head

Colitis ulcerosa: tünetek, okok és kezelés – Mit kell tudni a fekélyes vastagbélgyulladásról?

colitis-ulcerosa
A colitis ulcerosa kialakulásának pontos háttere nem ismert
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Betegségek

Rendkívül kellemetlen tünetekkel, az esetek jelentős részében komoly fájdalommal jár a colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás. Ha nem kezelik, akár életveszélyes állapotot is okozhat, a megfelelő terápiával ugyanakkor tünetmentessé tehető. Utóbbira mutatunk működő példákat.

A colitis ulcerosa kialakulásának pontos háttere nem ismert, általában a végbélből indul ki, és lassan terjed át a vastagbél nyálkahártyájára. Ha nem figyelünk fel rá időben, a kialakuló fekélyek súlyos vérveszteséget okozhatnak. Tünetei összetéveszthetők a szintén gyulladással járó Crohn-betegséggel, ami azonban a nemcsak a vastagbelet érintheti.

Miért alakulhat ki?

Ahogyan már említettük, a betegség oka nem ismert. Egy ideig a fokozott, hosszan tartó stresszes állapot számlájára írták, illetve a genetikát emelték ki a szakemberek. Újabb kutatások viszont sokkal inkább az immunrendszer gyengeségét és ezzelegyütt, bizonyos kórokozók túlszaporodását hozzák fel a betegség legfőbb kockázati tényezőjeként.  E szerint a folyamat tehát úgy zajlik le, hogy az immunrendszer nem tudja felvenni a harcot a nyálkahártyát megtámadó, káros mikroorganizmusokkal szemben, és ezért alakul ki a krónikus gyulladás.
Az immunrendszer gyengesége mögött olykor bélflóra károsodása áll. Ezt a nem megfelelő étkezés okozza. A rosszul megválasztott étrend csak fokozza a betegség tüneteit. 

Kik vannak veszélyben?

Tulajdonképpen, mindenki veszélyeztetett, az viszont elmondható, hogy a legtöbb esetben 15 és 30 éves kor között jelentkezik. Ha ezt az időszakot „megússzuk” a következő évtizedekben sokkal kisebb eséllyel alakul ki, hogy időskorban ismét megnőjön a kockázata.

A colitis ulcerosa tünetei

Számos tünet utalhat a colitis ulcerosa-ra, ezek jelentkezhetnek önmagukban, vagy csoportosan. Más betegség jelei is lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy ha ezeket tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez. A tüneteket befolyásolja a betegség elhelyezkedése, és az is, hogy mennyire kifejlődött. Nézzük most a leggyakoribb tüneteket:

  • Végbélgörcs,
  • végbélvérzés,
  • váratlanul jelentkező székelési inger,
  • fokozott alhasi görcs,
  • véres és nyálkás széklet,
  • ok nélküli fáradékonyság,
  • szűnni nem akaró hasmenés,
  • gyors fogyás,
  • erős éjszakai izzadás, folyamatos hőhullámok.

Ne késlekedjünk, kérjünk orvosi segítséget a tünetek jelentkezésekor. Ha ugyanis nem lépünk időben, a gyulladás gyorsan növekedhet, ezzel párhuzamosan újabb panaszok jelentkezhetnek, mint a krónikus ízületi- és izomfájdalom, a hőemelkedés, a láz, a fejfájás és a migrén.

 A colitis ulcerosa változatai

Annak függvényében, hogy a colitis ulcerosa mennyire előrehaladott, mekkora részét érinti a vastagbélnek, illetve hol helyezkedik el, a tünetek lefolyását az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

Krónikus: ebben az esetben az akut periódusokat tünetmentes időszakok követik, ám a betegség rendszeresen kiújul.

Idült, tartós: nincs tünetmentesség, a panaszok tartósak, intenzitásuk állandó.

Heveny: ilyenkor a tünetek hirtelen és erőteljesen lépnek fel, ez tulajdonképpen a colitis ulcerosa fellángolása. Hogy meddig tart, az attól függ, mennyire súlyos a betegség.

A colitis ulcerosa vizsgálata

Mivel a colitis ulcerosa tünetei könnyen összetéveszthetők más emésztőrendszeri megbetegedésekkel, annak érdekében, hogy utóbbiakat kizárjuk, mindenkeppen alapos kivizsgálásra van szükség. Egy teljesen fájdalommentes székletvizsgálattal, kizárhatóak a fertőzések. Még pontosabb diagnózist az endoszkópos, és az ezzel együtt elvégezhető szövettani vizsgálat biztosít.

A colitis ulcerosa szövődményei

A későn vagy nem megfelelően kezelt colitis ulcerosa sajnos rendkívül súlyos következményekkel járhat. Ilyen szövődmény a vastagbélrák, ami számos esetben a fekélyes vastagbélgyulladásból alakul ki.
A folyamatosan fennálló betegség tovább gyengíti az immunrendszert, a gyakori hasmenés miatt, hiányállapotok, majd hiánybetegségek jelentkezhetnek. Részben ennek tudható be a látásromlás, a bőrproblémák vagy a hajhullás.

a gyA gyakori hasmenés miatt, hiányállapotok, majd hiánybetegségek jelentkezhetnek

Felgyorsulhat a csontritkulás folyamata, súlyosbodhatnak az ízületi gyulladások. Fokozódnak az alvászavarok, az ingerlékenység, a fáradékonyság, jelentősen romlik az életminőség, depresszió alakulhat ki. Azt se felejtsük el, hogy a tápanyaghiányra a szervezet állandó éhségérzettel válaszol, ez pedig gyorsan elhízáshoz vezethet, ráadásul a túlevéssel még inkább leterheljük a beteg vastagbelet.

