head

Savanyú káposzta, a bélflóra hatékony őre

savanyú káposzta
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Emésztés

Bár a savanyú káposzta nem tartozik kifejezetten a tavaszi ételek közé, ilyenkor se mondjunk le a gyógyhatásairól. Együk hetente két-három alkalommal, és garantáltan megóvja bélflórát, kiváló immunerősítő, sőt, méregtelenítő hatású.

Magas a tejsavtartalma

A káposzta probiotikus baktériumokkal teli erjesztett élelmiszer,  C-vitamin tartalma igen magas, ezen kívül B1-vitaminban, niacinban és karotinban is gazdag. Bővelkedik foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és nátriumban bővelkedik, különlegessége, hogy tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. A tejsav nem csupán meggátolja az élelmiszer rothadását, az emberi szervezetre nézve is számos jótékony hatással rendelkezik, kiemelendő a bélrendszerre gyakorolt hatása.  Ezek a baktériumok főként a vastagbélben "végeznek jótékony munkát", védik a bélflóra törékeny egyensúlyát, így számos - a károsodott bélflóra következtében kialakult - betegségtől

Megtisztítja a beleket

Ennek az ételnek a kapcsán meg kell emlísük a magas rosttartalmát. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, a rostok tulajdonképpen tisztító „kefeként” működnek a bélben. A rostok magukba szívják a vizet, így aki káposztát eszik, annak biztos nem kell a székrekedsétől és aranyértől tartania. 

Elűzi a gyulladásokat

Ha megfáztunk, együnk savanyú káposztát, vagy fogyaszuk el a levét, támogatja a gyorsabb gyógyulást. Ha fogínyünk gyulladt, öblögessünk egy keveset a savanyú káposzta lével, de a kisebb bőr pírosodást is meg tudjuk vele szüntetni, ha borogatjuk. Ezen felül a savanyú káposzta támogatja a nyombél-és gyomorfekély gyógyulását, és óvja a nyálkahártyát.

Ez a savanyúság a fogyókúrázók körében sem ismeretlen, hiszen 100 grammja mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Könnyen, változatos módon beépíthető az étrendbe, hiszen főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, de akár nyersen is kiváló eleme a változatos étrendnek.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!