head

Egészségvédő likopin - Érvek a paradicsom mellett

Jelentős a paradicsomkészítmények likopintartalma
A hőkezelt paradicsomtermékekből csaknem háromszor több likopin szívódik fel a szervezetünkbe
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Életmód

Ha nyár, akkor paradicsom. Nem kérdés, hogy ennek a friss és zamatos zöldségnek hatalmas rajongótábora van, de nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani. A benne lévő likopin antioxidáns hatású, ami sokkal jobban felszívódik, ha a paradicsomot hőkezelt formájában fogyasztjuk. Mi a likopin hatása a szervezetre?

A likopin nem is olyan régen került előtérbe, amikor kutatni kezdték ennek a vegyületnek az egészségre gyakorolt hatását. Kiderült, hogy erőteljes antioxidáns, ami ráadásul nem hőérzékeny, ezért a feldolgozott élelmiszerekben is kifejti jótékony hatását.

Mi a likopin?

A likopin egy vörös színű karotinoid, a paradicsom (Solanum lycopersicum) színanyaga, nevét innen kapta. Azonban nemcsak a paradicsom, hanem a pirospaprika, cékla, vérnarancs, görögdinnye, csipkebogyó, illetve a meggy és a ribizli is tartalmazza. Szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak likopint tartalmazó ételek fogyasztásával tudunk hozzájutni. Mivel zsírban oldódik, nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódik a különféle szervekben, elsősorban a májban, mellékvesében, herében, továbbá a prosztatában. A likopin kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett, emellett természetes ételszínezékként is használják.

Likopin élettani hatásai

A likopin nagyon erős antioxidáns. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, semlegesítik a szabad gyököket. Ha a szabad gyökökből túl sok termelődik, felgyorsul a sejtek öregedése, hamarabb öregszik a bőrünk, és jelentősen nő a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Részben erre vezethető vissza, hogy a likopin hatékony immunerősítő. Kutatások igazolták, hogy a likopin elsősorban a szív működésére és a keringésre gyakorol jótékony hatást, de szerepe van egyes szembetegségek, köztük a szürkehályog-képződés megakadályozásában. Több vizsgálat szerint tumorgátló hatású, hatékonyabban fékezi a mellráksejtek növekedését. Úgy találták, hogy bevitele elősegíti az inzulin hasznosulását is, ezért fogyasztása a cukorbetegnek is ajánlott.

Milyen formában fogyasszuk?

Noha likopint többféle zöldség és gyümölcs is tartalmaz, ezeket javarészt nem főzve esszük. Ellenben a paradicsomból számos ízletes étel készíthető: szósz, leves, lecsó, paradicsomos káposzta, paradicsomos bab, paradicsomos rizs, de még lekvár is. A paradicsomnak ráadásul a feldolgozása során sem csökken a likopintartalma, mi több, a hőkezelt paradicsomtermékekből csaknem háromszor több szívódik fel a szervezetünkbe. Egy kilogramm paradicsom nagyjából 20 mg likopint tartalmaz.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!