head

Mit tesz velünk az alkohol?

Mit tesz velünk az alkohol?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Az alkohol alkalmankénti fogyasztása javarészt elfogadott, ám amikor valaki túl gyakran néz a pohár fenekére, annál felmerül a gyanú, hogy alkoholfüggőségben szenved. Ennek egészségügyi következményei súlyosak lehetnek, sőt akár halálhoz is vezethetnek.

Miért isznak az emberek?

Az alkohol feszültségoldó, ellazító, hangulatjavító hatását használják ki azok, akik egy fárasztó nap végén elfogyasztanak egy pohár bort. Természetesen ez még nem számít kórósnak, ahogy az sem, ha valaki egy családi ünnep alkalmával, esetleg baráti társaságban koccint a többiekkel. A baj akkor kezdődik, amikor az alkohol fogyasztása rendszeressé, esetleg mindennapossá válik, majd átveszi az uralmat fogyasztójának élete felett. Utóbbinak lehangoló következményei lehetnek: az alkoholtól függővé vált ember kapcsolati megromlanak, sokszor elfordulnak tőle a szerettei, elveszíti a munkáját, majd az egészségére is súlyos csapást mér az italozás.

Folyékony gyilkos

Az alkohol egészségre ártalmas hatásait hosszasan lehetne taglalni, a leggyakoribb tünetek közé tartoznak a krónikussá váló emésztési problémák, de súlyosan károsodik a bélflóra, gyomor- és nyombélfekély alakul ki, gyakori a nyelőcső gyulladása, a szájüregi fertőzések, a fogak romlása, a bőr dehidratáltsága. Az ital a szív izomzatára, a húgyutakra is negatívan hat, a máj szöveteiről már nem is beszélve. Az alkoholfüggők személyisége rendszerint eltorzul, agresszívvá, sokszor apatikussá és felelőtlenné válnak, de akár – főként az alkohol megszerzésének érdekében - a törvénysértéstől sem riadnak vissza. Az alkohol az idegrendszert sem kíméli, hosszas fogyasztása elbutulást, neuropátiát, és Korsakoff-szindrómát okozhat, utóbbit a B1-vitamin felszívódásnak hiánya, valamint az elégtelen táplálkozás idézi elő. Sajnos ez a kórkép amnéziával, látászavarokkal, egyensúlyzavarral is társul, amennyiben nem kezelik, halálos kimenetelű lehet.

Elrettentő adatok

Az alkohol világszerte a harmadik vezető oka a betegségeknek, több áldozatot szed, mint a HIV-vírus. A WHO szerint a Földön kétmilliárdan küzdenek alkoholproblémákkal, közülük évente csaknem két millióan életük vesztik. Sokan az alkoholizmus miatt kialakuló májzsugorban vagy rákban halnak meg, esetleg valamilyen alkoholos befolyásoltság alatt szerzett balesetben. Felmérések szerint egyre alacsonyabb életkorban kezdenek inni a fiatalok, nem ritka a fiatalkori alkoholizmus sem, aminek egyik következménye az elzüllés, esetleg egyéb függőségek (drog, gyógyszer, stb.) kialakulása.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!