head

K-vitamin: mit okoz, ha túl kevés?

A K-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Probiotikumok

Az emberek nagy része meg van győződve arról, hogy tisztában van a legfontosabb vitaminokkal, pedig ez koránt sincs így. A K-vitaminról a legtöbben még csak nem is hallottak, pedig hiányában kialakulhat csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek, illetve vérzékenység.

Kétféle is létezik

Hogy lehet az, hogy kétféle K-vitamint különböztetünk meg? A K1-vitamint tulajdonképpen a növények fogyasztásával „megesszük”, míg a K2-vitamint a bélflóránkban élő probiotikus baktériumok termelik. Ennek a vitaminnak a hiánya tehát nemcsak a helytelen táplálkozás számlájára írható, az is közrejátszik benne, hogy a vastagbél megtelik méreg- és salakanyagokkal, vagy a bélflóránk egyensúlya felborult, amit antibiotikumok, adalékanyagok, a stressz, dohányzás, illetve az alkohol is okozhat. Hiányt szenvedünk a K-vitaminból, ha felszívódási zavarokkal küzdünk, amit sokszor valamilyen bélprobléma következménye.

Ez történik, ha nincs belőle elegendő

A K-vitamin, elsősorban a K2-vitamin hozzájárul a csontképzéshez, mivel szabályozza a kalcium-anyagcserét, elősegíti ennek az ásványi anyagnak a beépülését a csontokba. Szintén ez gondoskodik arról, hogy a kalcium ne „szökjön meg” a csontokból, ezzel tulajodképpen meggátolja a természetes csontbomlási folyamatokat, ezáltal akadályozza a csontritkulást kialakulását. Ugye, Ön sem gondolta volna, hogy a gyors véralvadáshoz is nélkülözhetetlen a zsírban oldódó K-vitamin? Nem mellesleg szerepet vállal a máj méregtelenítésében, hozzájárul az érrendszer egészségéhez, emellett segíthet a daganatos betegségek és a demencia elleni harcban

Feltétlenül pótoljuk

Ha a K-vitamin raktárainkat szeretnénk feltölteni, akkor a megfelelő ételek vagy táplálékkiegészítők segítségével ezt könnyen megtehetjük. K1-vitamin a zöld levelű zöldségekben, például a kelkáposztában, spenótban, petrezselyemben, brokkoliban, uborkában található meg nagy mennyiségben, míg a K2-vitamint erjesztett tejterméke, belsőségek, tojás sárgája fogyasztásával pótolhatjuk. Lényeges, hogy mivel zsírban oldódik, a K-vitamin felszívódását növényi olajokkal javíthatjuk. Ne felejtsük el azonban, hogy A K2-vitamin előállításában a bélflóra jótékony baktériumai működnek közre, amennyiben a számuk csökken, a vitamintermelés sem lehet megfelelő.

Mennyi kell belőle?

Férfiaknak napi 120 mikrogramm, nőknek 90 mikrogramm K-vitamin a napi javasolt mennyiség. Figyeljünk arra, hogy a különféle véralvadásgátló gyógyszerek szedésekor ne fogyasszunk belőle sokat, illetve a várandóság utolsó trimeszterében is óvakodjunk a plusz K-vitamin beviteltől!

Forrás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18376138
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12946240
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16815498
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11369171
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!