, továbbá gyakori fejfájáshoz vezet.

Károsodott bélflóra

Tápanyaghiány a bélflóra egyensúlyának felborulása miatt is kialakulhat, amiért sokat teszünk az egészségtelen táplálkozással, az adalékanyagok, bizonyos gyógyszerek fogyasztásával, de a túlzott kávé- és alkohol fogyasztás, a dohányzás, valamint a stresszes életmód is okolhatók érte. Mivel a bélflóra hozzájárul a kalcium, vas, és a magnézium felszívódásához, károsodása esetén ezekből a tápanyagokból hiányt szenved a szervezet. A vashiány miatt hajhullás, fáradékonyság és fázékonyság alakulhat ki, a végtagok hideggé válnak, míg a magnézium hiány fejfájáshoz, izomgörcsökhöz, étvágytalansághoz, álmatlansághoz, pánikrohamokhoz vezethet. A kalcium nélkülözése miatt emésztési problémák jelennek meg, feltűnőek a töredezett körmök, a fogak szuvasodása, később pedig a csontok törékenysége.

Útban a méreg- és salakanyagok

A méreg- és salakanyagok akadályozzák a megfelelő emésztést, ennek következményeként képtelenek felszívódni olyan tápanyagok, amelyek létfontosságúak lennének testünk megfelelő működéséhez. A főként a vastagbélben kialakuló káros lerakódásoknak gátolják a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és más jótékony összetevők hasznosulását, ezt akár a kóros soványság, a bőrön kialakuló elváltozások, kóros hasmenés jelezhetik, utóbbinak következményeként állandósulhat az ion- és tápanyagveszteség, a szervezet legyengül. A belek kitakarításával azonban hatékonyabbá válik az anyagcsere, így a bevitt tápanyagok felszívódása is jelentősen javulhat.

 

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Immunerősítő antioxidáns formula

Immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT