head

Kövérré tehet az alváshiány?

Kövérré tehet az alváshiány?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Érdekességek

Nem kérdés, hogy a megfelelő idejű alvás kulcsfontosságú az egészség megőrzéséhez. Egy brit tanulmány szerint az alváshiány nagyobb derékbőséget és magasabb testtömegindexszet (BMI) okoz.

A kialvatlanságnak egyértelmű külső jelei vannak: táskás szem, fekete karikák a szem körül, fáradt, szürkés bőr, de alváshiány állítólag ahhoz is hozzájárul, hogy a kövérek legyünk.

Három csoportot vizsgáltak

A PLOS ONE online folyóiratban megjelent tanulmányban 1615 felnőttet vizsgáltak a kutatók, akiket három kategóriába soroltak: az első csoport tagjai hat, a másodiké hét és fél, míg a harmadiké napi kilenc órát aludtak. A kutatók megállapították, hogy az első csoport tagjainak három centiméterrel több a derékbősége, mint a kilenc órát alvóknak, emellett a testtömegindexük (BMI) is magasabb volt, a HDL koleszterinszintjük viszont alacsonyabb (a „jó” koleszterin optimális esetben védő szerepet tölt be a szervezetben).

Miért hizlal az alváshiány?

A tanulmányból arra nem kapunk választ, hogy vajon az alváshiány vezet-e súlygyarapodáshoz, vagy az elhízás miatt alszunk-e kevesebbet, az egyik feltételezés szerint a kevés alvás rosszat tesz az önkontrollnak, ezért hajlamosak vagyunk több kalóriát fogyasztani a kelleténél. A másik feltételezés az alváshiány és éhséget szabályozó hormonok termelődése közötti összefüggésen alapul: a kevés alvás miatt kevesebb hormon termelődik, ami miatt többet eszünk. A kutatásban résztvevők étrendjét azonban nem vizsgálták, és nem is követték nyomon a testsúlyokat, tehát a tanulmányból nem lehet megfelelő következtetést levonni. Bár ez nem jó hír a rövid alvók számára, pozitív üzenet is van itt. Az alvás egy olyan tényező, amelyet a legtöbbünk befolyásolhat - éppúgy, mint a táplálkozást.

Laura Hardie, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy egyénenként változó, mennyi az ideális alvásmennyiség, de a mai tudományos konszenzus szerint a legtöbb felnőttnek nagyjából hét és kilenc óra közötti alvásra van szüksége.

Forrás:
https://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2017/07/30/shorting-yourself-on-sleep-could-be-adding-to-your-waistline/#13c8d29ee067

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!