head

Mi a szimbiotikum? Probiotikum és prebiotikum egyben

Szimbiotikum egészségmegőrzésre
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Gyakran elkapja a fertőzéseket, kedvetlen, nincs elég energiája? Könnyen lehet, hogy nem működik megfelelően a bélflórája. Ebben az esetben a probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum tökéletes megoldás a gondjaira.

Egyre többet hallunk a probiotikumok egészségmegőrző szerepéről, azonban a reklámok általában elfeledkeznek megemlíteni, hogy ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak táplálékra, azaz prebiotikumokra (rostok) is szükségük van. Ezek nélkül, a prebiotikumok hiába jutnak a szervezetünkbe, nem fognak megfelelően szaporodni, így a hatékonyságuk sem lesz az igazi.

Mik is azok a probiotikumok?

Nagyon röviden összefoglalva, a probiotikumok olyan prebiotikus baktériumok, amelyek a vastagbélben lévő bélflóra legfontosabb alkotóelemei. Részt vesznek egyes emésztőenzimek előállításában, támogatják az anyagcserét, segítenek megszüntetni az emésztési problémákat, a hasmenést és a székrekedést, védik a bélrendszer egészségét. Semlegesítik a méreganyagok egy részét, akadályozzák a patogén mikroorganizmusok szaporodását, csökkentik a vastagbélrák kockázatát. A probiotikumok mindemellett a bélnyálkahártya egészségéhez hozzájáruló vajsav, valamint a K-vitamin, illetve a B7- és a B12-vitamin előállításában. Ne felejtsük el immunerősítő szerepüket sem, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a bélflórának is helyet adó vastagbélben található. Immunrendszerünk akkor működik hatékonyan, ha a probiotikus baktériumok, minél nagyobb mennyiségben vannak jelen a bélflórában. Élelmiszerekkel legegyszerűbben a laktobacillus és bifidusz baktériumtörzsek pótolhatók. Bővelkednek probiotikumokban az erjesztett tejtermékek, sajtok, joghurtok stb.), a savanyú káposzta, a kovászos uborka, miso leves (erjesztett szójababpaszta).

Prebiotikumok nélkül gyengébb hatás

Ahhoz, hogy a probiotikumok jótékony hatásai érvényesüljenek, életképesnek kell maradniuk a bélrendszerben, amihez prebiotikumokra van szükségük. Ezeket a természetes anyagokat (elsősorban rostokat) a szervezet, illetve a káros mikroorganizmusok nem, vagy csak részben képesek hasznosítani, a jótékony bélbaktériumoknak viszont elsődleges táplálékul szolgálnak. A prebiotikumok bevitele tehát elengedhetetlen annak érdekében, hogy a probiotikus baktériumok elszaporodjanak, és jelentős többségbe kerüljenek a bélflórában. A leggyakoribb prebiotikus tulajdonságú rostok az inulin, pektin, fructo-oligoszacharidok (ezek különösen fontosak), glukóz-oligoszacharidok, béta-glükán, ahogyan a tejben található laktóz is prebiotikum.

Ezért jó választás a szimbiotikum

Természetesen megtehetjük, hogy külön-külön gondoskodunk a probiotikumok és a prebiotikumok pótlásáról, ez azonban korántsem egyszerű feladat. Tudni kell ugyanis, hogy minden ember bélflórája egyedi, olyan, mint az ujjlenyomat, ugyanakkor a leggyakoribb 10-15 baktériumtörzs mindenkiben megtalálható. Arra kell tehát törekedni, hogy ezeket vigyük be a szervezetünkbe. A szimbiotikum pontosan ezt tudja: megvannak benne a legfontosabb probiotikumok, valamint prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen ezek ideális keveréke.
Mint minden táplálékkiegészítő, étrend-kiegészítő, a szimbiotikum is sokféle lehet. Mindig azt a terméket válasszuk, amelyiknek igazolt a minősége és a legtöbb probiotikus baktériummal készül.

Mikor szedjük?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szimbiotikum szedésének nincsen korlátja, gyakorlatilag nem lehet túladagolni. Amikor a bélflóránk már nem tud több jótékony baktériumot befogadni, a felesleg egyszerűen kiürül, míg a prebiotikumokat a mikroorganizmusok lebontják. Ebből következik, hogy a szimbiotikum fogyasztása tünetmentesség esetén is javasolt. Nagyobb mennyiségbe akkor vigyük be a szervezetünkbe, ha fáradékonyak vagyunk, rosszul alszunk, gyakran elkapjuk a (szezonális)fertőzéseket, gyenge az immunrendszerünk, emésztési problémák kínoznak. Szedhetjük megelőzés céljából, a szervezet méregtelenítő  funkcióinak javítására, és akkor is, ha gyorsabban szeretnénk kigyógyulni egy betegségből. A Leedsi Egyetem kutatói szerint az IBS  kezelésében jó eredmények érhetők el a segítségével. És, ami még nagyszerű a szimbiotikumokban, hogy a gyerekektől kezdve a szépkorúakig, mindenkinek ajánlhatók.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26107141
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4648921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676381

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg


Green Symbol

Green Symbol

Természetes és teljes értékű táplálék, amely mesterséges adalékanyagoktól mentes. Összetételének köszönhetően értékes tápanyagait a szervezet szinte maradéktalanul képes felhasználni. Napi fogyasztása feltölt energiával és életerővel, valamint kellemes közérzetet biztosít.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT