head

Fiatalos maradna? A búzacsíra segíthet!

Búzacsíra öregedés ellen
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Életmód

Az öregedést elkerülni ugyan nem lehet, azonban a folyamatot lassíthatjuk. Ebben számíthatunk a búzacsíra hathatós segítségére, ami hasonlóan működik, mint a nemrégiben felfedezett, szenolitikumnak elnevezett öregedésgátló gyógyszercsoport.

Egyáltalán nem szégyellni való, és nem csupán hiúsági kérdés, ha igyekszünk késleltetni az öregedésünket, már csak azért sem, mert ezzel számos betegséget is elkerülhetünk. Különösen az érrendszeri és a daganatos elváltozásokra, a bőrproblémákra, illetve a cukorbetegségre igaz, hogy a kor előrehaladtával nő a megjelenésük kockázata. Számos módszer létezik az öregedés lassítására, ezek közül az egyik leghatékonyabb a búzacsíra.

Valódi egészségbomba

Élettani szempontból a búza legértékesebb része a mag alsó oldalán elhelyezkedő csíra, amiről túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy valódi egészségbomba. Méltán nevezhetjük szuperélelmiszernek, hiszen nagy mennyiségben és változatosságban tartalmaz egészségvédő hatóanyagokat. Bővelkedik cinkben, foszforban, káliumban, magnéziumban, mangánban, szelénben, vasban, esszenciális aminosavakban (ezeket a szervezet nem képes előállítani), E-vitaminban, B-vitaminokban és flavonoidokban.

Lassítja az öregedést

Az öregedést lassító növények általában egyféleképpen fejtik ki a hatásukat. Ezzel szemben a búzacsíra több olyan összetevővel rendelkezik, amik képesek akadályozni ezt a természetes folyamatot. Ez az oka annak, hogy a búzacsíra segítségével látványos eredményeket érhetünk el, ami elsősorban antioxidáns  összetevőinek köszönhető. Ezek közül a legfontosabbak a rák ellen is rendkívül hatékonynak bizonyuló flavonoid, az apeginin, illetve az E-vitamin és a B-vitaminok. Erősítik az immunrendszert, valamint semlegesítik a túltermelődő szabad gyököket, amelyek a sejtöregedés felgyorsítása mellett növelik a rosszindulatú daganatok, érrendszeri betegségek, gyulladások kockázatát. Szintén hozzájárulnak a búzacsíra fiatalító hatásához a benne lévő esszenciális és nem esszenciális aminosavak, főleg az L-arginin, az L-glutation, az L-karnitin és a lizin. 

Miben segíthet még a búzacsíra?

Védi a szívet és í tüdőt, egészségesen tartja az érrendszert, javítja a fizikai állóképességet, a reflexeket és növeli a szellemi frissességet. Utóbbi tulajdonságai miatt a búzacsíra gyakori fogyasztása kifejezetten ajánlott diákoknak, sportolóknak, valamint fizikai munkát végzőknek. Akkor is érdemes étrendünk részévé tenni, ha sokszor vagyunk idegesek, a búzacsíra ugyanis megnyugtatja háborgó idegeinket, ellazítja a stressz miatt megfeszült izomzatot.

Szárított, vagy friss

Alapvetően bármilyen búzacsíra egészséges, és javasolt a fogyasztása. Mégis, ha igazán tenni akarunk az öregedés ellen, tegyük a búzamagokat vízbe, és együk a 3-4 nap alatt megjelenő, friss csírát. A szárított búzacsírával sem járunk rosszul, ezt akár magában, vagy salátába, joghurtba keverve fogyaszthatjuk, de más ételekhez is társíthatjuk,

Búzacsíra helyett gyógyszer

2015-ben jelentették be a Mayo Klinika és a Scripps Kutatóintézet tudósai, hogy létrehoztak egy gyógyszercsoportot az öregedés ellen, illetve az öregedéssel járó betegségek, többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, daganatok, demencia, ízületi gyulladás, csontritkulás és vakság kezelésére. A szenolitikumok (szenolitikus ágensek) daszatinibnt és a kvercetint tartalmaznak, működésük lényege, hogy eltávolítják a szervezetben felgyülemlő, elöregedett és ezért már nem osztódó sejteket, amelyek kapcsolatba hozható az időskorra jellemző, krónikus betegségekkel. Két évvel később a Journal of the American Geriatrics Society szaklapban megjelent tanulmányban már 11 szenolitikus gyógyszerről számoltak be, ezek az egérkísérletekben jelentősen meghosszabbították a beteg állatok életét.

Források:

http://edition.cnn.com/2017/09/04/health/anti-aging-senolytic-drugs-clinical-trials-study/index.html

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5743/2

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150309144823.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874462/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT