head

Így tegye ellenállóvá szervezetét: A 3 legjobb természetes probiotikum forrás

Probiotikumok hatása
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró
Téma: Probiotikumok

A probiotikumok ellensúlyozzák az antibiotikumok, a túlzott cukorfogyasztás, és a méreganyagokkal, mesterséges adalékanyagokkal telített félkész és kész ételek káros hatásait, amelyek megbetegíthetik bélrendszerünket. A gyógyszerek és az egészségtelen táplálkozás kimerítik az emésztőrendszert, így fennáll a veszélye annak, hogy nem képes az öntisztító, méregtelenítő folyamatokra, így megnőhet a gyulladások, és bélbetegségek kialakulásának kockázata.

Ezért van szükségünk a probiotikumokra

Azért, hogy a bélrendszert érő káros hatásokat kiegyensúlyozzuk, ügyeljünk arra, hogy étrendünk megfelelő arányban tartalmazzon zöldségeket, gyümölcsöket és probiotikumokat is. A probiotikumok segítenek fenntartani a bélflóra természetes egyensúlyát, oly módon, hogy a jó bélbaktériumok számára megfelelő közeget teremtenek.

A British Journal of Nutrition nevű szaklapban publikált tanulmány szerint a túlsúllyal rendelkező nők, akik 12 hétig probiotikumot is kaptak, többet fogytak , nagyobb súlyvesztést tapasztaltak, mint azok, akik nem építették be étrendjükbe a probiotikumokat.

Más tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek az IBS és az IBD tüneteinek, az ekcéma, valamint a fertőző hasmenés enyhítésében és szerepük lehet az allergia, valamint a megfázás kialakulásának mérséklésében is.

Étcsokoládé

Sokunk kedvence, a csokoládé is segíthet az egészséges emésztés kialakításában. Lehet, meglepő, de az igazi, 70%-nál magasabb kakaó tartalmú, legalább 2 evőkanál kakaóport tartalmazó étcsokoládé a prebiotikumok és a probiotikumok ízletes forrása. A prebiotikumok a bélben lévő mikroorganizmusok táplálékforrását jelentik, amelyek a cukrot gyulladáscsökkentő vegyületekké alakítják, a probiotikumok pedig hozzájárulnak az egészséges bélflórához.

Görög joghurt

Talán a legtöbbet emlegetett probiotikum forrás a joghurtok, azok közül is a görög joghurt. Természetesen, az ízesítetlen, adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat mellőző joghurtok azok, amelyek bélflóránkra jó hatással vannak. A legnépszerűbb probiotikus joghurtot úgy állítják elő, hogy két baktériumtörzsből, a Streptococcus thermophilusból és a Lactobacillus bulgaricusból állítanak elő pasztőrözött tejet, ami aztán a baktériumok által termelt tejsavtól megvastagszik, és krémessé válik. De amíg a legtöbb görög joghurt a megbízható fehérjeforrás lehet, nem mindegyik biztosítja a probiotikumokat: egyes termékeket az erjedés után hőkezelnek, ami általában a legtöbb hasznos aktív kultúrát elpusztítja, ezért érdemes ellenőrizni a címkét, és az "élő kultúra" megjelölést keresni!

Zöldborsó

Kevesebbet hallhatunk a probiotikumok kapcsán a zöldborsóról, pedig ez a zöldség tökéletes forrása a probiotikumoknak.  Journal of Applied Microbiology című folyóiratban megjelent 2014-es tanulmány megállapította, hogy a zöldborsó Leuconostoc mesenteroides-t tartalmaz, amely egy erős probiotikum. Ez a probiotikum védi és erősíti a nyálkahártyát, segíti az emésztést, és gátat szab a toxinok, méreganyagok okozta káros hatásoknak. Akár salátánkba, akár köreteinkhez adjuk a zöldborsót, arra mindig ügyeljünk, hogy ne a konzerv változatot részesítsük előnyben!

 

Forrás:

http://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!