head

Laktáz enzim és laktózérzékenység – Mi a kapcsolat?

Laktáz enzim hiánya: ezért alakul ki a laktózérzékenység
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Egészség

Kellemetlenek, ám viszonylag könnyen megelőzhetők a laktózérzékenység tünetei, amelyeket a laktáz enzim  elégtelen mennyisége, illetve hiánya vált ki. Bár alapvetően gyógyíthatatlan állapotról van szó, azonban a szerzett, vagy másodlagos laktózérzékenység megszüntethető.

Laktózérzékenység (intolerancia) akkor alakul ki, ha a szervezetben lecsökken, vagy akár teljesen megszűnik, a laktóz (tejcukor) lebontásáért felelős laktáz enzim termelődése. A tejtermékekkel bevitt tejcukor ilyenkor nem tud megemésztődni, a vastagbélben pedig reakcióba lép a bélflóra baktériumaival, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz. Nagyon fontos, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ami egy jóval súlyosabb állapot. Ilyenkor, a tejfehérjével szemben ellenanyagot termel a szervezet, ennek következményeként torokirritáció, vizesedés, ekcémás bőrkiütések, asztmatikus tünetek jelentkeznek, valamint a laktózérzékenységre jellemző panaszok, amelyek a következők:

  • hasmenés,
  • hányás,
  • hasfájás,
  • puffadás,
  • hascsikarás,
  • túlzott gázképződés.

A fenti tünetek a tej vagy tejtermékek fogyasztását követően fél órán belül alakulnak ki. Ha az intoleranciát kiváltó élelmiszerek bevitelét felfüggesztjük, a panaszok sem jelentkeznek többé.

Mi az oka a laktáz enzim hiányának?

Alapvetően három oka lehet a laktáz enzim hiányának. Az első, és szerencsére sokkal ritkábban előforduló, a veleszületett laktózérzékenység. Ebben az esetben, az újszülött vékonybelében sem termelődik a laktáz enzim, ami egyértelműen genetikai hátterű rendellenesség. Jó hír ugyanakkor, hogy erre fel lehet készülni, hiszen az örökletesség csak akkor fordul elő, ha mind a két szülő eredendően laktózérzékeny. Elsődleges laktózérzékenységről akkor beszélhetünk, ha hozzátáplálás időszaka után a laktáz enzim termelődése jelentősen mérséklődik, ami a felnőtt kori laktózérzékenység fő oka. Másodlagos laktózérzékenységet, azaz szerzett laktáz hiányt (vagy elégtelen termelődés) valamilyen megbetegedés, gyógyszerek szedése (főleg antibiotikumok), illetve sérülés válthatja ki. Gyakori az előfordulása a Crohn-betegség, a gluténérzékenység  a vékonybél krónikus gyulladása miatti laktázhiány, ahogyan hátterében a bélflórában elszaporodó, egyes káros baktériumok elszaporodása is állhat.

Ne higgyünk az öndiagnózisnak

Kétségtelen, hogy ha a már felsorolt tüneteket a tej vagy tejtermékek fogyasztását követően észleljük, jogosan gyanakodunk a laktáz enzim hiányára. Ugyanakkor, nem árt tudni, hogy más elváltozások, betegségek is okozhatnak ehhez hasonló panaszokat. Ezért, a biztonság kedvéért, konzultáljunk szakemberrel, aki egyszerű tesztek segítségével száz százalékos biztonsággal képes megállapítani a laktózérzékenységet.

Laktózérzékenység kezelése

Elsődleges laktózérzékenységre szedhetünk laktáz enzimet tartalmazó gyógyszereket, illetve az intolerancia mértékétől függően, a táplálkozási szokásaink megváltoztatásával megelőzhetjük a tüneteket. Utóbbi tulajdonképpen kísérletezés: meg kell figyelni, hogy melyik élelmiszer, mekkora mennyiségben váltja ki a panaszokat. Általában, a laktózérzékenyek a kis mennyiségű tejet (tejterméket) még tolerálják, a natúr joghurtot pedig nyugodtan fogyaszthatják. Figyeljünk arra, hogy a tejtermékek kizárásával a kalciumot, káliumot és vasat más módonpótoljuk! A másodlagos laktózérzékenységet a kiváltó betegség gyógyításával orvosolhatjuk.

Laktózérzékenység ellen probiotikumok

A bélflórát  felépítő probiotikus baktériumok között vannak olyan törzsek (ilyen a Lactobacillus acidophilus), amelyek laktáz enzimet termelnek, illetve bocsátanak ki magukból. Ezért érdemes laktózérzékenység esetén megpróbálkozni a pro- és prebiotikumokat is tartalmazó szimbiotikumok szedésével, vagy a probiotikus joghurtok fogyasztásával. A probiotikumoknak ráadásul segítenek helyreállítani a bél nyálkahártyájának egészségét. Ez azért lényeges, mert a nyálkahártya károsodása okozhat másodlagos intoleranciát, ahogyan ennek hatására is kialakulhat nyálkahártya elváltozás.

Egészséges, koleszterin- és laktózmentes tej növényi tej, ebben segít a növényi tejkészítő gép.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401057/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11157352

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!