head

Ünnep helyett rosszullét: megbosszulja magát a túlevés

tuleves
Ha túleszi magát, nagy kihívásnak teszi ki az emésztőrendszerért
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Emésztés

Ha karácsony, akkor emésztési zavarok. Nem hangzik jól, ugye? Pedig az ünnepek az alatt az emberek jelentős része küzd a túlevés miatt jelentkező kellemetlen tünetekkel. Készítsük fel az emésztőrendszerünket a többfogásos menükre, hogy az év utolsó napjai is gondtalanul teljenek!

Nehéz ellenállni a szüntelen falatozásnak, azonban a karácsonyi terülj, terülj asztalkám, nemcsak a plusz kilók gyarapodását segíti elő, hanem a rosszullétek oka is lehet. Az effajta hatalmas étkezésekhez nem szokott hozzá a szervezet, és nem viseli jól. A karácsonyi nagy lakoma hihetetlenül megterhelő, a hasnyálmirigy ehhez már nem képes megfelelő mennyiségű emésztőenzimet termelni, aminek a következménye erős rosszullét lehet.

Az ünnepi eszem-iszom felborítja az anyagcserét

Ön is azok közé tartozik, akik karácsonykor megszakítják a diétájukat, és úgy gondolják, hogy pár napnyi dőzsölés mindenkinek kijár, abból gond nem lehet? Ha túleszi magát, nagy kihívásnak teszi ki az emésztőrendszerért, és könnyen számos kellemetlen panasz, főként gyomorrontás elszenvedője lesz. Az ünnepi menüben szereplő, magas zsír- és cukortartalmú ételek nehezen emészthetőek és valódi kalóriabombák. Amennyiben ezeket szénsavas üdítőkkel, vagy alkohollal öblítjük le, csak még komolyabbak lesznek a panaszok. Persze, nem azt javasoljuk, hogy teljesen mondjon le ezekről az ételekről, de ha valaki az év többi részében odafigyel az egészséges táplálkozásra, akkor karácsonykor is betarthatja annak irányelveit.

A karácsonyi menü nemcsak másféle ételeket tartalmaz, mint amihez hozzászoktunk, hanem jellemzően az adagok is nagyobbak. Az ebből fakadó túlevés tünetei pedig kellemetlenek, amit befolyásol, az elfogyasztott táplálékok mennyisége és minősége is. A túlevés leggyakoribb tünetei közé tartozik az alhasi görcs, vagy feszülő érzés, telítettség érzet, puffadás, gyomorégés, reflux, gyengeség, izzadás, túlzott nyálképződés, hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés és a rossz lehelet.

Túlevés kezelése könnyedén

Enyhébb túlevés miatti gyomorrontás enyhítésére és megszüntetésére természetes gyógymódok is léteznek, ezeket a panaszok függvényében felváltva alkalmazhatjuk. Számos emésztési problémát enyhítő fűszer és gyógynövény (gyömbér, koriander, kömény, fahéj, kamilla, borsmenta) siethet a segítségünkre, túlevés esetén enyhülés hozhatnak a haspuffadás és a gyomorégés elleni szerek, valamint az emésztést segítő készítmények, amelyek emésztőenzimeket tartalmaznak.

Emésztőenzimek hiányában, vagy csökkent termelődésükkor, az emésztés lelassul, ennek egyik velejárója, hogy az emésztőrendszeren a bejgli és a töltött káposzta lassabban halad át a normálisnál, és erjedésnek indul, ami túlzott gázképződéshez, puffadáshoz vezethet. A renyhe bélmozgás hátasára a salakanyagok nem, vagy csak részben ürülnek ki a szervezetből, ami pangáshoz vezet. Az emésztőenzimek valójában „előemésztik” az ételt, lényegesen megkönnyítve ezzel az emésztőrendszer feladatát, és gondoskodnak arról, hogy a karácsonyi menü valóban a mennyekbe repítsen minket, és ne a toalettre kergessen.
Az emésztőenzimek mennyisége egyébként nem állandó, akár a stressz, vagy a gyógyszerek szedése miatt is könnyen csökkenhet a termelődésük.

Amellett, hogy megpróbálunk egészségesen élni, és táplálkozni, akadnak még egyéb módszerek, amikkel helyreállíthatjuk a szervezetünkben az emésztőenzimek optimális mennyiségét. A probiotikus baktériumok (probiotikumok) közreműködnek az emésztőenzimek termelésében, ezért fogyasztásuk az év minden szakaszában kifejezetten javasolt.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!