A vashiány és a gyakori vérzés komoly vérszegénységet okozhat, ennek jelei a szédülés, a gyengeség, a krónikus fejfájás, fáradékonyság.
 


Előfordulhat, hogy a colitis ulcerosa azonnali kórházi kezelést igényel. Erre főként akkor kerül sor, ha a vastagbél kórosan kitágul, és emiatt a bélműködés leáll, valamint vérmérgezés alakulhat ki. Szintén műtéti beavatkozásra van szükség a vastagbél átfúródásakor, ami előfordulhat a colitis ulcerosa hatására. A fiatalkorban kialakuló betegség ráadásul fejlődési rendellenességeket is kiválthat.
A jó hír viszont az, hogy az időben felismert és kezelt betegség csak nagyon ritkán produkálja a fenti szövődményeket.

A colitis ulcerosa kezelése

Bár teljesen meggyógyítani nem lehet, a colitis ulcerosa megfelelő kezeléssel és életmódváltással tünetmentessé tehető. A kezeléshez rendelkezésre állnak gyógyszerek, ahogyan a műtét is sokat javíthat a beteg állapotán.

Elsődleges az immunerősítés. Hogy ez mielőbb megtörténjen, fogyasszunk probiotikus baktériumokat. Ha így teszünk, hamar helyreáll a bélflóra egyenesúlya, a belekben élő káros mikroorganizmusok száma pedig ezzel egyidőben csökkeni kezd. Tudta, hogy  az immunsejtek háromnegyede a vastagbélben található?  A másik érv a probiotikumok mellett, hogy egyes vélekedések szerint a colitis ulcerosa hátterében a káros bélbaktériumok elszaporodása áll, ugyanis az immunrendszer ezek ellen fellépve támadja meg a vastagbél nyálkahártyáját – olvasható a Helathline internetes oldalán.
Nehézséget okozhat ugyanakkor, hogy a gyulladás miatt, egyes probiotikus élelmiszerek irritációt válthatnak ki, ezért először kisebb mennyiséget fogyasszunk belőlük, majd növeljük az adagot. Probiotikus baktériumokat tartalmaznak az erjesztett tejtermékek, a savanyú káposzta, a kovászos uborka és a miso leves (erjesztett szója). Az irritációt kivédhetjük minőségi probiotikus étrend-kiegészítők szedésével. Arra ügyeljünk, hogy legalább 10, élő baktériumtörzset tartalmazzon a készítmény.

Sajnos a rostok is problémát jelenthetnek, ugyanakkor mégsem mondhatunk le róluk, hiszen számos egészségvédő hatásuk mellett a probiotikus baktériumok szaporodásához is elengedhetetlenek. Esetükben is kövessük a fokozatosság elvét, illetve szedjünk prebiotikus étrend-kiegészítőket. Egy kínai tanulmány a psyllium (útifűmaghéj) fogyasztását javasolja, ezzel ugyanis csökkenthető a vérzés, és kitolható a tünetmentes állapot – írja a Saudi Journal of Gastroenterology szaklap.

Colitis ulcerosa étrend

Kerüljük az alkohol- és koffeintartalmú italokat, a dohányzást, a zsíros, csípős és túlzottan fűszerezett ételeket, mert ezek erősen irritálják a sérült nyálkahártyát.
Hogy elkerüljük a hasmenés következtében kialakuló kiszáradást, igyunk minél több tiszta, szénsavmentes vizet, ami napi 2-2,5 litert jelent.
Törekedjünk az omega-3 és az omega-6 zsírsavak bevitelére, ebben segítségünkre lesznek a különféle halolajak.

A colitis ulcerosa kezelése gyógynövényekkel

Nyugtathatjuk az irritált vastagbelet a gyógynövények (teák, kivonatok) fogyasztásával, jó szolgálatot tehet a kamilla, a psyllium, az édesgyökér, a szelídgesztenye, a málnalevél vagy a macskakarom. Érdemes megpróbálni a kurkumát, az indiai tömjénfát és az álombogyót gyulladásgátló tulajdonságuk miatt – ajánlja az Everydayhealth.

A vastagbél nyugtatásának hatékony módszere lehet a végbélnyílás masszírozása Aloe vera géllel: ezzel csökkenthető a fájdalom, és felgyorsítható a gyulladás gyógyulása.

Források:

http://www.egeszsegkalauz.hu/emesztorendszeri-betegsegek-fogaszat/colitis-ulcerosa/nwtl803

https://www.everydayhealth.com/ulcerative-colitis/treatment/six-ways-to-naturally-manage-ulcerative-colitis/

https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-take-control-probiotics#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3033537/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3271691/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002512/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!