head

Mik lehetnek a vastagbélrák okai?

Mi okoz vastagbéldaganatot?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Emésztés

A vastagbélrák okai pontosan nem ismertek, azonban vannak olyan tényezők, amelyek hajlamosítanak rá. A betegség a nyugati országokban nagyon elterjedt, ezért feltételezhető, hogy az egészségtelen életmódnak óriási szerepe van benne.

Annak ellenére, hogy a vastagbélrák a legkönnyebben kiszűrhető daganatok egyike, világszerte folyamatosan nő a betegek száma. Főként a fejlett országokban gyakori, ezért hátterében vélhetően a helytelen életvitel is meghúzódik. Bár a vastagbélrák nemtől és kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, leggyakrabban az 50 év felettieket érinti. A vastagbélrák okait kutatva olyan összefüggésekre jöttek rá, amikre mi is megpróbálunk rávilágítani.

Életvitel

Modern világunkban naponta találkozunk különféle mérgekkel, legyen szó az adalékanyagokban, transzzsírokban gazdag, fűszeres, magas kalóriatartalmú ételekről, vörös húsokról vagy élvezeti cikkekről. A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás többek között a vastagbélrákra is hajlamosíthat, de huzamosabb ideig szedett, a bél nyálkahártyáját irritáló gyógyszerek is hozzájárulhatnak a vastagbélrák megjelenéséhez. A rostokban szegény táplálkozás következtében a méreganyagok lerakódnak a vastagbélben, gyulladásokat idéznek elő, amennyiben krónikussá válnak, rákos folyamatok indulhatnak ki belőlük.

Életmentő lehet a vastagbélrákszűrés

Betegségek

A vastagbélrák hátterében meghúzódhat Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, de a 2-es típusú cukorbetegség miatti elhízás is növelheti a kockázatát. A betegnél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák ugyancsak fokozott kockázati tényező lehet. A vastagbélrák okai között szerepelnek a parazita-fertőzések, a paraziták ugyanis olyan toxinokat termelnek, amik károsítják a szöveteket.

Genetika

A betegség mögött genetikai okok is állhatnak. Bebizonyosodott, hogy azokban a családokban, ahol előfordult már vastagbélrákos, a családtagoknál nagyobb eséllyel alakul ki a vastagbéldaganat.

A vastagbélrák elkerülésében fontos szerepe van a mérgek, illetve a káros salakanyagok maradéktalan eltávolításának, évente legalább egyszer végezzünk el egy méregtelenítő és béltisztító kúrát.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!