head

Nehezen felismerhető a pajzsmirigy-túlműködés, de a kezelése nem az

A pajzsmirigy-túlműködésnek számos negatív következménye van
A pajzsmirigy-túlműködésnek számos negatív következménye van
Dr. Olajos Attila Dr. Olajos Attila
Belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvos
Téma: Betegségek

Folyamatosan hízik? Gyakran izzad és ingerlékeny? Pánikrohamokkal küzd? Ezek akár a pajzsmirigy-túlműködés jelei is lehetnek. A betegség sokáig rejtve marad, ezért fontos, hogy ismerjük a tüneteit, hiszen minél hamarabb kezdődik el, annál eredményesebb lesz a kezelés. Mutatjuk, hogy mikre érdemes odafigyelni.

A pajzsmirigy-túlműködés, (hipertiroidizmus) viszonylag gyakori megbetegedés, ami elsősorban a nőket érinti, kockázatát a stressz és a dohányzás jelentősen növeli.  Hogy miért nehezen felismerhető már a kezdetekkor a pajzsmirigy-túlműködés? Azért, mert az első tünetei nem elég egyértelműek. Ennek oka, hogy a pajzsmirigyhormonok valamennyi szervre hatással vannak, felgyorsítják az anyagcserét, így, ha megváltozik a mennyiségük testszerte különböző panaszok, elváltozások jelentkezhetnek. Ezek a tünetek viszont, sok minden más miatt is kialakulhatnak, és más betegségekre is utalhatnak. Bár főként a 20-40 éves nőknél gyakori, valójában kortól és nemtől függetlenül, bárkinél előfordulhat.

Pajzsmirigy-túlműködés okai

Mielőtt a betegség kiváltó okait vennénk sorra, tisztázni kell azokat a körülményeket, betegségeket, működési zavarokat, amelyek növelik kialakulásának esélyét. Ezek közül a legfontosabb az örökletesség, a stressz és a dohányzás. Szintén kimutatható összefüggés a TSH hormon túlzott aktivitása, pontosabban az emiatt megjelenő antitestek, és a pajzsmirigy-túlműködés között. Gondot okozhat a túl sok jód (jódozott só, jódot tartalmazó élelmiszerek, táplálékkiegészítők), a jó hír, hogy ha ez áll a hátterében, a betegség csak átmeneti. A jód elhagyására alapuló pajzsmirigy-túlműködés diéta általában megoldja a problémát.
Megfigyelték, hogy gyakrabban alakul ki serdülőkorban, szülés után és a klimax időszakában. A pajzsmirigy-betegség lelki okait sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezek közé tartozik a gyász, illetve bármilyen hosszan tartó, negatív stresszhelyzet. Növeli a kockázatot a túl sok édesség (elsősorban a fehér cukor fogyasztása, különösen akkor, ha ez a feszültséggel teli időszakban fordul elő.
A pajzsmirigy-túlműködés következményeként, a szervezet oxigénfogyasztása megnő, ezért a test egyre több hőt termel. Ez az a betegség egyik első tünete, a folyamatosan megemelkedett testhőmérséklet (nem láz), amit erős izzadás kísér. Egyes esetekben a túlsúlyra is visszavezethető: ilyenkor a hormontúltermeléssel a pajzsmirigy felgyorsítja az anyagcserét, hogy ezzel megszabaduljon a felesleges kilóktól. Amikor ez irányíthatatlanná válik, kóros súlycsökkenés és hiányállapotok alakulnak ki. Mindenképpen vegyük számításba a pajzsmirigy-túlműködést, amennyiben a hirtelen fogyás fokozott étvággyal párosul.

Szinten komoly problémát jelenthet, hogy a nagyobb oxigénfogyasztás kitágítja a vérereket, emiatt pedig megemelkedik a vérnyomás. Következménye a szapora, vagy rendszertelen szívdobogás, fulladásérzet, amely akár pánikrohamot is kiválthat. Szív- és érrendszeri betegeknél jelentősen ronthatja az egészségi állapotot.
Hosszabb ideig tartó fennállása a szívet is jelentősen megterheli, a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknél, sokszor megfigyelhető a bal szívkamra sorvadása. További tünet a végtagok remegése, az izmok elgyengülése, a fokozott fáradékonyság, elesettség és az alvászavarok.
A pajzsmirigy-túlműködés az idegrendszer működését is befolyásolja, indokolatlan idegességgel, hangulatváltozásokkal járhat, ami idővel apátiába, depresszióba fordulhat, vagy éppen ellenkezőleg, erős, nehezen kontrollálható ingerlékenységgé fajul. Közvetett tünet a rendszertelen menstruáció, a nemi vágy csökkenése, az ödémák és véraláfutások lassú gyógyulása.

Külső jelek

Talán a legnyilvánvalóbb, ám késői jelei a pajzsmirigy-túlműködésnek, a pajzsmirigy méretének látható megnövekedése, azaz a strúma kialakulása, valamint a kidülledő szem. További külső tünet a hajszálak töredezettsége, elvékonyodása, göndör hajúaknál a hajszálak kiegyenesedése.

Graves-Basedow-kór

Az eddig említett esetekben, kórképekben a pajzsmirigynek csak egy része (göb) felelős a túlműködésért. Előfordulhat viszont az is, hogy az egész szerv hibásan működik, ez az állapot a Graves-Basedow-kór, ami egy autoimmun betegség, és összefüggésbe hozható a túlzott jódfogyasztással. Kifejezetten jellemző rá a kidülledő szem, a felgyorsuló szívdobogás és a strúma együttes megjelenése.

Pajzsmirigy-túlműködés kezelése természetesen

Egyszerű életmód- és étrendváltással számos betegség kezelhető. Így van ez a pajzsmirigy-túlműködéssel is, amelynek tüneteit egyes élelmiszerek fogyasztásával, illetve elhagyásával viszonylag rövid idő alatt enyhíthetjük, sőt, akár a tünetmentességet is elérhetjük.
A pajzsmirigy-túlműködés diéta nagyszerű alapanyagai az algák (pl. chlorella), a kókuszolaj, a hüvelyesek, a kukorica és a pisztácia. Ezek magas szeléntartalma hozzájárul a pajzsmirigy helyes működésének visszaállításához.
Mivel a fokozott pajzsmirigy működés sokszor jár gyulladással, igyunk minél több, gyulladásgátló teát, főzetet. Remekül beválhat, ha rendszeresen elkortyolunk pár bögre leforrázott rozmaringot, bazsalikomot, oregánót, vagy akár ezek keverékét. Jó megoldás lehet a TSH aktivitását csökkentő citrom balzsam, és a gyömbérből készült főzet, de a gyömbért, a felsorolt fűszerekhez hasonlóan, nyersen is érdemes fogyasztani.
Segítségünkre lehet a méhfű illóolaja, amit alkalmazhatunk masszírozásra, vagy inhalálásra. Nagyszerű nyugtató, és a nyugodt alváshoz is hozzájárul. Növeljük az A-, C-, D- és B-vitaminok, valamint a kalcium, a cink és a magnézium bevitelét – ezek jelentős része megtalálható a zöldlevelű zöldségekben.
Ami az életmódváltást illeti, érdemes tartózkodni a napozástól, az alkoholtól és a dohányzástól, a mindennapos mozgás viszont sokat javíthat az állapotunkon. 
Különösen fontos a stresszhelyzetek elkerülése. Ha legalább az utóbbit sikerül megvalósítani, máris sokat tettünk a pajzsmirigy-túlműködés tüneteinek enyhítése érdekében.

Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/9153.php?sr
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5014602/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022776/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968713/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267409/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25183510
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793640

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!