head

Omega-6 zsírsavak: találjuk meg a helyes egyensúlyt

Az omega-6 zsírsavak hiánya számos betegséget okozhat, de a túlfogyasztásuk is árt
Ne vigyük túlzásba az omega-6 zsírsavak fogyasztását
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Egészség

Bár az omega-6 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, bánjunk óvatosan az adagolásukkal. Nélkülözésük is betegségeket okozhat, így mindenképpen törekedjünk a helyes egyensúlyra.

Normális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják a szervezetünk általános állapotát, számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez járulnak hozzá. Baj csak akkor van, ha túlzásba visszük a bevitelét.

Az omega-6 zsírsavak, többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Segítenek mások mellett a mell-, a prosztata-, és a vastagbélrák kialakulásának elkerülésében.

Amikor azonban valakinek látszólag minden ok nélkül fájnak az ízületei, állandó rosszkedvű, depressziós, gyakran küzd visszatérő fertőzésekkel, könnyen elképzelhető, hogy túlzásba vitte az omega-6 zsírsavak adagolást, ami az akár komoly panaszokat is okozhat.

Ártalmas a túlfogyasztás

Az omega-6 zsírsavak túltengése nagymértékben legyengítheti az immunrendszert, így könnyebben döntenek a lábunkról a különféle fertőzések, az ízületi gyulladásban szenvedőknek erősödő fájdalmakra, a hangulatbetegek súlyosbodó depresszióra panaszkodnak.

Sokszor az elhízásért is az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának megbomlása a felelős. Súlyosabb esetekben megnő a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint például az infarktus, a stroke, az érelmeszesedés, és a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye.

Miben találhatók omega-6 zsírsavak?

A kendermag is sok omega 6-zsírsavat rejt

Sok omega-6 zsírsav van több szuperélelmiszerben, például a kenderben, mandulában, lenmagban, tökmagban, mogyoróban és ezek olajaiban, az olívabogyóban és az olívaolajban, a kukoricában, a szójában, az avokádóban, továbbá a tojásban, az olajos halakban, a mákban és a napraforgóban.

Az omega-6 zsírsavakból ajánlott a napi adagot 3 grammra maximálni.

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!