head

Életmódváltás az egészségért

Életmódváltás: miben segíthet, miből áll?
Bahidszky Suren Bahidszky Suren
Újságíró
Téma: Életmód

Konventrációs zavar, állandó fáradtság, bőrproblémák, túlsúly és emésztési zavarok, csak pár példa azok közül, amik életmódváltásra sarkallhatják az embert. Persze nem csak akkor érdemes elkezdeni, ha már ég a ház, betegségmegelőzésre is kiválóan alkalmas.

Az életmódváltás nincs időhöz kötve, nem érdemes arra hivatkozni, hogy ehhez már túl késő. Minél hamarabb nekikezdünk, annál előbb érezhetjük (szó szerint a saját bőrünkön) a pozitív változást. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a hosszú és egészséges élet titka nem kizárólag a génjeinkben rejlik, éveink számát életmódváltással jelentősen megnövelhetjük.

Csak elkezdeni nehéz

Minden fejben dől el, hallani annyiszor, és valóban, az életmódváltást előbb komolyan el kell határoznunk magunkban. Ne tűzzünk ki irreális célokat, ne akarjuk egyik napról a másikra megváltoztatni minden, inkább törekedjünk a fokozatosságra. Talán a rossz szokásainktól a legnehezebb megszabadulni, de ha azt a pénzt, amit egészségtelen ételekre, vagy különféle élvezeti szerekre költöttünk félretesszük, hamar összejön egy kényelmes futócipő ára. Az életmódváltás előtt érdemes kikérni egy szakértő segítségét, legyen szó dietetikusról vagy a háziorvosunkról, semmiképp se rohanjuk fejjel a falnak.

Mi az életmódváltás célja?

Tisztázzuk magunkban, hogy miért kezdünk bele az életmódváltásba. Fogyni szeretnénk, vagy valami olyan – például autoimmun, szív- és érrendszeri, magas vérnyomás – betegséggel küzdünk, amihez elengedhetetlen az étrendünk megreformálása? Amennyiben a fogyás a cél, úgy iktassuk be a rendszeres mozgást is az életmódváltásba, ez egyébként is javasolt. Ez egy sor olyan problémára jelenthet megoldást, mint az ízületi fájdalom, a keringési zavarok és a lassú bélmozgás miatti emésztési zavarok. Az életmódváltás segítségével az emésztő- és immunrendszerünk is jobban fog működni.

Kis lépésekkel haladjunk

Az életmódváltás első lépése a méregtelenítés, ehhez sokféle kúra áll rendelkezésünkre. Még jobb eredményt érhetünk el, ha emellett a probiotikus baktériumok pótlásáról is gondoskodunk, amit a probiotikumok és a prebiotikumok fogyasztásával érhetünk el a legkönnyebben, a szimbiotikum mindkettőt tartalmazza. Az életmódváltás részeként iktassuk ki, vagy csökkentsük minimálisra a fehér cukrot, az állati zsírokat, az adalékanyagokat, helyette inkább rostokban bővelkedő zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk. Állati fehérjék helyett inkább növényi fehérjéket fogyasszunk, a tehéntejet pedig helyettesítsük növényi tejjel.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!