head

Nem védenek a csonttöréstől a D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők

A D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők nem előzik meg a csonttöréseket
A D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők nem előzik meg a csonttöréseket
Koprivanecz Magdolna Koprivanecz Magdolna
Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Téma: Egészség

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy az erős csontokhoz D-vitamin is szükséges, de ez most megdőlni látszik. A D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők nem tartják fenn vagy javítják a csontok egészségét, állítja egy új tanulmány.

A Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban megjelent tanulmányban megbízható bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők nem gyakorolnak klinikailag jelentős hatást a csonttörésre, a csípőtörésre vagy esésekre.

A nagyszabású elemzés kimutatta, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők nem akadályozzák meg a töréseket, vagy javítják a csontsűrűséget a felnőtteknél.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem vezetésével végzett tanulmány az eddigi legátfogóbb elemzés a D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők és a csontok egészségének hosszú távú összefüggéseivel kapcsolatban, 81 randomizált kontrollált vizsgálat adatai alapján.

A D-vitamin hatásaival foglalkozó kísérletek többségében (77 százalékban) 65 év feletti nők vettek részt, egyéb táplálékkiegészítőket nem alkalmaztak.

A Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban megjelent eredmények megbízható bizonyítékot szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a hogy D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőknek klinikailag nincs jelentős hatásuk a csonttörések, vagy az esés miatti csípő, illetve combnyaktörés kivédésére.

A kísérlet nem mutatott számottevő különbséget a magasabb, illetve alacsonyabb dózisú D-vitamin hatásaival kapcsolatban. Amikor a kutatók további vizsgálatokat végeztek a D-vitamin csontsűrűségre gyakorolt ​​hatására, azt találták, hogy a D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők csak kis eltéréssel hatnak az ágyéki gerincre, a combnyakra és a test többi csontjára, de ezeknek a különbségeknek egyike sem volt klinikailag releváns.

A közhiedelemmel ellentétben, a D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők nem akadályozzák meg a töréseket

„A 2014-ben elvégzett legutóbbi nagyszabású felülvizsgálat eredményeképpen több mint 30, a D-vitamin és csontok egészségi állapota közötti összefüggést vizsgáló randomizált, ellenőrzött kísérletet tettek közzé, közel kétszeresére növelve a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Meta analízisünk szerint a D-vitamin nem akadályozza a csonttöréseket, csökkenti vagy javítja a csont ásványi sűrűségét, akár magas, akár alacsony dózisban”- jegyezte meg dr. Mark J. Bolland.

„A klinikai irányelveket kellene megváltoztatni ahhoz, hogy tükrözni tudják az új felfedezéseket. A már létező bizonyítékok alapján mindezt nem lehet teljesen igazolni, további kísérletek szükségesek a D-vitamin izom- és csontrendszerre gyakorolt hatásának tekintetében”.

A D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők szedése már régóta ajánlott az idősek számára a csontritkulás kezelésére vagy megelőzésére. Annak ellenére azonban, hogy bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin előnyös a csontok egészségére nézve, a legutóbbi nagyszabású felülvizsgálatok azt is kimutatták, hogy a D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők nem befolyásolják a csontok ásványianyag-sűrűségét, és nincsenek komoly hatással a csonttörés kockázatának csökkentésére.

Forrás:

https://www.timesnownews.com/amp/health/article/vitamin-d-supplements-do-not-maintain-or-improve-bone-health-finds-new-study/295114

 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!