head

Növényi fehérjék: milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk?

Növényi fehérjék: milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró
Téma: Vega-Vegán

A fehérjék fontossága nemcsak abban rejlik, hogy szöveteink alkotóelemei, és szerepet vállalnak a hormonok és az enzimek előállításának folyamatában, hanem a szénhidrátokhoz hasonlóan energiával látnak el bennünket. Ezért létfontosságú, hogy mindennapi ételeinkben megfelelő arányban legyenek jelen a fehérjedús ételek. De mit egyenek azok, akik az összes állat eredetű fehérjeforrást kizárták az életükből? Előnyös-e, ha valaki csak olyan növényi fehérjékkel táplálkozik, mint a szuperélelmiszerek?

A proteinalkotó aminosavak közül húszfélét tudunk megkülönböztetni, ám nyolcat, az esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes szintetizálni. Ezért lényeges, hogy a táplálékaink optimális arányban tartalmazzanak fehérjéket, amelyek a teltségérzethez is nagyban hozzájárulnak.

Miben találhatók fehérjék?

Fehérjék mindenekelőtt állati eredetű táplálékokban: húsokban, tojásban, tejben, halakban, sajtokban és joghurtokban vannak, ezek ráadásul teljes értékű fehérjék, hiszen megtalálható bennük az összes létfontosságú aminosav. Ezzel ellentétben a növények nagy részéből, elsősorban a gabonafélékből és a hüvelyesekből a nélkülözhetetlen aminosavak egy része hiányzik. Felmerül tehát a kérdés, hogyan juttasson be az megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét az, aki például vegán életmódot folytat? Növényi forrásokból sem lehetetlen megoldani az elegendő fehérjebevitelt, bár kétségtelen, hogy időigényesebb. A jó hír az, hogy megéri az energiaráfordítás, mivel az állati fehérjék általában sokkal kisebb hatékonysággal épülnek be, mint a növényi társaik.

A növényi fehérjék előnyei

A növényekben a fehérjén kívül megtalálható az összes fitonutriens, ez azokat a rostokat, vitaminokat, fontos ásványi anyagokat, továbbá az enzimeket, és bélbaktériumokat jelenti, amik a hatékony emésztéshez nélkülözhetetlenek. Colin T. Campbell, aki a Cornell Egyetem professzora, Kína-tanulmány című könyvében az fejtegeti, hogy állati fehérje-fogyasztással szorosan összekapcsolható a rákkal, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással. Ennek magyarázata, hogy az állati fehérjék - amelyek nélkülözik a fitonutrienseket - jelentősen lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát. Ennek következtében pedig lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, elégtelenné válik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, emiatt pedig gyengül az immunrendszer.

A legjobb növényi fehérjeforrások

A minőségi növényi fehérjeforrások között kiemelkedő helyet foglalnak el a szuperélelmiszerek, főként az algák. A Spirulina-, és Chlorella alga után a kendermag következik, majd virágpor, a chia mag, illetve a maca gyökér. A chlorella alga 60 százaléka fehérje, ami kiugróan magas érték, 100 gramm a szervezet teljes napi szükségletét fedezi. Emellett tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, és további aminosavakat. A Spirulina alga ugyancsak magában hordozza valamennyi esszenciális aminosavat, de a maca gyökér is bővelkedik bennük. A kendermag fogyasztásával a szükséges napi fehérje mennyiség ötödéhez juthatunk hozzá, ráadásul húszféle aminosavat tudhat magáénak. Növényi fehérjében gazdag tökmag, a mandula, a földimogyoró, a sárgaborsó, a lencse, a csicseriborsó, a szójabab, továbbá a diófélék, a szezámmag, a mák, és a pisztácia. A felsorolt magvakból készült növényi tejek szintén bővelkednek növényi fehérjékben.

Felhasznált irodalom:
Dr. T. Colin Campbell: Kína-tanulmány (The China Study)

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT