head

Poratkák ellen szerrapeptáz? Igen!

Poratkák milliószámra élnek az otthonunkban
A poratka-allergia torokviszketéssel, állandósult köhögési rohamokkal, szemviszketéssel párosulhat
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Betegségek

Ágymatracok, ágyneműk, függönyök, díszpárnák, padlószőnyeg és plüss játékok, ezeket a helyeket előszeretettel lepi ela poratka. De mit tehetünk ellenük, és hogyan segít ebben a selyemhernyó?

Ugye Ön is kételkedik, ha azt mondjuk, hogy a lakásában milliószámra élnek poratkák? Mielőtt felháborodásának adna hangot, nyugodjon meg, hiszen ezek a mikroszkopikus méretű élőlények, még a legtisztább otthonokba is beköltöznek.

Etetjük őket

Ha azt gondolja, hogy nyolc hét elteltével - merthogy nagyjából ennyi a poratkák élettartama – úgyis megszabadulhat tőlük, van egy rossz hírünk. Ennyi idő alatt a nőstény poratkák gondoskodnak az utánpótlásról, napi 1-3 petét raknak le, amik kikelve 3 hét alatt ivaréretté fejlődnek, és minden kezdődik elölről. Ráadásul a poratkákat mi tápláljuk, hiszen elsősorban emberi és állati elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, de szinte minden organikus maradványt felfalnak, beleértve szőrszálakat, a körmöt, illetve a fürdőszobában, konyhában előforduló penészgombák spóráit is.

Kedvenc búvóhelyük a hálószobánk

Meghökkentő módon 1 gramm por akár 15.000 poratkát tartalmazhat, ezek mindegyike nagyjából húsz ürülék gömböcskétől szabadul meg naponta, amik olyannyira könnyűek, hogy szó szerint a levegőben repkednek, mi pedig egyszerűen belélegezzük őket, de a bőrünkön is szívesen megtelepszenek. A poratkák nem kedvelik a napfényt, ezért (is) imádják a hálószobát, az ágyneműt és a matracot, örömmel szaporodnak a meleg ágyunkban, mi pedig tulajdonképpen az ürülékével teli ágyban fekszünk. Nem hangzik jól, arról nem is beszélve, hogy aki allergiás rájuk, pontosabb az ürülékükben lévő egyik fehérjére, annak megkeserítik az életét.

Fagyasztás és napfény

A poratka-allergia torokviszketéssel, állandósult köhögési rohamokkal, szemviszketéssel párosulhat, előfordulhat csalánkiütés, orrfolyás, azonban a poratkák okozhatnak ekcémát, fejfájást és alvászavarokat, súlyosabb esetben asztmát is. Felvenni velük a harcot nagyon nehéz, elsősorban a gyakori porszívózás, kárpittisztítás, függönymosás és ágyneműcsere segíthet, de a gyerekek plüssjátékait is érdemes bedobni a mosógépbe, esetleg 24 órára a fagyasztóba, mivel a poratkák utálják a mínuszokat. Sajnos a matracokat, párnákat nehezebb kimosni, de van egy jó hírünk! Mivel a poratkák utálják a közvetlen napfényt, sőt, a világosságot is, ezért hetente egyszer tegyük ki az érintett dolgokat a közvetlen napfényre, valamint kezeljük őket eukaliptusz vagy teafa illóolajjal.

Poratkák ellen selyemhernyó

Akik régóta szenvednek poratka-allergiától, azok számára nyújthat segítséget a szerrapeptáz enzim. Ez az enzim a selyemhernyó emésztőrendszerében egy baktérium által termelődik. Azért alkotta meg a természet, hogy amikor eljött az ideje, a selyemhernyó megszabaduljon viszonylag kemény gubójától, miután segít feloldani azt.

Miért jobb a szerrapeptáz?

A gyógyszertárban kapható készítményekkel ellentétben nem szintetikus, nem okoz tompultságot és álmosságot, ami nagyon fontos azoknak az allergiás betegeknek, akiknek naponta több alkalommal kell bevenniük allergia ellenes készítményt. Való igaz, hogy a szerrapeptáz havi adagja magasabb, mint az átlagos, különféle mellékhatásokat okozó allergia ellenes gyógyszereké, azonban ez az enzim nemcsak tüneti kezelésre alkalmas. Elfolyósítja a sűrű váladékot és nyálkát. 

Az allergia kezelése akkor a leghatékonyabb, ha a szerrapeptázt megelőző jelleggel alkalmazzuk, és az allergia szezon beköszönte előtt 2-3 héttel elkezdjük szedni.

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911824
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2688125
https://www.researchgate.net/publication/283248771_Anti-inflammatory_activity_of_serrapeptase

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!